maanantai 8. elokuuta 2022

VIEKÖ HARVAINVALTAMEDIA SUOMEN SOTAAN?

Venäjä on alkeellinen paperitiikeri - Venäjä uhkaa Suomea - Venäjälle ei saa antaa missään periksi - venäläiset ovat pahansuopia brutaaleja ali-ihmisiä! Tuntuvatko tuilta valtamedian vahvistamilta mielikuvilta? Joskus tuollaisia sanomalehtisloganeja kutsuttiin Suomessa sotapropagandaksi ja äärioikeistolaiseksi hapatukseksi. Suomessa elettiin 1930-luvulla avointa ryssävihan aikaa ja se myös näytettiin avoimesti itänaapurille. Moisen öykkäröinnin seuraukset olivat ikäviä, tuli Mainilan laukaukset ja syttyi talvisota.


Onko tämän päivän ykkösmediamme aloittaneet saman laulun kuin 1930-luvulla. Jos tarkastelemme Suomea ja sen asenneilmastoa venäläisin silmin, se ei näytä kovinkaan ystävälliseltä ja osoittaa historian toistavan itseään. Jos Paasikiven mukaan talvisota oli Erkon sota, olemmeko nyt ajautumassa, tämän päivän, erkkolaisten ja muun valtamedia sotaan numero kaksi? Onko kaikki, mikä Venäjältä tulee pahaa ja ovatko tavalliset venäläiset niin pahoja ettei heitä sovi päästää missään oloissa ja tapauksissa askelillaan saastuttamaan pyhän Suomen maakamaraa?

Tuskin kukaan hyväksyy Venäjän aggressiivista hyökkäystä Ukrainaan, koska teko oli äärimmäisen brutaali. Tuskin kukaan vastustaa Venäjään suunnattuja pakotteita, joilla pyritään lopettamaan tuhoaminen ja tappaminen. Mutta voidaanko nykyisten Venäjän vastaisten toimien yhteydessä puhua pakotteista, koska Venäjä vahvenee, sen liittolaisuus esim. Kiinan ja Intian kanssa vahvistuu ja voimistuu. Olisiko meidän puhuttava po. pakotteiden sijaan Venäjän ärsyttämisestä ja muistammeko kuinka viimeksi kävi, kun itänaapuria ärsytettiin? Kaivettiin verta omasta nenästä niin kovaa, että oli lähellä ettei Suomi neidolta lähtenyt koko pää!

Mielestäni meidän tulisi aktiivisesti etsiä ärsyttämisen sijaan keinoja, jolla Venäjän sotatoimet saataisiin loppumaan. Sitä eivät edistä rasistiset ilkkumiset, halveksunta, disinformaatio eikä pikaista ja rauhanomaista ratkaisua hakevien keskustelijoiden mollaaminen ja syyttäminen valtamediassa. Kaikkein paras tie konfliktin lopettamiselle on keskusteluyhteys ja kukaan ei voi väittää etteikö meidän valtamediamme parhaillaan ja äärettömän voimakkaasti polta juuri tällä tiellä olevia siltoja. Nyt valtamedia valmistelee meitä sähkönsäännöstelyyn, jonka syy löytyy Venäjän vastaisista pakotteista. Eikö julkinen sana voisi nostaa esiin ja kyseenalaistaa pakotteiden järkevyyden, jos ne vahvistavat Venäjää ja aiheuttavat ongelmia suomalaisille?

Suomen itsenäisyyden aikana mediakenttämme on muuttunut rajusti. Niin omistus kuin päätösvalta tiedottamisesta on keskittynyt harvoihin käsiin. Käytännössä kourallinen ihmisiä päättää siitä mistä ja minkälaista tietoa suomalaisille jaetaan. Kehityksemme on ollut takaperoista, jos ajattelemme vaikkapa 1980-lukua. Tuolloin yhteiskunta tuki osaa lehdistöä, jotta kaikenlaiset ajatussuunnat saisivat näkemyksensä esiin. Tänään tuon valinnan tekee muutama valtamedia yksikkö, siksi HJK ajaa julkisuudessa ohi maakuntien surkeiden tieolojen ja pääkaupunkiseudun sateenkaarimarssi saa enemmän mediahuomiota kuin maakunnissa huonoon hoitoon kylmenevät vanhukset tai leikkausjonoihin kuolevat ihmiset. Lopuksi, kun luet niin lue harkiten ja tarkista lähteet!

4 kommenttia:

  1. Mitä tämä tarkoittaa "HJK ajaa julkisuudessa ohi maakuntien"? Siis HJK?

    VastaaPoista
  2. Kiitos aktiivisesta vierailusta ja hyvästä kysymyksestä! YLE:n kautta HJK saa käsittämättömän paljon julkisuutta versus muut jalkapalloseurat. Jos seurasta uutisoitaisiin jotain muuta kuin perusimartelua, sen täytyisi liittyä sen ylivoimaisiin resursseihin, jotka eivät näy seuran menestymisessä.

    VastaaPoista
  3. HJK ei oikein sovi tähän blogijutun teemaan ja kontekstiin. Mutta se siitä.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!