keskiviikko 3. elokuuta 2022

MITÄTTÖMÄT MIELIPIDETUTKIMUKSET

Suomi on mielipidetutkimusten kehitysmaa. Meillä kerrotaan yleensä ainoastaan otoksen suuruus. Tutkimuksen muista taustoja ei juurikaan avata. Olisi varsin olennaista kertoa selvästi, mihin kellonaikoihin tutkimus on tehty, mihin ikähaarukkaan se kohdistuu ja vieläpä maantieteellinen jakautuminen olisi hyvä tietää ja sekin mihin tutkimukseen annetut vastaukset perustuvat. Harvoin julkaisun yhteydessä kerrotaan tarkasti edes kysymyksiä, jotka asetettiin vaastaukseantaneille. Eikä sekään ole yhdentekevää, miten kysely toteutettiin - puhelimella, sähköpostilla, ovieklloa soittamalla jne..


Onhan selvä, että mielikuva- ja illuusiomaailmassa elävät pääkaupunkiseudun asukkaat kokevat esim. uhkat aivan eri tavoin kuin taajamien ulkopuolella elävät ihmiset, jotka konkreettisesti näkevät, mistä ruoka, vientitulot ja yhteiskunnalle välttämättömät perusasiat muodostuvat. Kun emme tiedä galluppien taustoista mitään, niin kannattaako niiden lopputuloksiakaan ottaa vakavasti. Oma merkityksensä on tutkimuksen maksajalla, sitähän tutkimuksen toteuttaja haluaa miellyttää, jotta saisi jatkossakin jatkaa omaa businestaan.

Suurin osa tutkimuksista lienee pääkaupunkijohtoisen median teettämiä, joten se vaikuttanee olennaisesti julkaistuun lopputulokseen. Veikkaanpa ihan mielessäni, että esim. tutkimuksessa, jossa kartoitetaan Suomen tulevaisuuden uhkia, saataisiin maakuntapainotteisella otoksella aivan erilaisia lopputuloksia, jotka peilaisivat jopa paremmin maamme asukkaiden tuntoja kuin nykyiset tutkimusjulkaisut. Saattaisiko jopa käydä niin, että Suomessa Suomen suurimpana tulevaisuuden uhkana pidettäisiin pääkaupunkiseudun, mitään lisäarvoa yhteiskunnallemme tuottamatonta väkeä, jonka mielestä sähkö tulee seinästä? Onko moinen kysymys käynyt edes tutkimuksen laatijan mielessä vai sitäkö kartetaan?

7 kommenttia:

  1. Mistä seinätöpseliin tulee sähkö?
    Energian säästäminen tulevana talvena on isänmaallinen teko
    https://www.vakka.fi/mielipiteet/energian-saastaminen-tulevana-talvena-on-isanmaallinen-teko-6.221.129867.21d0fc2afc

    VastaaPoista
  2. Tilattuja galluppeja. Ukrainan sodan suuri voittaja on rikas suomalainen eläkeläinen
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d145a752-c76e-416e-9c97-40c02d3956ac

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus. Meillä mielipidetututkimuksilla pyritään muokkaamaan mielipidettä.

    VastaaPoista
  4. Niin no, lausumattomana tavoitteena tai periaatteenahan lienee se, että otanta on kohdepopulaatiossaan täysin satunnainen. Millään virhemarginaaleilla tms ei ole merkitystä, ellei satunnaisuusehto täyty. Jos kohde on koko Suomen maa tai kansa, niin satunnaisuus kyllä neutraloi esimerkiksi maantieteellisen vinoutuman. Tilanne on toki toinen, jos tarkoituskaan ei ole saada mitään tolkullista tietoa tutkittavasta, vaan vain toivottu tai ennalta maksettu tulos.

    VastaaPoista
  5. Suomessa ei 2000 otannalla pysty tekemään luotettavaa mielipidetulosta. Liian erilaisia ihmisiä laajassa maassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mielenkiinnosta kysyn, kuinka suuri pitäisi otoksen sitten olla, jotta päästäisiin tavanomaisiin 2-3 % :n marginaaleihin. Mielelläni näkisin laskennalliset perusteet otoksen suuruudelle.

      Poista
  6. Yleensä kysymykset on johdattelevia. Haluatko työperäistä maahanmuuttoa, että tulevaisuudessa eläkkeet pystytään maksamaan. Sitten ilmoitetaan, tutkimuksen mukaan kansa haluaa työperäistä maahanmuuttoa.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!