torstai 4. elokuuta 2022

TALVELLA SÄHKÖN HINTA ROMAHTAA

Valtamedia uutisoi muutamat viikon sitten kuinka korkeaa sähkön hinta oli, mutta eivät kerro, että tänään sähkö oli lähes ilmaista - halvimmillaan 0,15 snt/kWh. Kun vielä huomiomme taloustieteilijöiden ennusteen, jonka mukaan edessä on taantuma teollisuudessa eli sähkön kulutus laskee siellä, missä se Suomessa on suurinta, voimme odottaa sähkön hinnan laskevan talvella.


Rajua sähkön hinnannousua on perusteltu lähinnä venäläisen tuontisähkön loppumisella. Tuontisähkön osuus on käytetystä sähköstä Suomessa(2019) 23 prosenttia ja 8 prosenttia käyttämästämme sähköstä tuli itänaapurilta. Samalla Suomi vei sähköä Viroon 4 prosenttia, joten sen leikkauksella Venäjän tuontisähkön loppumisen vaikutukset jäävät lähes marginaaliseksi.

Kun muutama viikko sitten pörssisähkö maksoi kymmeniä kertoja enemmän kuin nyt, valtamedia hehkutti kovaa hintaa ja sen moninkertaistumista talvella. Samalla sähköyhtiöt alkoivat tarjoamaan sopimuksia hintaan 25 snt/kWh. Mainitussa kuviossa näkyy valtamediaan ja sähköyhtiöiden yhteinen etu. Rahat täytyy saada kansalta, jotta mainostajilla riittää rahaa mainostamiseen.


7 kommenttia:

  1. Jumalavit, kyllä tuommosen perushyödykkeen kuten sähkön hinnan pitää olla tiukasti säännelty - eikä voittoaan maksimoivien yhtiöiden pelinappula. Jos tuo tarkoittaa nk Caruna -kauppojen perumista tai mitätöimistä jollain korvauksella, niin sen kun vaan. Se on ajan mittaan varmasti parempi vaihtoehto, kuin tämä nykyinen aamu- ja iltalypsyjärjestely. Valtiovallalla ON OLTAVA jokin vastuu kansalaisten hyvinvoinnista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynneistä ja Olaville napakasta kommentista! Sähkön lisäksi nostasin, näin harvaan asutussa maassa, polttoaineiden hinnan kohtuullistamisen ykkösasioiksi. On myös huomioitava se, että valtamedia on osa valtaapitävän poliittisen kerman ja talouselämän edun ajaja. Sen suhteen, emme siii siis voi puhua neljännestä valtakunnan mahdista.

      Poista
  2. Java Valkonen perustelee väitteensä loogisesti. Jos sähkö maksaa talvella viisi senttiä kilowatti ja miljoona suomalaista on tehnyt pitkään sitovan sähkösopimuksen hintaan 25 senttiä kilowatti, kääritään sähköyhtiöissä isot voitot. Käytännössä sopimuksen tehneet maksavat tyhjästä.

    VastaaPoista
  3. Syys-huhtikuun välisenä aikana eivät aurinkopaneelit tuota sähköä. Kovimpina pakkaspäivinä eivät tuulivoimalatkaan eivätkä liian kovalla tuulella. Pörssisähkö on ollut poikkeuksellisen halpaa muutamana viime päivänä kun on ollut kova tuuli. Lämmityskaudella kun sähköä juuri tarvitaan niin kummankaan edellisen varaan ei voida sähkön riittävyyttä taata Suomessa. Lämmityskaudella sähkötehon tarve moninkertaistuu. Tuolloin tarvitaan pääosin muiden kuin em. voimaloiden tuotantoa ja tuontisähköä. Sähkön hinta ei laske oleellisesti talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulisähkön osuus on muutama prosentti, joten tuulella ei ole virkaa. Jos talvella teollisuus seisoo, kuten ennakoidaan, niin sähköä säästyy paljon.

      Poista
  4. Tässä markkinoiden varmin ennuste: Sähkön hinta kolminkertaistuu loppuvuonna, mutta keväällä nähdään hintaromahdus
    https://yle.fi/uutiset/3-12558752

    VastaaPoista
  5. Varmin ennuste, kenen ennuste ja ristiriidassa niiden ennusteiden kanssa, joiden mukaan teollisuudessa alkaa syksyllä tuotannon alasajo. Saatamme saavuttaa sähkön omavaraisuuden jo ennen Olkiluodon käynnistymistä ja se pitää talvisähkön hinnat alhaalla.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!