tiistai 9. elokuuta 2022

Sote tulee: KUNNAT KUSESSA - DEMOKRATIA KATEISSA

Vuoden käännähtäessä uudeksi siirtyy kuntien päätösvallasta reilusti yli puolet ns. sote-alueelle. Edessä on kahden organisaation luominen, joka on jo alkanut kovapalkkaisten sote-johtajien valinnalla. Parhaimmillaan puhutaan virkamiesten palkkaeliitistä ruhtinaallisella 17 000 + euron kuukausitulolla. Samalla oma vääntönsä käydään kuntien ja kaupunkien hallinnoissa. Joku saattaa kysyä, entä hoitajien palkkaus, kun kansakin niitä nostaisi? Eipä näytä herroja kiinnostavan, kun luomme terveydenhuollon Ilmestyskirjan petos!


Kuntien hyväpalkkainen johtajisto pyrkii säilyttämään saavutetut tulonlähteensä eli pitämään paikkansa ja palkkansa. On kuitenkin nurjaa kuvitella hallinto-organisaatioiden säilyvän yhtä vahvoina, jos niiden alta katoaa noin 60 prosenttia hallittavaa. Väkeä on siis vähennettävä ja muutosta on tapahduttava myös palkkauksessa. Eihän ole loogista tahikka oikeudenmukaista, jos joku tienaa vähemmästä työstä saman kuin aiemmin. Mikäli palkkoja ei kohtuullisteta tehtäviin nähden, syö se kuntaorganisaatioiden sekä niissä päättävien luottamushenkilöiden uskottavuutta. Vai voisitko sinä kuvitella tienaavasi yhtä paljon kuin aiemmin, jos jatkossa vastuusi ja tehtäväsi vähenisivät puolella?

Po. uudistus on kunnille ja kaupungeille mahdollisuus, nyt pystytään tekemään selkeitä organisaatiouudistuksia ja korjaamaan jäljelle jäävän palvelutuotannon ongelmakohdat pois. Maailman mullistukset ja niistä sikiävät ongelmat synnyttävät talouspaineita kuntapäättäjille, joten nyt jos koskaan, on osattava varautua tulevaisuuteen taiten ja maltillisesti ettei vahingossa käy niin, että toisaalla tehdään jotain kaunista ja kivaa, kun yhtäällä lakisääteiset asiat, kuten vaikkapa opetus, kärsivät toteutusvarallisuuden vajeesta.

Tulevaisuuden haasteita voidaan lähestyä ainakin kahdella eri tavalla, joko ottamalla päätöksenteon pohjaksi uskon parempaan tai varautumisen pahempaan. Itse haluaisin ensin turvata ns. lakisääteiset toiminnot ja palvelut ja tämänkin jälkeen jättäisin reilun puskurin mahdollisten, kotikaupungista riippumattomien, ikävien taloussattumien varalle. Nähdäkseni viimeinkin juuri nyt on oikea aika painottaa, että luottamuspäättäjät tekevät luottamustyötä kaupunkilaisten parhaaksi eikä toisilleen toisiaan tai virkajohtoa miellyttäen.

Hallintosäännöllä, jota kunnissa ja kaupungeissa parhaillaan rakennellaan, on juuri nyt kauaskantoiset vaikutukset. Jos luottamushenkilöt eivät paneudu hallintosäännön valmisteluun kunnolla tai antavat sen tapahtua, omaa paikkansa plus palkkaansa itsekkäästi turvaavien, viranhaltijoiden tehtäväksi. Syntyy pahimmillaan vuosia kestäviä työsuhteita, joista kuoriutuu uusia kalliita ongelmia rasittamaan ja huonontamaan lakisääteisten toimintojen ja tuottamista. Vaikka ongelmien korjaaminen vaatii ikävien asioiden esiin nostoa, ei se ole negatiivinen asia vaan positiivinen, sillä eikös kaikkein positiivisinta toimintaa ole ongelmien ja ongelmien tuottajien poistaminen, voisimmeko kutsua tätä kehittämiseksi?

3 kommenttia:

  1. Juuri noin. Ugin kaupunkiorganisaatiossa pitää näkyä se, että esimerkiksi kaupunginjohtajalta häviää puolet alaisista ja hallintokoneistossa päätettävistä määrärahoista, joita on vuosittain totuttu pitämään selviönä.
    Nyt on aika tehdä selkeitä muutoksia organisaation yläkerrassa.

    VastaaPoista
  2. Entä henkilöstöpääliköltä, sama määrä mitä kj, lta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynneistä ja asiallisista kommenteista! Vastuuta jakamalla on kyettävä keväntämään organisaation johtajistoa!

      Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!