keskiviikko 10. elokuuta 2022

$ÄHKÖPÖR$$I: HINTA MILTEI 700 KERTAI$TUI!!

Sähkön hinnan vaihtelut pistävät ihmetyttämään, kiukuttamaan ja epäilemään koko kuvion uskottavuutta. Muistaakseni noin viikko sitten sähkön hinta oli alimmillaan 0,125 senttiä/kWh. Alkuviikosta se pomppasi 86 senttiin ja viime yönä hinta putosi jälleen 0,36 senttiä kWh. Hinnanvaihtelu pyörii lyhyellä aikavälillä lähes 700 kertaisena, tuolloin alkaa väkisinkin uskottavuus kadota koko sähkömarkkinoihin. Eikä ainakaan minun skeptisyyttäni vähennä se, jos lähes peräkkäisinä öinä sähkön hinta nousee ja laskee jopa kaksisataa kertaisesti.Minulle on aivan turha selittää millään tuulen puuskilla tai poutapäivillä sähkön käsittämättömiä hintavaihteluja. Eikä Venäjän tuontisähkön loppuminenkaan ole uskottava selitys - sieltä tulee vain kahdeksan prosenttia Suomessa käytetystä sähköstä. Jo Olkiluoto 3. koekäytössä(60% täystehosta) ylittää venäläisen sähköntuontitarpeen tuottamallaan kymmenen prosentin osuudella maamme sähkötarpeesta. Kun vielä huomioimme Suomen vievän neljän prosentin osuuden sähköstä Viroon, on meillä tuotannon ja kulutuksen suhteen rutkasti pelivaraa eikä sähkömarkkinoiden järkyttävät hintavaihtelut ole mitenkään uskottavia.

Maallikon näkökannasta pohjoismaisen sähköpörssin manipulointi tuntuu mitä ilmeisimmältä. Onko kyse sähkönkäyttäjien maksimoidusta ryöstöstä ja pyritäänkö siinä sivussa sähkötrokarien kesken uusjakoon - jo kolme sähkönjako yhtiötä on nyykähtänyt. Olisi mukava saada, jonkun toimitustyöstä palkkansa saavan selvitys asiasta - esim. YLE-veroa maksetaan 500 milj. euroa vuodessa ja po. asia on hieman merkittävämpi suomalaisille kuin jotkut kehäkolmosen sisällä tapahtuvat, valtakunnan rasitteena pyörivän, passiiviväestön joutavat kotkotukset. Näitähän saamme kuunnella ihan riittämiin pitkin Suomen.

LINKIT:
5 kommenttia:

 1. Jos tuulee yöaikaan, niin sähkön hinta alenee myös öisin reippaasti. Nyt on Loviisan ydinvoimala myös vuosihuollossa ja Olkiluoto 3 oli alhaalla vielä viime viikolla. Niistä löytyvät ehkä oleellisimmat selittäjät viimeisen kahden viikon aikana tapahtuneille sähkön hinnan poikkeuksellisen suurille vaihteluille.
  https://www.rakennuslehti.fi/2022/08/loviisan-ydinvoimalassa-alkaa-vuosihuolto-kestaa-lahes-kaksi-kuukautta/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja hyvästä vastauksesta. Eikö kuitenkin 700 kertaiset hinnanvaihtelut ole kohtuuttoman suuria ja öisinhän ei juurikaan tulee eikä kuluteta sähköä?

   Poista
  2. Anonyymi10. elokuuta 2022 klo 9.45 tuon suuruusluokan hinnanvaihteluille eivät selityksesi riitä.

   Poista
 2. No eikö juuri viime viikon maanantaina tuullut ja myös viime lauantaina? Toki sähkön pörssihinnoittelu on enemmän hepreaa kuin Suomea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli niin, että täältä sähköt katkesivat. Jäikö siksi muille halpaa sähköä?

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!