tiistai 27. helmikuuta 2024

VALTAMEDIA HYYTYY - HESARI KOHTI SELVITYSTILAA!




Perhevetoinen Hesari, enkä tarkoita Erkkoja vaan Saskaa ja vaimoa, ui syvemmällä ja syvemmällä. Sama mahdottomuus toteutuu kuin Nokian romahtaessa - ylivoimainen markkinajohtaja lyödään kanveisiin. Hesarin alamäki alkoi jo oikeastaan aikaa sitten - myyntibuumin huippuna voidaan pitää vuotta 2013, jolloin myytiin painotalo ruotsalaisille ja vuotta myöhemmin hulppea, vuonna 1999 valmistunut 12 kerroksinen lasipalatsi saksalaisille. Sanomat saivat kaupoissa reilut 200 miljoonaa euroa, mutta samalla se sitoutui olemaan vuokralaisena lasipalatsissa pitkällä vuokrasopimuksella. Tuolloin Sanomat lähti kehittämisen sijaan väärälle alasajojen ja supistusten linjalle. Liiketoimintaa vähennettiin Hollannissa ja Suomessa niin, että puhuttiin sadoista irtisanomisista. Ongelma on siis paljon syvempi kuin pelkästään Hesarin viimeaikojen uskottavuudesta johtuva alamäki. Sanomat on ajautunut kriisiin, jota ei edes sen parhaiten toimitettu julkaisu Aku Ankkakaan kykene korjaamaan.

Tilanne on varsin murheellinen perinteisen lehtitalon kannalta, joka on jatkanut kutistuvaa toimintaansa omaisuuttaan myymällä ja toimituksellisella laadulla säästämällä. Tilanne ei ole kuitenkaan sellainen, että yhtiön pää olisi pölkyllä ja mestaajan kirves kohonnut ylös. Toimitus tarvitsee viimeinkin nöyryyttä ja kansan kuuntelemista, muuten koko homma hyytyy auttamatta kuin Nokian mahtiasema aikoinaan. Hesarin onneksi lehdellä on perinteitä ja tässä maassa on viisimiljoonaa harvinaista kieltä puhuvaa suomalaista. Siitä joukosta löytyy aivan varmasti kykyä ja taitoa julkaisun nostamiseksi takaisin uskottavaksi mahtimediaksi. Kyse on lähinnä lehtitalon vetäjien totuuden tunnustamisesta ja sen seurauksena rohkeudesta kääntyä sellaisten tyyppien puoleen, ketkä tuntevat kansan tunnot ja ymmärtävät kansan odottavan median olevan uutisväline eikä ylimielinen mielipiteen muokkaaja. Yhtiön johdon täytyisi siis viimeinkin myöntää Hesarin osalta sen astuneen Saskan paskaan, josta voidaan nousta vain uudella raikkaalla, räväkällä ja luottamusta herättävällä toimitusasenteella!


LINKIT:







3 kommenttia:

  1. http://jpoli.blogspot.com/2024/02/perinteiset-lehdet-kaadettava.html

    VastaaPoista
  2. Hesarin kuten niin monen muunkin lehden (paikallislehtiä unohtamatta) ongelmat ovat osittain samoja. Printin kustannukset kasvavat, lukijat siirtyvät digi-versioihin ja monia uutisia saa verkosta ilmaiseksi. Uskottava selitys Hesarin kohdalla on myös asioita syventävät artikkelit, joiden tekemiseen menee enemmän aikaa ja resursseja. Ongelmissa monet lehdet vähentävät lehtien ilmestymistiheyttä. On täysin mahdollista, että ainakin paikallislehdet käyttävät kaikki muut keinot ensin ennenkuin ilmestymiskertoja vähennetään.

    Mitä tulee blogin alustukseen niin olisiko ollut vähän liian raflaava, tai jotain sille päin. Suurempi muutos tapahtuu kuin paikallislehdissä yksi toimittaja vähennetään. Rauma menetti "oman" lehden kun yhteistyö Satakunnan Kansan kanssa alkoi. Tämäkin kerrotaan tapahtuneen taloudellisista syistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynnneistä ja kommenteista! Hesarin jutut ovat kevyitä käännöksiä ja osittain Baltzar tyyppisiä mielipidejuttuja eli hyvä journalismi on kaukana. Kaikki on myyty ja painotalot ei käyt vakuutena, se on loppu liki!

      Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!