tiistai 20. helmikuuta 2024

SUOMEEN LASTEN-ALCATRAZ?

 




Yhtä Suomen kallein ja mittavin kouluhanke etenee vauhdilla. Suurkoulun yllä alkaa leijua yhä synkempiä ja synkempiä pilviä. Aiemmin on kammoksuttu kombinaatin hintaa ja sittemmin sitä, riittääkö vahvasti, mammuttimahdollisuuksista huolimatta, väkiluvulta kuihtuvassa kaupungissa oppilaita po. opinahjoon. Juuri, kun keskustelut säästötoimien aiheuttamasta pelosta opetuksen laadun romahtamiseen on laantunut, nousee taivaalle uusi synkkääkin synkempi murhaakin mustempi pilvi kymmenien koulukiusaustutkintapyyntöjen tullessa julki! Nyt on näin, mutta entä sitten, kun samaan tilaan teljetään päiväkotilaiset ja toisessa ääripäässä lukiolaiset. Pidetäänkö po. kombinaatissa kuria ja järjestystä yllä kameroin, aidoin ja vartijoin - ollaanko Suomeen synnyttämässä maailman ensimmäistä lapsille suunniteltua Alcatrazia?

Edellinen valtuusto jätti kaupungille ja sen asukkaille perinnöksi kombinaatin, joka yhdistää opiskelun ja harrastukset monitoimihallilla, uimahallilla sekä moderneilla muuttuvilla koulutiloilla. Kyseinen hanke olisi ollut selkeä kasvun ja uuden alun siemen sekä mahdollisuus kaupungille, mutta valmistelijat tahikka päättäjät eivät ole tehneet juuri mitään, jotta po. kombinaattihanketta olisi hyödynnetty. Päin vastoin tökerön osaamattomuuden vuoksi mahdollisuudesta on tullut kasva ja tulevina vuosina merkittävä osa käsiin räjähtävää kaupungin taloutta. Kasvun sijaan kaupunki ns. säästää sen verran selvästi, että väki ei odota näitä toimia ja ryhdy maksuhenkilöksi vaan veronmaksajat muuttavat toisaalle parempien palvelujen ja turvallisen opetuksen pariin. Paikkakunnan ongelmiin on pyritty puuttumaan puhein ja aloittein, vaan aina päättäjät ovat tyytyneet valmistelijoiden pohjattomiin selityksiin. Siksipä ne lapset, joiden perheet eivät muuta pois tai jos kaupungin tyyli ei muutu totaalisesti, ovat kiihtyvässä pudotuksessa kohti syvyyksissä odottavaa opetus/kiusauspätsiä todellista babyhelvettiä!

7 kommenttia:

  1. Juuri kuuntelin iltapäiväuutisia Raumalta, jossa ollaan huolissaan lasten lukumäärän laskusta. Kyse on siis ikäluokan pienenemisestä. Mutta kai U:gissa tällainen koulun keskittäminen onnistuu - hankehan oli valtuuston yksimielinen päätös. Ei kai viime kauden valtuutetut yhtä aikaa väärässä voi olla? Vai voiko sittenkin?

    VastaaPoista
  2. Kiitos käynneistä ja Jormalle kommentista! Raumalla on rannat rakennettu täyteen, meillä ne ovat pitkälti hyödyntämättä, joten mm. siksi meillä on kasvun mahdollistavia vetovoimatekijöitä hyödyntämättä. Jo nyt päiväkotilasten ja lukiolaisten sijoittaminen samaan kiiinteistöön kauhistuttaa monia. Epäilen keskittämisen toimivuutta etenkin, jos kaupungissa on jo nyt tehty kymmeniä koulukiusaamisesta johtuvia tutkintapyyntöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisivatko valtuuteut muuttaa esim. tätä asiaa "kasvun mahdollistavia vetovoimatekijöitä hyödyntämättä". Nyt on vielä eri puolueet "vallan kahvassa", kuin wintterin valtuutetut. Kuinka moni valtuutetuista oli wintterin rakentamista vastaa, silloin kuin rakentamisesta päätettiin? Jälkiviisautta en itse arvosta.

      Poista
  3. Vasta vähän aikaa Ukilaisena olleena ihmettelen sitä sokeutta, joka ajaa kaupunkia leikkaamaan niin nuorisolta kuin todellisilta avuntarvitsijoilta pieniä rahoja pois, kun kaikki rahat tarvitaan "eduskuntatalon" rakentamista varten. Ai niin, onhan sitä nyt suunnitteilla se uusi uljas jalkapallopyhättö, mistähän sinne saadaan pelaajia ja uutta polvea, kun Ukiin ei saada uusia asukkaita ja nuoriso katoaa jonnekin mopoautoineen? Järki käteen ja kadulle katsomaan, mitä todella tarvitaan, nuorille harrastuspaikkoja eri puolille kaupunkia ja työpajatoimintaa kadunmiehille, syrjäytyneitä on kohta ihan liikaa!!!!

    VastaaPoista
  4. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Rantojen hyödyntäminen on vain omasta halusta kiinni. Lapsiperheet eivät muuta kaupunkiin, joka sööstää nykyisiltä lapsilta, jotta kymmenen vuoden päästä saattaisi olla paremmin - tällainen Neuvostoliitto-tyylinen uhraudun yhteisön ja järjestelmän tulevaisuuden vuoksi ei toimi tänään. On oltava tarkka rahoissa ja kartaa idioottimaisuuksia, mutta samalla täytyy osata ja uskaltaa kehittää kaupunkia. Meillä on maagisen mainiot mahdollisuudet siirtyä nopeasti kasvu-uralle, mutta ei se mitään helppoa ole eikä onnistu ilman vahvaa luovuutta ja rohkeutta.

    Kun joku päätös on demokraattisesti tehty, täytyy kaikkien olla sen takana ja antaa panoksensa onnistumiselle. Kenellekkään ei ole hyötyä esim. siitä, että hankaloitetaan Winterin toimintaa. Yhteisvoimin po. koulu/monitoimitalo täytyisi saada toimimaan, hankkeen epäonnistumisesta ei hyödy kukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä lauseesi tuo uskoa loppusuoralle, paljon enemmän kuin monet muut jorinasi : "Kun joku päätös on demokraattisesti tehty, täytyy kaikkien olla sen takana ja antaa panoksensa onnistumiselle.".

      Poista
  5. Virkamiehet (esittelijät) vaihtoon, johan se on nähty ettei näiltä nykyisiltä mitään järkevää irtoa.

    Wintterin "voitoksi" voitaneen lukea, että tulevaisuudessa meilä tulee olemaan kielellisesti hyvinkin lahjakkaita taaperoja, kun kuuntelevat ulkoillessaan yläastelaisten juttuja pyöräparkissa. Sorvakkokodin vanhukset ovat jo uusia sanoja oppineet, kun ovat kuunnelleet näitä v...n hokijoita skeittirampilla.

    Toivottavasti edes älutön keinonurmihanke saadaan pysäytettyä!

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!