keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

UNOHTUIKO PÄÄTTÄJILTÄMME ALLIANSSIMALLI?

Historiaan perehtyminen osoittaa valmistelijoiden ja päättäjien suonissa virtaavan epäonnistumisenveren. Murheellisinta lienee se, että olemme päässeet maan laajuisen naurun kohteeksi: KAUPUNKIIN SYNTYI 4 000 UUTTA TYÖPAIKKAA JA SILTI SEN ASUKASLUKU LASKEE. Tätä voidaan pitää huonon valmistelun ja onnettomien päätösten Suomen ennätyksenä - KUKKAKEPEISTÄ EI OLE TUKEMAAN SUURIA ONNISTUNEITA PÄÄTÖKSIÄ!

Kun päättäjiemme rakennustiedon rajallisuuteen yhdistyy itsekkyys, yhteistyökyvyttömyys ja häpeämättömyydellä höystetty härkäpäisyys pitää kiinni viimeisestä sanasta vaikka vaikenemalla ollaan taloudellisen kadotuksen polulla. Tämän väittämän vahvistaa todeksi se, ettei päättäjiltä tahikka valmistelijoilta irtoa edes vastauksen tippaa oikeiden ammattilaisten J. Aaltosen ja T. Varpen toistuviin kysymyksiin. Kummallisuutta pursua esiin tiedotussektorin muu UPEETA VALTAA -aktiivisuus, viimeksi tarkoitukseen nähden täysin ala-arvoisen kaupunkivideon muodossa.

Valmistelumme ja päätöksentekomme aiheuttamien taloudellisten epäonnistumisten minimoiseksi, kehottaisin kääntämään katseet vaikkapa Tampereelle, jossa isoissa hankkeissa kyetään alittamaan kustannusarviot. Tämä sopii meidän valmistelu- ja toteutuskulttuuriin yhtä sopivasti kuin syylävoide voilevän päälle, mutta voisimmeko vakavasti aprikoida, meillä unohduksiin jääneeseen tai kokonaan tietämättömään, allianssimallia, jossa pyritään laskemaan kuluja, nopeuttamaan hankkeiden toteutusta ja vieläpä palkitaan onnistumisista.


Nyt maksamme pahimmillaan satojatuhansia euroja huuhaavalmistelusta ja toteutumattomista tiedotuslupauksista. Eikö olisi mukavampaa maksaa satojatuhansia siitä, että saimme uuden koulun, terveyskeskuksen, uimahallin ja monitoimihallin nopeasti ja laskettuja kustannuksia edullisemmin. Jospa arvon päättäjät perehdytte Tampereen päättäjien käyttämään tyyliin ja otatte siitä mallia niin, että kaikki kaupunkilaiset hyötyvät kaavailemistanne mammuttihankkeista.

Allianssi on yhteistoimintamalli, missä tilaaja sitouttaa toteuttajat, rakentajat ja suunnittelijat mahdollisimman aikaisessa hankkeen vaiheessa mukaan. Allianssimalliin liittyy mm. kannustinjärjestelmä, Big Room -toiminta ja allianssin johtoryhmän yhteisten päätösten periaate. Allianssihankkeessa huolet, riskit ja onnistumiset ovat suunnittelijoiden, rakentajien ja tilaajan, kesken yhteisiä.

Linkit:

Tampereen raitiotietoteutus

Alianssimalli

3 kommenttia:

 1. Ei ole allianssit eivätkä muutkaan urakkamallit jääneet unholaan.Elinkaarimalli on ja pysyy nukuin kuppa Töölössä.Nyt olisi tarpeellista löytää ratkaisu,jossa laatu ja hinta olisivat kohdallaan ja hankkeesta käytäisiin todellinen kilpailu.Minusta ainakin tuntuu,että kilpailutilanne on olematon ja rakennuttaja jää yhden kumppanin armoille ja se armo maksaa.Henkilökohtaisen harrastelija lupaan tehdä ns normaalihintalaskelman nimetä urakoitsijan ja ennustaa tulevan hankintahinnan.Tämän suljetun kirjekuoren annan Sinulle säilytettäväksi .Kuori avataan sen jälkeen kun urakoitsija on valittu ja hankintahinta julkinen.Teen tämän heti sen jälkeen kun rakennuttaja on julkaissut huonetilaohjelman.Toivottavasti huonetilaohjelma on julkinen asiakirja.Teppo Varpe

  VastaaPoista
 2. Rakentamiskustannukset
  Kouluhankkeesta taas vähän: U:gin Sanomien aamun uutisoinnin mukaan nyt voi käydä lukemassa Ukin kaupungin nettisivuilta "selkeitä" selostuksia kouluhankkeesta (s.6).
  Jotta asia selkeytyisi vielä lisää, niin lehden edellisellä sivulla kerrotaan mittavan hankkeen rakentamiskustannuksista. Ne ovat noin 45-50 miljoonaa euroa!

  Kysymys: tekikö valtuusto tuollaisen päätöksen hankkeen kustannuksista ja koska?
  Väitän, että ei ole tehnyt. Pitääkö siis olla entistä enemmän huolissaan. Onhan tuo kustannushaarukka jo (nyt) yhden uuden kerrostalon hintaluokassa!
  JAa

  VastaaPoista
 3. Hei, olen Albertiina Aleksandra Suomesta Haluan antaa teille todistuksen siitä, miten sain lainan Ryan Cliftonilta. Sain 60000 euron lainan 2 prosentin korolla. HUOM: Se on luotettava ja aito. Jos olet kiinnostunut saamaan lainayhteyden EMAIL: ryancliftonfirm@gmail.com

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!