keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

POSITIIVISIMMAN PAIKKANUNNAN NEGATIIVINEN KOHTALO!

Paikkakunnan työpaikkamäärän kasvaessa tuhansilla luulisi myös paikkanunnan asukasmäärän kasvun olevan itsestään selvää. Näin se onkin lähes kaikkialla muualla paitsi Uudessakaupungissa. Jos 15 000 asukkaan kaupunkiin tulee muutamassa vuodessa lähes noin 3 000 työpaikkaa, luulisi paikkakunnan väkiluvun kasvavan rutkasti, mutta toisin kävi, taas väkiluku laski. Tänä vuonna väkimäärä putosi 43 asukkaalla eli valtuuston verran. Sopii aprikoida, mikä entisessä Suomen voimakkaimman kasvun kaupungissa muuttui ja olisiko kaupungille parasta, jos valtuuston suuruinen väkiluvun vähennys olisi ollut valtuusto itse?

Muistelkaamme 1990-lukua, jolloin kaupungin väkiluku kasvoi ja huiteli 18 000 asukkaassa. Uusikaupunki pelasi koripallon finaaleissa - jääkiekko nousi Mestistasolle - jalkapallossa pelattiin kolmosta, Vakkaliiga pyöri ja nuoret miehet perustuvat oman seuran FC-Uunot - kesäteatteri toimi - Pesiskoulut pyörivät ja pesäpalloa pelattiin maakuntasarjassa - Merefestit kasvoivat maakuntatason tapahtumaksi - Pakkahuoneesta tuli varsinaissuomalainen käsite - Sorvakkoon nousu yksi maakunnan parhaista yleisurheilukentistä - Uusikaupunki sai oman kaupunkilehden Aluesanomat - Rairanta nousi karavaanarien paratiisiksi - laadukkaat nuorisopajat tuottivat väkeä jopa työmarkkinoille. 1990-luku oli Uudellekaupungille menestyksen vuosikymmen suurista vaikeuksista huolimatta, joten sopii pohtia: MITÄ JATKOSSA TAPAHTUI, MIHIN POSITIIVISUUS HÄVISI?

Jääkiekossa Lätkä ja KaPa kävivät kovaa kisaa, mutta yhteistyöllä löysivät toisensa ja toivottivat uutta väkeä kuvioihin. Urheilukenttä saatiin Sorvakkoon poliittisella yhteistyöllä, jota vetivät Mauri Kontu sekä Antti Haapavuori, armottoman väännön hoiti valtakunnan huipulla loppuun kansanedustaja Helena Vartiainen. Merefestit kasvoi ja menestyi yrittäjien, seurojen, järjestöjen ja median yhteistyöllä, kaikki halukkaat toivotettiin mukaan jo valmisteluvaiheessa. Simo Reijonsaari avasi Pakkahuoneen rannassa Suomen ensimmäisen sandwich-ravintolan. Vierasvenesatama nousi valtakunnan ykköseksi. JNE. JNE.

Mikä muistettavinta 1990-luvulta:  Kaupunkia kohtasi Suomen suurin massatyöttömyys ja siitäkin selvittiin. Autotehdas, kaupunki ja poliittiset päättäjät loivat Suomessa ennennäkemättömän turvaverkon työttömille. Tuolta ajalta sopii nostaa muutaman nimiä esiin: Helena Vartiainen, Kari Koski, Risto Ahonen. Listaa voisi jatkaa pitkälti ja varmasti silti joku unohtuisi, mutta päätän listani kahteen, vieläkin politiikassa mukana olevaan, vaikuttajaan: Seppo Nikula ja Harto Forss. Olisko aika nostaa heidät ansaitsemalle tasolle: NÄYTÖT PUHUVAT PUOLESTAAN!


Kaikki tämä palautui mieleeni, kun tapasin Kupittaalla URA-KORIHAIT ottelussa Jussi Tapion ja hän alkoi muistella Merefestien valmistelua takavuosina. Muutamassa tunnissa soiteltiin kymmenientuhansien markkojen edestä mainoksia Merefest-lehteen. Tapahtuman valmistelu tapahtui avoimesti. Jos jollakin oli parannusehdotuksia tai ideoita hänet toivotettiin mukaan. KAIKKI TOIVOTETTIIN TERVETULLEIKSI MUKAAN JA NIIN SYNTYI TAPAHTUMA; JOKA VETI VÄKEÄ PITKIN MAAKUNTAA. Merefestit markkinoitiin tiedotustilaisuuden kautta niin, että paikalle saapui mediaa YLE:a, Länsi-Suomea ja Turun Sanomia myöten. Se oli avointa yhteistyön riemujuhlaa, jossa kaikki ruokkivat toistensa ideoita.

Nyt, valtavista mahdollisuuksista huolimatta, Uusikaupunki riutuu ja kuihtuu. Syy löytyy muutuneista toimintavoista ja niiden takana häärivästä pienestä klikistä.  Kaupunkilaiset eivät tiedä yhtään mitä "KIVAA" heille heidän omilla rahoilla tarjotaan. Keneltäkään ei tosissaan kysytä mitään ja kysyjät leimataan negatiivisiksi vastarannan kiiskiksi vain siksi, että heiltä löytyy omia ideoita, ajatuksia ja he haluaisivat antaa panoksensa kaupungin viihtyvyyteen. Pieni, vallan itselleen rohmunnut, piiri vastaa positiivisesti lähestyville ideoijille tyylillä: TEE ITSE PAREMPI - TOISET TEKEE JA TOISET HUUTELEE. Tuekseen vallan, kaupunkilaisten rahojen käyttöön. anastaneet saavat paikkakunnan luomiskyvyttömät laumasielut ja perässähiihtäjät kauhistelemaan ja tuomitsemaan rakentavia vaihtoehtoja ehdottaneet tyypit.

Meillä äärimmäinen negatiivisuus verhotaan positiivisuuden kaapuun, joka siunataan orjamoraalisten ryhmän sometykkäysmassalla ja UPEETA, VALTAVAA, HYVÄ PÖHINÄ -viestitykityksillä. Nämä orjamoraaliset tyypit, kuten Nietzsche heitä määrittelee, eivät koe vaihtoehtoja hyvinä ja huonoina vaan he näkevät vaihtoehdot ja niiden takana olevat ihmiset joko hyvinä ja pahoina. Tältä pohjalta, kun positiivisuus on muuttunut pienen piirin itsekkääksi toiminnaksi ja omanedun tavoitteluksi, ei todellista positiivisuutta ja yhteistä hyvää voida saavuttaa: Kaikki johtaa muutaman henkilön ylistykseen ja ihannointiin. Kuvion takaa löytyvät täysin samat lääkkeet kuin vanhassa Saksassa, jossa ei saanut kritisoida vallassa pitäjiä tai heidän kaavailujaan. Ainoa ero löytyy siinä, että valtaeliittiä ja heidän tempauksiaan ylistävän orjamoraalisten kansalaisten kanavana radio on vaihtunut someen. Onneksi enää ei sentään erimielisiä tai entisiä naapureita kaasuteta vaan heidät moukaroidaan somessa ja yritetään hiljentää vaikenevien joukkojen takariviin.


Katsokaapa kaupunkiamme ja sen kehittymistä 1990-luvun jälkeen. Pakkahuoneen rannan merkittävimmäksi uudistukseksi jäi Simo Reijonsaaren sandwich-ravintola, urheilukenttä sai omakotitalon hintaisen uuden paskahuussin, jonka valmistelu kesti kolme vuotta, jäähalli sai satojentuhansien eurojen hintaisen kahvion invahisseineen, kaupunkiin saatiin kouluja palveleva tekonurmi, jota ei rakentanut kaupunki vaan UJK. Juurikaan mitään pysyvää kaupunkilaisia palvelevaa eivät uusikaupunkilaiset ole verorahoillaan saaneet. Nytkin ainoa tämän sortin konkreettinen päätös lienee koulu/monitoimitalo/uimahallihanke, josta kukaan ei tiedä tuon taivaallista.

Uudessakaupungissa ajettiin alas juuri ne tahot eli lautakunnat, jotka pyrkivät päätöksillään tarjoamaan uusikaupunkilaisille jotain uutta ja pysyvää. Lähes vitsitasoiset demokadut, riippusängyt, rättiviritykset eivät houkuttele tänne uusia asukkaita, vaan entisetkin lähtevät pois - TÄMÄN OSOITTAVAT TILASTOT MURHEELLISESTI! Nykyisen omahyväisen ja ahdasmielisen sekä mielikuvituksettomuudella siunatun puuhastelun sijaan tarvitsemme laajaa yhteistyötä ja avoimuutta, vain näillä eväillä saamme kaupungin samaan nousuun kuin 1990-luvulla. Tästä saimme kokea tuulahduksen viime valtuustokaudella, kun veteraanien Harto Forssin ja Seppo Nikulan ennakkoluulottomalla yhteistyöllä kaupunkimme talous pistettiin balanssiin.

Yhteistyöstä ja toisen kuuntelemisesta hyötyvät useimmiten kaikki. Tästä otan viimeisen esimerkin ajalta, jolloin KORIHAIT pelasi finaaleissa ja UJK Mestiksessä. Seurojen puheenjohtajat Heikki Wala ja Reijo Takala tekivät sopimuksen: seurojen lipuilla sai alennusta toisen seuran ottelulipusta. Siis, kun menit koripallo-ottelun jälkeen jääkiekko-otteluun, sait lipun puoleen hintaan. Järjestely toimi toiseenkin suuntaan ja molemmat seurat hyötyivät tästä. Tämä seurojen välinen tempaus yhdisti lajien kannattajia ja samankaltaista yhteistyötä me tarvitsemme, jotta selviämme nykyisestä, mahdollisuuksiin nähden, hävettävästä väestöpakotilanteesta!

21 kommenttia:

 1. Jee, demokatu mainittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Javalla muisti pelaa. Toiset haluaa unohtaa eilisen.

   Poista
 2. pitäisikö demokatu unohtaa näin pian

  VastaaPoista
 3. Ei mainittu Tontonmäkeä. :-(

  VastaaPoista
 4. Niin. Näiden Ukin päättäjien saattaisi kannattaa katsoa siihen peiliin ja miettiä, miksi kaupungin väkiluku laskee edelleen vaikka kaupunkiin on tullut eniten uusia työpaikkoja suhteutettuna kaupungin väkilukuun sitten toisen maailmansodan. Ja kaikki nämä työpaikat ovat syntyneet edellisellä ja kuluvalla valtuustokaudella.
  Kuntapäättäjäthän ne linjapäätökset tekevät ja tulokset on nähtävissä suoraan tilastoista kuukausittain. Yhä vähenevä veronmaksajien joukko saa maksaa yhä kalliimmaksi käyvät investoinnit ja niiden ylläpidon ja kaupungin palvelutuotannon. Jospa sieltä peilistä löytyy vastauksia, miten nopeasti Ukin veroäyriä joudutaan nostamaan ja tuleekohan siihen itseään ruokkiva kasvava kierre kun työtätekevien veronmaksajien määrä kaupungissa koko ajan vähenee.
  Kas näin. Kuntatalous ja sen matematiikka ei ole kaikilla päättäjillä lempiharrastuksena. Valitettavasti se alkaa näkyä katukuvassa.
  #thinkukipaattajathat

  VastaaPoista
 5. Onhan sentään perustettu puupurkkivarasto Kalantiin, tohtorin arvolle sopivaa työtä kiillotella purkkeja, jos kuitenkaan ei eduskuntaan pääse.

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kammottavaa jälkeä ovat päättäjämme saaneet aikaan. Saas nähdä kuinka käy: Siirtyykö tämä SIHY niin etäs, että siitä pääsevät kaupunkilaiset päättämään seuraavissa kuntavaaleissa?

  VastaaPoista
 7. Tiedä sitten. Janhuan alueen valtuustoaloitteen käsittely kaupungin elimissä on kestänyt vasta 8,5 vuotta. Löytyy kh pöytäkirjasta muuten jos olette kaivanneet vastausta.

  VastaaPoista
 8. Älkää näistä pikku asioista turhaan murhetta kantako.Karastrofit ovat vasta valmistelussa ja paljastuvat aikoinaan.

  VastaaPoista
 9. Tässä luettavaa:

  https://www.rakennuslehti.fi/blogit/onko-elinkaariajattelu-lyhytnakoinen-ajatusharha-ja-kuka-tarvitsee-elinkaarimallia/

  Rakennuslehdestä löytyy useita artikkeleita elinkaarirakentamisesta.
  Suosittelen.
  JAa

  VastaaPoista
 10. urakoitsijoiden rahankeruu on taas kerran saatu toimimaan.Isot urakat jaetaan ilman kilpailua urakoitsijoille oikein valtiovallan kehoituksesta.Kuntiener arvostelukyvyttömät virkamiehet ja päättäjät luulevat olevansa oikein ruudinkeksijöitä.Kansa maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri näin. ammattitaidoton joukkio petaa salaa kaupunkilaisten rahoja gryndereille. kaikki menee lautakunnassa, hallituksessa ja valtuustossa yksimielisesti läpi.

   Poista
 11. Meillä päätökset tekee yksinkertainen enemmistö äänin 43-0.Enemmistö ei ymmärrä urakkakilpailuista mitään.Sama kosk
  ee Rakennuslehden ”asiantuntijoita”,jotka analysoivat neuvotteluueakan kovaa kilpailua ,jossa loppusuoralla on kaksi kilpailijaa.Kub niistä toinen voitti ei voitu selvästi ilmoittaa,että kysymyksessä oli yksi ja sama yritys.Voi pyhä yksinkertaisuus .Suomen kansa on tyhmä kansa,sanoi Paasikivi.Uki on kehityksessä mukana.

  VastaaPoista
 12. Kyllä Tontonmäen voi jo unhoittaa,sillä tulossa on paljon mittavampi Veneveismön asemakaava.Kaksi kertaa alue on todettu asuintuotantoon sopimattomaksi mutta taas yritetään.Taipuvatko demarit ja kepuli tällä kertaa.Viimekertainen lasku oli kaupungille noin 2 milj euroa ja luultavasti seikkailun tuloksena saatiin
  Yksi ukilainen veronmaksaja lisää.Nyt voi saalis olla parempi.Olisiko Ukissa järkevämpääkin maata kaavoitettavaksi.Hiljaisuudessa kaupunki päättää.se on sitä päätöksenteossa avoimuutta.

  VastaaPoista
 13. Onko kaavoitus taas käynnissä ?Tuleeko rantakaava?

  VastaaPoista
 14. Idyllinen ja mahdollisuuksien Uki on Uki. Pieni piiri pyörii ja päättää, valitettavasti. Näin oli mielestäni Java myös jo -90 luvulla jolloin joutui lähtemään. Toki yhteistyö saattoi olla jonkin verran parempaa kuin nyt, mutta kaupungin politiikan kehityssuunta oli mielestäni jo tuolloin kohden ”eläkeläisten paratiisia”. Ennustukseni siltäosin osui jotakuinkin nappiin. Mikä ei ole millään tavalla ilon aihe, vaan päinvastoin. Suunnanmuutoksen pitäisi tällä hetkellä olla mahdollisuudet. -Aki

  VastaaPoista
 15. Ei siinä suunnanmuutos riitä,tavitaantäyskäännös.

  VastaaPoista
 16. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Aki on ihan oikeassa. Muutos alkoi jo 1990-luvulla, mutta silloin saatiin vielä jotain aikaiseksi. Totaalinen Uudenkaupungin kehityksen romahdus ja väkikato tapahtui 2000-luvun puolella. Kaupunki on eläkeläisten paratiisi silloin, kun siellä on kaiken ikäisten hyvä elää ja asua. On helvetin noloa, jos kaupungin väkiluku putoaa yhä vieläkin, se osottaa, että toiminnoissa tulee tehdä täyskäännös munimisen suunnasta menestyksen tielle.

  VastaaPoista
 17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Tekonurmen rakensi UPK, ei UJK

  VastaaPoista
 19. Kiitos käynneistä ja oikaisusta! Juuri noin se eteni ja toteutui!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!