perjantai 15. maaliskuuta 2019

MONIKULTTUURISET LÄÄKÄRIT KORVAAVAT SOTETARPEEN!

Suomessa vallitsee pula lääkäreiden tekemästä työstä, se ei tavoita kaikkia suomalaisia riittävän ripeästi. Lääkäripalvelujen tarjonta on tehotonta, vaikka Suomessa työskentelee enemmän lääkäreitä kuin koskaan aiemmin. Kun ongelman seuraukset koskevat ihmisten terveyttä, siihen on inhimillisyyden ja kansalaisten tasapuolisen kohtelun takaamiseksi puututtava mahdollisimman pikaisesti.

Me tarvitsemme tuhat lääkäriä Suomeen, jotta terveyspalvelumme saadaan toimimaan. Nämä tuhat lääkäriä on myös saatavilla varsin nopeasti. Näitä tuhansia kansainvälisesti arvostettuja lääkäreitä tarjoaa palveluitaan mm. Ebolan hoidossa ja onpa heitä myös EU-alueella mm. Portugalissa. Kyseessä ovat korkeasti koulutetut kuubalaiset lääkärit. Harva tietää, että Kuuban valtio kouluttaa ilmaiseksi mm. Yhdysvaltojen etnisten vähemmistön jäseniä lääkäreiksi. Kaikkiaan Kuubassa on valmistunut 25 000 ulkomaalaista lääkäriä.

Vanhojen jenkkiautojen lisäksi Kuuba on tunnettu korkealaatuisesta ja kaikille ilmaisesta terveydenhoidostaan. Lääkäreitä suhteessa asukkaiden lukumäärään on enemmän kuin juuri missään muussa maassa. Maailmanpankin tilastojen mukaan tuhatta asukasta kohden 6,7, kun esimerkiksi Suomessa vastaava luku on 2,7. Parhaillaan pelkästään kuubalaisia lääkäreitä, sairaanhoitajia ja laborantteja työskentelee 67 eri valtiossa noin 50 000.

Kuuban valtio tekee businesta lääkäreillä, ketkä helpottavat pääasiassa kehitysmaiden lääkäreitä. Kun huomioimme Suomen olevan kivunhoidon kehitysmaa ja maamme kehityksen kääntyneen siihen suuntaan, että Suomi ei voi enää tarjota tasapuolisesti lääkäripalveluita kaikille kansalaisilleen, lienee paikallaan käyttää Kuuban maailmalle tarjoamia terveydenhuollon ammattilaisia. Käsittääkseni tämä on olisi ainoa nopea ratkaisu lääkäri pulaamme, joka vieläpä pahenee lääkärien jarruttaessa alan opiskelupaikkojen lisäämistä.

Vaikka kuubalaiset lääkärit eivät teoriassa ja paperilla pysty vakuutuslääkäriemme kaltaisiin ihmeparantamisiin, on heidän käytännön työnsä kansainvälisesti tunnustettua. Sen sijaan, että odottelisimme lääkärien kouluttamisen lisäämistä Suomessa ja antaisimme sairaiden kärsiä ja kuolla hoitojonoihin, meidän tulisi viipymättä aloittaa neuvottelut lääkärien tänne saamiseksi Kuuban kanssa. Mainittua vaihtoehtoa voi perustella kiireen lisäksi inhimillisyydellä.

Kuubalaisten lääkärien palkkaaminen ei ole rahasta kiinni, sillä Kuubassa lääkärin kuukausipalkka oli 50-70$. Venezuelassa maksetaan kuubalaisille lääkäreille 450$ kuukaudessa ja Brasiliassa 1 200$. Jos vertaamme kyseisiä palkkoja maamme lääkäreiden palkkoihin, meidän kanttaisi korvata osa omista lääkäreistämme kuubalaisilla kollegoilla. Näin säästäisimme varoja vähentämään rajua hoitajavajettamme. Jos voimme tuoda halpahoitajia Suomeen, niin miksemme voi tuoda myös lääkäreitä ulkomailta varsinkin, kun heidän työnsä kestää kansivälisen vertailun.

Kun vielä huomioidaan lääkärikoulutuksen kalleus Suomessa, sopii pohtia sen ulkoistamista. Vuositasolla säästäisimme satojamiljoonia euroja, jos antaisimme kuubalaisten vastata lääkereiden koulutuksesta. Kaiken kukkuraksi niin kuubalaisten lääkäreiden tänne rekrytointi kuin lääkäreiden koulutuksen ulkoistaminen Kuubaan olisi kehitysmaan tukemista. Ja parempi kai sekin on kuin nykyinen systeemi, jossa veroparatiisien kautta verovaramme päätyvät kasvottomille ja ökyrikkaille sijoittajille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!