perjantai 7. heinäkuuta 2023

NÄIN MARIN TOVEREINEEN OSTI VALTAMEDIAN TAAKSEEN




Marinin hallitus osti valtamedian puolelleen sinun rahoillasi. Koskaan Suomen historiassa ei ole koettu vastaavanlaista muutosta mediassa. Kun aikoinaan valtamedia kauhisteli Stubbin shortseja, niin Marinin hallituksen aikana pääministeri sai heilua kuin kaheleista kahelein bilettäjä jauhojenginsä kanssa. Mitä suuremman mokan Marin teki, sitä massiivisemmat ja mystisemmät olivat valtamedian selitykset pääministerin puolesta. Puhuttiin jopa aivan uudenlaisesta modernista pääministeristä, joka toimii kuin rokkistara eli elostelee ja vähät välittää arjen politiikasta sekä kansalaisten elämisestä. Se on nykyaikaa: pitäkää turpanne kiinni, kun elämään järjestetään iloa ja valoa, todettiin valtamedian säestyksellä ylimielisesti boomereille eli heille, ketkä odottivat pääministeriltä toisen sorttista käytöstä.

Muutos valtamediassa alkoi samana vuonna, kun Marinin hallitus otti maan johtajuuden. 21.12.2020 valtamedia sai joululahjaksi 7,5 miljoonaa euroa tukea journalistisen sisällön kehittämiseen. Harva tietää miten po. tuet tiedotusvälineissä käytettiin, mutta jokainen näki välittömästi, miten ja mihin suuntaan valtamedian sisältö kehittyi - valtamedia ei uutisoinut hallituksen virheitä, vaan se ylisti mitä ihmeellisempiä, yleensä pääministerin aiheuttamia kohu-uutisia. Suurimmat median edustajat saivat suuren, jopa puolta miljoonaa euroa lähentelevän, avustuspotin. Vuonna 2022 valtamediassa alkoivat hallitusta tukeva mediafalangi harveta - kaikki eivät hehkuttaneet ministerin papiljottien käyttöä nerokkaana maan pelastavana energiansäästöohjeena. Kun vielä vaalit alkoivat painaa päälle, täytyi hallituksen keksiä jotain ja sehän keksi!

Hallituksen nerokas viestintästrategi aloitti keskustelun uudesta median tukipaketista. Kohtuullisen herkistelyn ja väännön jälkeen hallitus päätti tukipaketista, joka takasi median nöyryyden ja myötämielisyyden vaalikampanjan alla. Valtioneuvosto antoi 23.3.2023 asetuksen seitsemänmiljoonan euron valtionavustuksesta tiedonvälityksen ja uutismedioiden tukemiseen vuonna 2023. Kukaan ei voi väittää etteikö mediatuki olisi vaikuttanut ykköshallituspuolueen saamaan kohteluun vaalitenteissä ja uutisoinnissa - tuskin koskaan Suomessa on menty mihinkään vaaleihin yhtä kevyen journalismin saattelemana. Selkein särö, minkä media aiheutti hallitusrintamalle, oli se, että nyt SDP, ainoana hallituspuolueena, sai ylikorostetusti oman vaalisanomansa läpi: Olemme ainoa vaihtoehto oikeistolaiselle hallitukselle ja pääministerille.

Valtamedia soitti selkeästi SDP:n mielimarssia ja puolue selvisikin vaaleista historiallisen hyvin, kun huomioidaan sen asema vaaleja edeltävän hallituksen pääministeripuolueena. Ikävää SDP:n kannalta oli se, että voitto perustui hallituskumppaneilta siirtyneisiin äänestäjiin - heihin, jotka uskoivat demarien vaalislogania ja halusivat vaihtoehdon oikeistohallitukselle ja -pääministerille. Luonnollisesti tämä harmitti ja harmitus näkyi lähimpien hallituskumppanien puheenjohtajien vaalienjälkisissä kommenteissa. Kaikki tämä on selvää ja ostettua, mutta jatkuuko sama meininki yhä? Jotenkin tuntuu siltä, että media on ottanut kuskin paikan maan hallituksen muodostamisessa tai pikemminkin siinä, ettei maassa keskustella asiakysymyksistä eikä saada hallitusta toimimaan. Onko syy tähän siinä, että nykyinen hallitus lupaa niukkuutta niin kansalle kuin valtamedialle?

Jonkinmoinen kahden miehen tai henkilön ja miehen välinen skismakin voidaan löytää kyseisen valtamediakuvion ja demareiden vaalikampanjan taustoista. Aikoinaan demari ministeri vastasi päätoimittajana vihreiden lehdestä. Tuolloin hän erehtyi kysymään, silloin vielä kaapissa kököttäneeltä, silloiselta puolueen puheenjohtajalta ja viime hallituksen ministeriltä: Ookkona homo? Sittemmin homoksi ryhtynyt puolueenpuheenjohtaja kielisi olleensa homo, mutta tapauksen pointti piilee siinä, että po. päätoimittaja sai pari viikkoa kysymisen jälkeen kenkää viherjulkaisun vetovastuusta.  Onko asia nyt viimeinkin kostettu ja kuitattu? Joka tapauksessa, niin se maailma muuttuu ajan saatossa, liekö syynä evoluution melske, kun vihreästä kysyjästä tuli demari ja hetero vastaajasta homo.







3 kommenttia:

  1. Valtamedia on menettänyt kaiken rehellisyytensä. Tästä se ei enää vaikenemalla selviä.

    VastaaPoista
  2. Selkeää lähteet paljastavaa journalismia, miksi tätä ei tarjoo perinteinen media.

    VastaaPoista
  3. Poikkeuksellisen selkeää tekstiä Valkoselta!

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!