tiistai 11. heinäkuuta 2023

TEHOTTOMAT YLIOPISTOT SIIRRETTÄVÄ HELSINGISTÄ




Kuntia pidettiin aikoinaan tehottomina, niiden tehottomuuden ylitti armeija, seuraavana YLE ja tehottomuuden huippuna pidettiin Neuvostoliittoa, nyt tämän tittelin on tainnut rohmuta itselleen Helsingin Yliopisto. Jo 2009 todettiin Helsingissä valmistuneen lääkärin kustantaneen yhteiskunnalle 173 000 euroa. Turussa vastaavan tutkinnon saa 62 000 eurolla. Kuten Neuvostoliitossa ei meilläkään kukaan ole puuttunut po. tehottomuuteen - meidän oma Moskovamme sen kun porskuttaa omalla tehottomalla tyylillä ja hyvä esimerkki siitä on paikallinen yliopisto. Helsingin yliopiston henkilöstömäärä vuoden 2022 lopussa oli vähän alle 8 400, joista vajaat 4 900 opettajia ja tutkijoita eli monta pataljoonaa yhteiskunnan elättejä, keiden ansiosta ei ihmeemmin rapise hyötyjyviä yhteiskunnan yhteiseen laariin.

Kuvitelkaapa, jos sama raha minkä yhteiskunta upotti Helsingin yliopiston lääkärien koulutukseen olisi kohdennuttu Turun yliopistoon, meillä olisi vuoden 2009 jälkeen valmistunut lähes kolminkertainen määrä lääkäreitä. Tuolloin niitä olisi piisannut ja varmaan piisaisi edelleenkin ympäri Suomea ja nykyistä paremmin myös julkiselle sektorille. Ymmärrän hyvin, että korkeaa koulutusta tarvitaan, mutta pientä rajaa pitäisi olla mitään tuottamattomien professorien ja dosenttien määrässä. Varmaankin heistä suurin osa lukee Sanoma yhtiön ykköseeppoosta Aku Ankkaa, josta he repivät sen maailmankuvan, jota tärkeinä jakavat asiantuntijatehtävissään ja blogeissaan maamme asukkaille. Jotenkin tuntuu, että jotkut yliopistot ovat kuin YLE eli ne ovat kuin valtio valtiossa tai vastuuttomia kuin lehmät pellossa.

Nyt esim. Turun yliopisto sopeuttaa toimiaan talousraameihinsa ja se näkyy maakunnan toiminnoissa. Eikö olisi järkevämpää siirtää toimintoja ja toiminta edellytyksiä esim. Helsingin yliopistosta Turkuun. Sehän on talouslukujen valossa kansatalouden kannalta paras sijoitus. Eiköhän meidän muutenkin, taloudellisen raon ahtautuessa, tule unohtaa pääkaupunkimme erikoisasema ja keskittyä päätöksentekoon, joka palvelee koko Suomea. Jos jatkamme härkäpäisesti, kuvitellen pääkaupungin olevan joku Suomen veturi, kannattaa muistaa miten Moskovan ja Neuvostoliiton kävi - ei tehottomuutta voi äänestämällä muuttaa tehokkaaksi. Siksi tähdennän teitä maakuntien äänestäjät - suurin osa kansanedustajista tulee maakunnista, painostakaa ja vaatikaa heiltä maakuntia hyödyttäviä tekoja!

LINKIT:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!