maanantai 10. heinäkuuta 2023

KUUBALAISLÄÄKÄREISTÄ SUOMEN PELASTUS!


Murheellinen
tosiasia on se, että helpompi ja halvempaa on saada lääkäri Havannasta Kilpisjärvelle kuin Helsingistä. Suomen ja Kuuban lääkäreiden toimintamotiivissa on valtava ero. Kun kuubalainen lääkäri on valmis lähtemään pienellä palkalla maailman ääriin auttamaan hädässä eläviä, hänen suomalainen kollegansa ei lähde rahallakaan varsinkaan köyhää parantamaan, jos hän niin on päättänyt ja jossain viihtyy, niin siellä hän pysyy. Sinänsä mielenkiintoista, että molemmat lääkärit ovat valtion kouluttamia, mutta etiikka avun antamisen suhteen vaikuttaa kovin erilaiselta. Mielenkiintoiselta tuntuu sekin, että suhteellisen köyhä maa Kuuba on vuosien saatossa lähettänyt 400 000 lääkäriä ympäri maailman pääsääntöisesti auttamaan köyhiä ihmisiä.

Lääkäreiden lähettäminen maailmalle pelastamaan köyhiä sairaita on jonkinmoinen business Kuuban valtiolle, sillä valtio ottaa aimo osan kuubalaislääkärien ulkomailla tienaamasta palkasta. Lääkärien riistosta ei kylläkään voida puhua, hänhän tietää alhaisen palkkansa jo ennen opiskelujensa aloittamista. Maatamme hallitseva lääkärimafia ei koskaan hyväksy heikennyksiä omaan asemaansa, joten on aika turha odottaa, että Suomen leikkausjonot purettaisiin kuubalaisten lääkärien tietotaidolla ja työllä, mutta ehkäpä jotain voimme oppia Kuubasta. Ensinnäkin lääkärit tulisi saada jääveiksi päätöksissä, jotka koskevat heitä ja heidän asiakkaitaan, joita joskus kutsuttiin potilaiksi. Vasta tämän jälkeen voimme odottaa potilaan parhaaksi pyrkivää terveyspolitiikkaa Suomessa. Sinä suomalainen maksat lääkäreiden armmottoman kalliin koulutuksen, joten onko kohtuullista, että lääkäri siirtyy palvelemaan sinun sijaan yksityisiä lääkärifirmoja, jotka kenties kanavoivat voittonsa verottajan ulottumattomiin?

Saisimme varmasti aivan erilaisia lääkäreitä, jos suomalainen lääkäreiden koulutus keskitettäisiin vaikkapa Kemiin, Sodankylään, Taivassaloon, Utöön tai Kalannin Hallun kylään. Enkä missään tapauksessa väheksy mainittuja paikkakuntia, mutta ette voi kieltää sitä, että niihin haluavien ihmisten arvot ovat aivan erilaiset kuin pääkaupungin massasielujen joukkoon pyrkivien lääkärikandinaattien. Nämä uusissa paikoissa koulutetut lääkärit omaisivat erilaisen inhimillisemmän elämän asenteen ja siksi heidän sijoittaminen potilaiden luo onnistuisi helpommin kuin nykyisten itsekeskeisten lääkäreiden. On syytä huomioida sekin, että lääkärin kouluttaminen Helsingissä on moninkertaisesti kallimpaan kuin esim. Turussa. Oli, miten oli - meidän on vakavasti pohdittava kysymystä: Onko lääkäri potilasta varten vai onko potilas pakollinen ja hankala paha, kun lääkäri pyrkii rahoittamaan omaa yltäkylläistä elämäänsä?


LINKIT:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!