sunnuntai 21. tammikuuta 2018

25 000 TOHTORIN JA HIMPHAMPPUTIETÄJÄN SUOMI

Suomen yliopistot suoltavat kaiken maailman tohtoria maailmalle. Ymmärrän hyvin teollisuuden, terveyden jne. vaativan hyödyllisen huippuosaamisen, mutta sen suunnan huippukoulutustahan ollaan ajamassa alas. Samalla osa näistä tohtoreista asemoituu asemaan, jossa he aktiivisesti ja näyttävästi professoreina tai dosentteina pyörittelevät blogeja. Tarvitsemmeko me esim. liudan historiaa erikoisalanaan pitäviä tohtoreita, jotka keskenään ristiriitaisesti tulkitsevat tämän päivän faktoja tai tulevaisuutta. Voimme todeta meillä olevan noin viisi roomalaista legioonaa tohtoreita, sopii kysyä, mitä nämä legioonat maksavat Suomelle ja miten ne hyödyttävät Suomea?

Jos aikoinaan köyhyyden ja työttömyyden ongelmiin perehdyttiin jututtamalla köyhiä ja työttömiä, niin tänään he eivät tiedä olemisestaan yhtään mitään eikä heisiltä kukaan kysyy mitään. Media kiikuttaa työttömyydestä ja köyhyydestä kertomaan tohtori, joka ei tiedä köyhyydestä ja työttömyydestä yhtään mitään ja on opiskelusta alkaen kansan tuella lymynnyt yliopiston kammioissa piilossa tavallisen ihmisen elämästä. Sama paradoksi näkyy poliittisissa puolueissa ja etenkin työväenpuolueiden johdossa. Tavallisten tallaajien asioita ajavat elämästä vieraantuneet teoreetikot, jopa juristit. 

Aikoinaan tehottomuuden kasvua kuvattiin ketjulla: yhdistys, kunta, valtio, armeija ja Neuvostoliitto, nyt tuossa ketjussa ylivoimaisen kärkipaikan on ottanut, Neuvostoliiton hävittyä, yliopistot. Meten tehottomuudessaan onnettomat yliopistot voivat tuottaa huippuosaajia, jotka kehittävät yhteiskunnan hyvinvointia ja sen asukkaiden elämän laatua? -Ei mitenkään! Yliopistot ovat menettäneet kyvyn hyödyttää yhteiskuntaa, niistä on tullut valtioita valtiossa, jotka kuppaavat yhteiskuntaa tarjoten päivä päivältä vähemmän vastinetta yhteiskunnalta saamille rahoille. Olisa luotava jokin valvonta poppoo, joka suitsisi yliopistojen hulvatonta menoa ja tohtoritehtailua.

Mitä korkeammalle ihmisiä koulutetaan, sitä tärkeämpää on ennalta varmistaa, että esim. tohtorin koulutukseen sijoitetut varat eivät valu hukkaan turhuuksien turuille. Kukaan ei hyödy työttömistä tohtoreista eikä siitä, että he joutuvat tekemään töitä, jotka eivät vastaa koulutusta. Tohtorin hatun saaminen on saavutus sinänsä, mutta jos olet työtön tohtori tai tutkija, joka pääsääntöisesti pyörittää blogia ja keskustelee somessa, niin eikö se ole helvetin noloa ja yhteiskunnan kannalta kerrassaan mitään tuottamatonta. Raskainta turha tohtorius on turhalle tohtorille itselleen: Ei ole hauskaa havahtua antaneensa nuoruuttaan ja parhaita vuosiaan jonninjoutavuuksien päähän pänttäämiselle - tätä ei helppo hyväksyä ja vielä hankalampaa on sen julkinen tunnustaminen.

Koko yhteiskuntaamme ilmentää uusavuttomuus arjessa ja terveydessä. Ei aiemmin tarvittu ketään sanomaan, että liikunnalla parannetaan terveyttä tai terveellisille ruualla parannetaan elämän laatua. Nyt meillä putkahti esiin uusi ammattikunta personal trainerit, jotka markkinoivat uusin sanakääntein ihmeellisyyksiä vanhoja faktoja. Voi noiden trainer-raukkojen huomista, he häviävät tulevaisuudessa kuin kaikki voipa ja kaiken parantava NONI aikoinaan - aluksi niin trendikkäiden ketjukirjeiden päättyessä viimeiset jäävät aina nuolemaan näppejään. Se sentään lienee hyvä, että suurin osa näistä personal trainereista on koulutettu hölmöjen ihmisten vapaaehtoisesti maksamilla rahoilla eikä veroilla, kuten tohtorilegioonamme!

5 kommenttia:

 1. Päivitellään blogeja ja muita somepalstoja valtion palkkalistoilla työaikana. Mihin tämä maailma ja maa menee? Aktiivimallilla yritetään tukita yhtä rahavuotoa ja toisessa päässä yliopistot rehvastelee sillä kuinka monta tohtoria saimme taas tänäkin lukuvuonna putkestamme ulos työelämään tai ainakin pois yliopiston kirjoilta. Taitaa siis olla niin että jokaisesta läpipäässeestä tohtorista yliopisto saa valtiolta sievoisen rahasäkin. Ja kas. Toisessa päässä hatun saamisen jälkeen osa tohtoreista on aktiivimallin yksi "tuottava" ratas. Näin tämä bkt meitä jauhaa, jauhaa ja jauhaa.

  VastaaPoista
 2. Aktiivimalli pistää tohtorien harjat heilumaan.

  VastaaPoista
 3. Tohtorit on laitettava töihin. ei saa olla syytä välttyä autotehtaan hihnalta vaikka harjatukka miten olisi silmillä.

  VastaaPoista
 4. Meillä on tohtori joka omahyväisyys on kerta kaikkiaan ylitse vuotavaa. Mitään yhteiskuntaa hyödyttävää ei ole tehnyt silti aina suunsa avatessaan muistuttaa miten sivistynyt ja oppinut on. Ota hyvä mies tukka pois silmiltä ja tajua missä mennään.

  VastaaPoista
 5. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Mielestäni korkeakoulutettujen valmistumiseen tulisi paneutua huolella. On käsittämätöntä, jos meillä ei löydy tapeeksi lääkäreitä terveydkeskuksiin eikä koulutettua väkeä vientiteollisuuden huuipulle, mutta samaan aikaan isolla rahalla koulutetaan ja työllistetään yhteiskunnalle hyödyttömiä nyhjyjä blogiammattilaisiksi. Katsokaapa mikä liuta professoreita ja dosentteja on esim. Helsingin yliopistoossa, riittävätkö Uudenkaupungin autotetehtaan työntekijöiden maksamat verot niiden palkkoihin? -No eipä riitä!

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!