sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

UUDELLAKAUPUNGILLA KAIKKI KASVUN MAHDOLLISUUDET!

Kauniaisista ja Naantalista löytyvät Suomen kuntien tyytyväisimmät asukkaat. Näissä kunnissa asukkaat arvostavat luontoa, rauhallisuutta plus yhteisöllisyyttä eli sitä, että kunta pitää huolta asukkaistaan. Uusikaupunki tarjoaa luontoa, kaupunkimme on portti maailman kauneimpaan saaristoon. Kaduiltamme löytyy myös rauhaa. Vilkaisu lauantai-iltapäivänä Alicellekadulle osoittaa kaupunkimme rauhallisuuden hipovan miltei kuolemaa. Meiltä löytyvät ne elementit, joilla ykköskunnat porskuttavat Suomen asukastyytyväisyystilaston kärjessä.

Toinen lähiaikojen Uudenkaupungin kasvua tukeva uutinen kertoo ihmisten haluavan muuttaa maalle asumaan. Meiltä löytyy monenmoista maaseutumiljöötä: merenrantaa, järvenrantaa, merimetsää, vehmaita lehtoja, maaseutukyliä jne.. Suoraan sanoen Uusikaupunki tarjoaa laajan skaalan asumisvaihtoehtoja, jotka tilastojen und tutkimusten mukaan voidaan luokitella tärkeimmiksi tekijöiksi asuinpaikkakuntaa valittaessa. Jokaisen sopii tätä taustaa vasten pohtia perustavan laatuista kysymystä: MIKSI SAMAT KASVUEDELLYTYKSET OVAT VETOVOIMATEKIJÄ MUUALLA, MUTTA MEILLÄ VÄKI VÄHENEE?

Jo pintapuolinen tarkastelu valmisteluamme ja päätöksentekoa kohtaan osoittaa kuinka mainittujen sektorien tyypit ovat pihalla kaupungin kehittämisestä ja tutkimuksella todeksi todettujen vetovoimatekijöiden hyödyntämisestä sekä näiden markkinoinnista. Uudessakaupungissa ei ymmärretä arkielämän psykologiaa edes oman historian tai tekemisen suhteen. Otetaan esimerkiksi Salon Vilpas ja meidän Korihait. Käydessäsi Salossa koripallo-ottelussa, näet katsomossa tuhat salolaista heiluttamassa seuran huiveja, kantamassa seuran t-paitaa tai lippistä. Tuhat ihmistä luo valtavan tunnelman, kannustuksen sekä yhteishengen. Vilpas on yhteisöllinen seura, jonne kaikki ovat tervetulleita ja jopa tulijoiden ideat noteerataan. Meidän Korihait taas jo markkinoinnissa kertoo olevansa perhe ja perheeseenhän synnytään, mutta ulkopuolisella ei ole mitään mahdollisuutta liittyä perheeseen tai päästä sinne vaikuttamaan. Korihait on sisäänpäin kääntynyt pienen piirin perhe, joka tekee, mitä lystää samojen tyyppien keikkuessa huipulla. Jos he huomioivat sisäpiiriin kuulumattomia, rajoittuu tämä rahan pyytämiseen tai kanavoimiseen kahdella pallilla istumista hyväksikäyttäen.

Elämme kuppikuntien kaupungissa, jossa näitä kuppikuntia yhdistää osaamattomuus ja kuvottava itsekkyys. Esim. elinkeinopolitiikkamme ei hyödytä vähääkään sen rahoittajaa tavallista kuntalaista, vaan pientä muutaman yrittäjän rypästä, joka saa tukea niin virkahenkilöiltä kuin päättäjiltä. Jos elinkeinoväkertäjämme palvelisivat tavallisia kaupunkilaisia, he olisivat jo vuosia sitten elävöittäneet keskustamme Dressmanneilla, H&M, Cubseilla, Jack & Jones jne.. Mikäli näin olisi toimittu, kuten esim. Äänekoskella, keskustamme olisi elävä ja sen tv:ssä mainostavat liikkeet vetäisivät ympäri maakuntaa. Koska näin ei tapahtunut, uusikaupunkilaiset matkaavat nyt Myllyyn ja tulevaisuudessa Raumalle valmistuvaan jättiostoskombinaattiin. Kovimman hinnan harjoitetusta elinkeinopolitiikasta maksavat autottomat uusikaupunkilaiset ja vielä kituvat kivijalkaliikkeemme. Samalla kaupunkimme vetovoima romahtaa liikepalveluiden osalta.

Jokainen voi pistäytyä Salon keskustassa ja pohtia syitä, miksi joku salolainen, joka on saanut töitä autotehtaalta ei muuta tänne perheineen. Suurimman syyn havaitsee hetkessä: Uudenkaupungin kaupalliset palvelut ovat tasoa 1980-luvun kirkonkylä, kun Salossa eletään 2020-lukua. Kun tähän lisätään vapaa-ajan puitteet, muuttokynnys Salosta Uuteenkaupunkiin nousee entisestään. Kun salolainen tulee Uuteenkaupunkiin katsomaan keinonurmella tukittua vilkkainta liikenneväylää, puihin hirtettyjä tuoleja kera riippusänkyjen, tuulen raiskaamia sateenvarjoja, orpona torinlaidalla kököttävää hevoistenjuottokaivoa sekä sen vieressä virtsalta lemahtavaa lasten leikkipaikkaa, ei liene epäilystä, jos salolainen tuumii: UUSIKAUPUNKILAISET OVAT UMPIHULLUJA, TÄNNE MINÄ EN MUUTA KOSKAAN!

On aivan naurettavaa kuvitella, että 15 000 asukkaan kaupunkiin saadaan 20 000 asukkaan palvelut ripustelemalla esineitä puihin, sabotoimalla liikennettä tai tekemällä yhteisillä rahoilla jotain, muutaman tyypittären mieleistä, kivaa. Meidän mahdollisuutemme löytyvä tämän rustauksen alussa maintuista tutkimuksista: LUONNOSTA, RAUHALLISUUDESTA ja TURVALLISUUDESTA. Jos yhdessä hyödynnämme rantojamme, kaavoitamme rohkeasti keskustaamme, satsaamme monipuoliseen opetukseen ja tarjoamme kaupunkilaisille hyvät vapaa-ajanpuitteet, saamme taatusti uusia asukkaita Uuteenkaupunkiin. 


Oikein toimien luomme Uudestakaupungista 20 000 asukkaan kaupungin, jonka yksityisiä/julkisia palveluja/puitteita hyödyntää yli 50 000 ihmistä. Jotta näin kävisi, tulisi meidän joutavien näpertelemisien sijaan keskittyä muutamiin kasvun takaaviin todellisiin mahdollisuuksiin: RANTOJEN HYÖDYNTÄMISEEN, PANEUTUMINEN OPETUKSEN LAATUUN ja MONIPUOLISTAMISEEN, MATKAILUN HYÖDYNTÄMISEEN, TERVEYSPALVELUIDEN KEHITTÄMISEEN, VAPAA-AJAN PUITTEIDEN MODERNISOINTIIN ja AVOIMUUTEEN PERUSTUVAAN POSITIIVISEN YHTEISHENGEN LUOMISEEN. Jos vaikkapa ensimmäiseksi toteutamme, Tarmo Kankaan idean keskelle kaupunkia rakennettavasta meriuimalasta, saamme taatusti lisää vilinää keskustaan ja nostamme Uudenkaupungin positiivisesti valtakunnan julkisuuteen. Jos emme tyrmää toistemme ideoita vaan pyrimme positiivisella luovuudellamme lisäämään alkuperäisen ajatuksen monipuolisuutta plus arvoa, puhallamme porukassa yhteen hiileen ja saamme menestyksemme kasvamaan kaikkialla näkyväksi onnistumisen loimuksi.

Lopuksi nostan esiin Uudenkaupungin suurimman kompastuskiven markkinoinnin/viestinnän. Mikäli emme osaa markkinoida/viestiä, on aivan sama, kuinka hieno kaupunki meillä on - tänne ei eksy kuin muutama satunnainen matkailija eikä kaupunkimme saa uusia asukkaita. Katsokaa somessa tapahtuvaa pienen piirin toisiaan kuvottavasti nuoleksivaa joutavien hankkeiden upeeta, valtavaa -ihannointia ja eri mieltä olevien töykeän alhaista sanallista lynkkaamista. Ikävä totuus ilmenee mainitusta ja piilee siinä, että meidän markkinointieväillä ei esim. Mona Lisasta tietäisi kukaan ja Louvren ovet suljettaisiin kävijöiden puutteen vuoksi. Jospa muutamaksi vuodeksi satsaisimme vaikkapa Novidan osaamiseen esim. matkailun markkinoinnin ja kaupungin viestinnän osalta. Uskon vakaasti nuorten intoon ja ennakkoluulottomaan luovuuteen!

 LINKIT:


Suomen tyytyväisimmät asukkaat

Lähes miljoona suomalaista miettii vakavasti maallemuuttoa – yrittäjistäkin lähes kolmasosa

28 kommenttia:

 1. harmittaa vieläkin, että kaupunki möi kilometrin merenrantaa Sukarin Topille muutama vuosi sitten. Vain yksi valtuutettu vastusti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maameriuimalakin maksaa yli 5 miljoonaa. Entäs se uimaveden laatu? Vertailun vuoksi maauimalaa ei saatu Raumallakaan elvytettyä -ainakaan vielä. Suosittelen Uudelle möljälle kauppatorin siirtämistä luonnollisena jatkeena Pakkahuoneelle ja korjatuille Kaupunginlahden pohjukan reunustoja. Nykyisen kauppatorin ja linja-autoaseman paikalle voisi rakentaa asuntoja, vähän liiketilaa ja jättää pienehkön puisto/leikkialueen.
   JAa

   Poista
 2. Painavaa ja osuvaa tekstiä Javalta pääosin. Muutama fantasiaennuste siitä pois niin wot. Valitettavasti matematiikka kiveää tiemme edelleen ja ehkä kiihtyvällä tahdilla.
  Tässä kopiossa alla on ukilaisen kehityksen perusasiat (tai tähän tilaan on tultu) ja tulevaisuuden ennuste jalostamalla:
  "
  Ukin kaupunkikehitys kirjoitti 28.2.2020 klo 15.44
  Laske tykönäsi mitä seuraava tarkoittaa Ukissa ja sen kehityksessä. Ja etenkin veroja maksavien asukkaiden maksukyvystä.

  Verottajan tietojen mukaan postinumeroalueella 23500 Uusikaupunki kunnassa Uusikaupunki oli vuonna 2018 veronalaisten tulojen saajia 9 686 henkilöä. Hakukone perustuu verottajan vuodelta 2018 keräämiin tietoihin veronalaisista tuloista.

  Heidän mediaanitulonsa ennen veroja oli noin 27000€ vuodessa. Miten tämä väki selviytyy esimerkiksi sihyhankkeen veloista?
  Lähde: HS veroartikkeli tältä päivältä
  Vastaa
  Ukilaisten maksukyky kirjoitti 28.2.2020 klo 15.58
  Verottajan ainutlaatuisen tarkat tilastot paljastavat: Suomen suurituloisin alue on Kirkkonummella, köyhin Rovaniemellä – HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuinalueesi pieni- vai suurituloisiin - Kotimaa | HS.fi
  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006422190.html
  "
  Tästä ukilaisten verotulokertymästä per veronmaksaja on äärimäisen vaikeaa ponnistaa maailmalle ja sen eri houkuttelevuuskartoille.
  Me olemme meille ukilaisille liian ison kiinteistökannan ja samalla liian ison infrastruktuurin vankeja. Kiitos tehdyille kuntaliitoksille, yhä kiihtyvälle kaupunkikehitykselle ja Suomessa liian vahvalle ay-liikkeelle.

  VastaaPoista
 3. Uusikaupunki nukkui momenttuminsa ohi.

  VastaaPoista
 4. Kaupunkikehitys kulminoituu Santtionrannan vesakoitumiseen ja sen torjuntaan sanalla sanoen!
  "
  Nystads sauna kirjoitti 29.2.2020 klo 00.30
  Tapahtumakadusta ja leirintäalueesta tehdään suunnitelmat – UkiNyt
  https://ukinyt.fi/wordpress/arkistot/12736
  Vastaa
  Nystads sauna kirjoitti 29.2.2020 klo 00.38
  Suunnitteluhankkeen tavoitteena on tehdä Santtiorannan alueesta Varsinais-Suomen houkuttelevin ja modernein leirintäalue ja lomaparatiisi, jonka yleinen sauna houkuttelee turisteja niin läheltä kuin kaukaa.

  Vastaa
  Lasikate Alisellekadulle kirjoitti 29.2.2020 klo 00.36
  Hybridirakennusta suunnitellaan Alisellekadulle – UkiNyt
  https://ukinyt.fi/wordpress/arkistot/13013
  "

  VastaaPoista
 5. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Juha tuo hyvän vaihtoehdon keskustakuvioihin. Tärkeintä on toisten ehdotuksiin tarttuminen ja niiden kehittäminen tai vaihtoehtojen esittäminen - se on rakentavaa toimintaa. Rauman maauimalakuvio oli varsin kummallinen, joten sitä ei kannata ottaa vaihtoehdoksi tahikka vertailukohdaksi.

  Itse ottaisin yhdeksi vaihtoehdoksi Aaltosen aiemmin esittämän tornitalotalohankkeen: asuntoja/liiketilaa/terveyskeskus/parkkitilaa/näköalaravintola/terveyskeskus, sen rinnalla rantojen hyödyntämiseen asunnoiksi ja kaupunkilaisten viihtyvyyteen, maaseudun markkinointi uusille asunnoille, vapaa-ajan puitteiden saattaminen 2050-luvun vaatimustasolle sekä opetuksen laadun parantaminen ja monipuolistaminen esim. vieraita kieliä lisäämällä, urheiluun ja kulttuuriin painottuvia lukiolinjoja synnyttämällä.

  Yhteen asiaan keskittyminen ei kerta kaikkiaan riitä. Toisaalta on huvittavaa, jos kaupunkisuunnittelu syö jo henkilöstön vuoksi satojatuhansia euroja vuodessa ja sen näkyvimmäksi saavutukseksi nousee viidelläkympillä ostettujen riippusänkyjen viritys kirjaston takapihalle - tuolta suunnalta ei sen nykyhenkilöstöllä kannata odotella ihmeempiä, muuta kuin kulupuolella!

  VastaaPoista
 6. Valkone mistä rahat? Joten eiköhä keskitytä rauhanpuiston puihin kiinnitettäviin vannoihin. Niihin riittää vielä rahaa. Niitä saa kympeillä mutta tornitaloja kymmenillä miljoonilla. Perspektiv musst es sein.

  VastaaPoista
 7. Java, tässä blogin otsikossa on aikamuotovirhe. Olet kirjoittanut erheellisesti sanan "on". Sanan tilalla pitäisi olla sana "oli".

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommentointiosion käytöstä! Palkkaamme huppukonsultin markkinoimaan tornitaloa, jotta sen liiketilat saadaan myytyä, samoin näköala ravintola myydään yrityksille, talon meren puolelta kaupataan asuntoja, toiselle sivulle syntyy terveyskeskus. Terveyskeskus ja muu kaupungin osuus rakennuksesta rahoitetaan em. myyntituloilla ja parkkiyhtiön tuotoilla.

  Jotta tornitaloon syntyisi vetovoimaa, meidän tulee kaavoittaa rantojamme asumiskäyttöön ja markkinoida niitä isompituloisille Turussa, pääkaupunkiseudulla jne. Suomessa ei yksikään, näin lauhkealla seudulla sijaitseva, merenranta-alue ei ole jäänyt rakentamatta. Kaikkialla rannikkoalueille muuttaa erittäin veronmaksukykyistä väkeä. Rantakaavoituksen myötä Uusikaupunki nousee positiivisesti julkisuuteen ja se lisää kiinnostusta kaupunkiamme kohtaan.

  Satsaamme voimakkaasti ja näkyvästi opetukseen. Lisäämme tuntimääriä, perustamme erityisluokkia ja linjoja lukioomme. Esim. Karstulassa jääkiekkolukio vetää niin paljon ulkopaikkakuntalaisia koululaisia, jotta paikalliset saavat laadukkaan opetuksen ilmaiseksi. Satsaamme opetuksessa voimakkaasti vieraisiin kieliin. Nostamme lukiomme tasoa niin ettei se heilu lukiovertailun häntä sijoilla(369/395). Tämä vaatii merkittävää paneutumista opetustoimeen, jossa keskeisessä roolissa on koulutuslautakunta. Lautakuntaan täytyy saada alan osaamista ja kiinnostusta. Muistakaapa sekin, että Kitolan toimiessa Mynämäen opetuksesta vastaavana virkahenkilönä, sikäläinen lukio sijoittui lukiovertailussa valtakunnan kärkeen. Osaamista löytyy, kunhan saamme lautakunnan, joka osaa hyödyntää sitä.

  Uudistamme Uudenkaupungin matkailun täydellisesti. Nykytyyli on jatkunut 1990-luvulta, leirintäalue on laiminlyöty totaalisesti jne.. Emme voi loputtomasti siirrellä Pakkahuoneen rantakiviä ja iloita tänne vahingossa eksyvistä satunnaisista matkailijoista. Koko Pakkahuoneen seutu tulee muuttaa viihtyisäksi turistikeitaaksi, joka palvelee kaupunkimme asukkaita ja toimii Uudenkaupungin merkittävänä vetovoimatekijänä. Voisimme julistaa suunnittelukilpailun Suomen nuorille arkkitehdeille. Se lisäisi kiinnostusta kaupunkiamme kohtaan.

  Elinkeinotoiminnan tulee satsata kaupunkimme keskustaan, kehittämällä siitä palveluyritysten keitaan. Nettikauppa hävittää muutamassa vuodessa merkittävän osan nykyisin menestyvistä ketjuja, joten niihin satsaaminen lienee myöhäistä. Tänne täytyy haalia yrityksiä, jotka myyvät tuotteiden lisäksi palvelua esim. hoitoa/huoltoa/korjausta. Jos kolmasosa Suomen yrittäjistä on valmiita muuttamaan maalle, heistä osa muuttaa tänne kasvattamaan Uuttakaupunkia, jos itse pistämme kaupungin kasvusysäyksen alulle.

  Niin ikään aloitamme maaseudun tyhjien rakennusten/tonttien kartoittamisen ja järjestämme niiden ja rantojemme osalta tilaisuuden: MUUTA TULEVAISUUDEN UUTEENKAUPUNKIIN. Mainokset Hesariin, Turun Sanomiin, Aamulehteen, Keskisuomalaiseen jne. Parhaaseen kesäaikaan esittelemme kaupunkimme asuntokannan, tontit ja tulevaisuuden kehitysvisiot. Toteutukseen valitaan todelliset ammattilaiset valtakunnan huipulta. Jos he onnistuvat muualla, niin onnistuvat he täälläkin. Nykytyylillä emme saa kuin tavaroita puihin ja lyhtypylväisiin plus helvetillisen laskun!

  Olisin jatkanut rustausta pidempään, mutta talon potilas tarvitsee huomiota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ugissa kukaan ei pysty toteuttamaan suunnitelmiasi. Ne kykenee kiinittämään riippumattoja puihin, ei mitään suurempaa. Sinua pelätään, koska perehdyt asioihin ja haet tietoa muualta. Mitä paremman ajatuksen esität, sitä varmemmin se torjutaan.

   Poista
  2. Missä Ukissa on vapaata kaupungin omistamaa merenrantaa muualla kuin Janhuanniemen ja Hiun uimarannan välillä ja samalla lähellä kunnallistekniikkaa?

   Poista
 9. Mutta kun se raha on tiukalla niin Ukissa kuin valtakunnan tasolla ja etenkin terveydenhoidossa. Mitä tehdään ostetulle a-sairaalle, vuokratulle vihreälle talolle ja osakäytössä vielä olevalle terveyskeskukselle jos vielä neljäskin pitäisi rakentaa? Mistä se Myllyn alueen ostovoima tänne tulee tai sijoittajat? Ullakkoja ja Lehtoja lisää ei taida olla enempää nyt jonottamassa Ukin alueen rakentajiksi?
  Tässä alla kannanotto virkamieheltä

  HUS-johtaja lyttää hallituksen korona-rahat: ”Saa kaikille suomalaisille kaksi litraa Pirkka-maitoa tai hammastahnan Tokmannilta” - Politiikka - Ilta-Sanomat
  https://www.is.fi/politiikka/art-2000006424724.html

  VastaaPoista
 10. Aika aneeminen oli kaupungin osasto Turun Rakennus-messuillakin, Henkilökuntaa oli kyllä paikalla, mutta pari rouvaa keskittyivät juoruamaan keskenään ja kolmas tapitti tietokoneen näyttöä katsettaan nostamatta. Ei mitenkään houkutellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurasitko koko messujen ajan?

   Poista
  2. En. Siirryimme hyvin nopeasti tarkastelemaan Vehmaan tonttitarjontaa.

   Poista
 11. Valkosella on ideoita. Siitä ei pääse mihinkään. Ideoiden toteuttamiseen ei löydy rahaa, koska Uusikaupunki on ajettu velkatilaan. Ja samalla tiellä jatketaan. Tk päätökset ovat hyvä esimerkki lumipalloefektistä. Kun velkapallo lähtee pyörimään, se pyörii ja kasvaa niin suureksi ettei sitä pysty pysäyttämään. Sihy on samanlainen lumipallo.

  VastaaPoista
 12. Kiitos käynneistä hyvistä kommenteista! Kaupungilla on maata rutkasti. Ryteikköistä rantaa löytyy niin golfkentän takaa meren rannalta kuin saarista. Meidän tulee saattaa kaupunki kasvu-uralle saaristoon satsaamalla ja opetuksen laatuun panostamalla. Kuka tuo lapsensa kaupunkiin, jonka lukio vajoa vuosi vuodelta syvemmille jumbosijoille lukiovertailussa(369/395)? Emme myöskään saa unohtaa vapaa-ajanpuitteiden saattamista ajan vaatimusten tasolle!

  Terveyskeskussekoilusta täytyy ottaa oppia ja hoitaa asiat sille mallille etteivät samat tunarit saa jatkaa tuhoamistyötään. Jotenkin miljoonamunaus täytyy korjata mahdollisimman vähin vaurion. Kun kaupunki on kasvu-uralla, herätämme ammattitaitoisella markkinointi/viestintäosaamisella kiinnostuksen Uuttakaupunkia kohtaan. Nykytyylillä jatkamme putoamista kuin kivi!

  Nettikaupan myötä liikekeskukset ajautuvat ahtaaseen markkinarakoon - minkä takia matkustat kauas ostoksille, jos saat saman tavaran halvemmalla kotiin tuotuna? Tämän johdosta kaupunkilaisten käyttövarojen määrä kasvaa ja liikkumisen tarve vähenee. Näin syntyy selkeä markkinarako palveluyrityksille (ravintola/hyvinvointi/elämykset/luonto/jne.) On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä pudotuspeli, kun Raumalle syntyy, sikäläiseen väestöpohjaan nähden, rajusti ylimitoitettu ostoskeskus, johon jo S-Keula vastasi Prisman laajennuspäätöksellä. Kuinka uusikaupunkilaiset hyötyvät Myllyn ja Rauman liikekeskusten välisestä armottomasta pudotussodasta - ainakin hinnat laskevat.

  Mainituista messuista en tiedä mitään, mutta eipä Uusikaupunki vastaavissa tilaisuuksissa juurikaan positiivisuudella tai idearikkaudella erotu. Toivottavasti tulevaisuudessa tyyli muuttuu joko opin tai uusien tekijöiden myötä. Tässä tällä erää ja todella suuret kiitokset hyvistä kommenteista!

  VastaaPoista
 13. Kaupungin omistamaa merenrantaa on tosiaan eri saarissa. Mutta niihin ei ole tieyhteyksiä saati muuta kunnallistekniikkaa. Sen teko maksaa sellaisia summia jota ukilaisilla veronmaksajilla ei ole. Olen myös eri mieltä golfkentän vierustan rannoista. Kasarminlahden purkuojaa ei oikein saa kunnolliseksi merenrannaksi muuta kuin isolla rahalla. Lisäksi golfkentän iso kymmenien hehtaarien toiminnot häiriintyy jos ojan rantamaita alettaisi ruopata. Ukin keskustan alue on jumissa rakentamisen suhteen. Ykskoivu ja Vilissalojen saaret voisi olla kohteena mutta ovat Yaran varoalueella ainakin osin. Niidenkin saattaminen asuinrakentamiskelpoiseksi maksaisi paljon. Janhua-Hiu ollee ainoa rantakaistale joka olisi kohtuuhinnalla muutettavissa. Mutta rahat taitaa mennä ihan muihin hankkeisiin kuten tiedossa on.

  VastaaPoista
 14. Kiitos käynneistä hyvästä kommentista! Tarkoitin maa-aluetta golfkentän ja meren välissä. Aikoinaan kaupunki osti maata ja lahjoitti golfaajille. Mainitsemaani ranta-aluetta kaavailtiin golfkentän satamaksi. Se on yhä hyödyntämättä, joten kaupunki voisi ottaa sen kaavoittajan oikeudella käyttöön. Jos katsomme, mitä Ykskoivun kunnallistekniikan rakentaminen maksoi ja mitä siellä asuvat maksavat veroa, voidaan ökyalueisiin satsausta pitää sijoituksena, josta hyötyy koko kaupunki - verotus on kylläkin muuttunut sitten Ykskoivun rakentamisen.

  Jos lopettaisimme päättömyydet, joihin upotetaan miljoonia. Säästäisimme siitä puolet ja loput käyttäisimme järkevästi, saisimme kaupunkimme, jos ei nousu kiitoon, niin ainakin nitkautettua hiukkasen parempaan suuntaan. Terveyskeskus sähläys tuntuu käsittämättömältä ja jos tähän mätkäistään vielä 100 miljoonan euron lisävelat päälle, niin kusessa ollaan, jotta korvia saati hiustupsuakaan ei näy.

  VastaaPoista
 15. Enpä kyllä surmin suinkaan löydä mitään golfkentän "satama-aluetta" josta saisi käypiä merenrantatontteja. Tässä kuva ja juttu Ykskoivunniemen itäpäästä Matalapuhtista ja Kasarminlahdesta. Matalaa on ja vähän muutakin riesaa alueella on

  Kasarminlahti ja Matalanpuhti saa hankesuunnitelman – UkiNyt
  https://ukinyt.fi/wordpress/arkistot/13671

  VastaaPoista
 16. Kaupungissa on nyt ja tulee aina olemaan asukkaita joille vapaat ranta-alueet ovat mahdollisuus vapaaseen merelliseen ympäristöön. Miksi nämä pitää kaavoittaa vain joillekin ? Kaupungin tulee panostaa siihen että vapaita ranta-alueita yhteiseen ulkoiluun ja virkisteykseen on jatkossakin ja kehittää matkailua esim. leirintäaluetta sillä siellä palveluja käyttävät tuovat enemmän rahaa kaupunkiiin monin verroin enemmän kuin yksittäisten tonttien kiinteistöverot. Javalle ehdotus että mitä tehdään "uudelle möljälle" kun kerran ideoita tuntuu riittävän.

  VastaaPoista
 17. Kehityshankkeet yleensä loppuvat sitä mukaa kuin rahatkin. Nousukaudella ja talouden vetäessä aloitetaan mitä ihmeellisimpiä hankkeita. Hyvä on tiedostaa että jos Suomen tammi-maaliskuun tuotantoluvut ovat pakkasella niin Suomi on taantumassa. Eipä hyvältä näytä kun korona ja Syyrian tilanne puskee vielä talouskurimuksen rinnalla.

  VastaaPoista
 18. Ei toivoa paremmasta, samat päälliköt ja päättäjät.

  VastaaPoista
 19. Kiitos käynneistä ja mainioista kommenteista! Golfkentän ja meren välissä on käyttämätöntä rantaa, mutta hiukan etelämmässä, kuin yllä olevan kommentin mainitsemassa paikassa. En missään tapauksessa kannata rantojen myymistä niin, että kaupunkilaiset suljetaan rannoilta ulos. Tarvitaan kunnon suunnitelma rantojenkäytöstä, jossa nykyiset ryteiköt hyödynnetään vapaa-ajan käytön ja asumisen kesken. Kaupunkilaisille hyvin suunnitellut vapaa-ajan puitteet madaltavat muuttokynnystä Uuteenkaupunkiin ja kasvattavat matkailijamäärää.

  Joku totesi joskus, että lama kiertää Uudenkaupungin. Minusta asia on päinvastoin. Autotehtaan ja Vahteruksen luomat työpaikat osoittavat ettei Uusikaupunki saanut noususta kiinni, ei saanut VAIKKA MEIDÄN NOUSUKAUTEMME ALKAESSA MUU MAA JATKOI ELÄMISTÄ JA OLEMISTA LAMAN KOURISSA. Kaksi keskeistä rakennuskohdetta vahvistaa täällä piilevän osaamattomuuden: Toisaalle saimme jumalattoman murskekasan ja sokkelin, keskustaan saimme pajuja kasvavan montun - siinä vuosien odottelun tulos. Siispä kappaleen ensimmäisen virkkeen sisältö tulee muuttaa: Niin valtavaa nousukautta ei ole, että se nostaisi Uudenkaupungin ikuisesta lamasta. Niin kauan mainittu murheellinen meininki jatkuu, kun nykyinen valtaklikki hallitsee kaupunkiamme. Se on kuin hulluuden Sampo, joka suoltaa ja toteuttaa älyttömyyksiä.

  Mielestäni Tarmo Kankaan ehdotus meriuimalasta on hyvä, jospa sen yhteyteen tehtäisiin tyylikäs ja toimiva kahvio sekä liikuntapaikkoja: lentopallo/koripallokenttä, rullalautaramppi, petanque paikka, tikanheitto mahdollisuus, esiintymislava jne.. Veneiden talvisäilytyspaikalle tekisin talveksi rusettiluisteluradan. Alueella voisi sijaita vene/kanoottivuokraamo, ohjattuja retkimatkoja, valokuvasafareja saaristoon. Siinä muutama ajatus, ilman isompaa asioihin syventymistä, mutta mitään en tekisi ja valmistelisi kysymättä paikallisten seurojen, järjestöjen ja yrittäjien ideoita. Uskon avoimeen yhteistyöhön ja vapaaseen ideoiden sinkoamiseen yhteisen edun alttarille. Nyt meillä on pieni klikki, joka toimii kuin negatiivinen Midas: Kaikki mihin se koskee, muuttuu paskaksi tai ainakin rajoittuu älyttömäksi haihatteluksi.

  Aikoinaan Simo Reijonsaari toi rantaamme yhden Suomen ensimmäisistä voileipäbaareista, nyt siellä kököttää samanlainen ruokala kuin, missä muualla tahansa. Aikoinaan Merefestit polkaistiin tyhjästä yhdeksi Varsinais-Suomen suurimmaksi kesätapahtumaksi, nykyisin, mielestään kaikkitietävin voimin, se ajettiin alas muutaman vuoden aikana. Aikoinaan Uudessakaupungissa oli yhteishenkeä ja avoimuutta, jolla saatiin ihmeitä aikaan: Koripallossa mestaruus, jääkiekko nousi Mestikseen, löytyi pesäpalloa, jalkapalloa jne.. Nyt kaikki tuo on tuhottu, joten meidän täytyy katsoa, mistä johtuu. Mielestäni avoimuuden puutteesta ja väärien tyyppien pääsystä valtaan.

  Emmekä saa unohtaa maaseutuamme. Ehkäpä sieltä löytyy realistisin mahdollisuus saada kaupunkimme väkiluku kasvuun. Jos miljoona suomalaista harkitsee maallemuuttoa ja kolmasosa Suomen yrittäjistä, ei meidän kasvuedellytyksiä pitäisi luokitella mahdottomiksi. Jospa saisimme edes promillen tuosta luvusta tänne, sekin olisi jotain, mutta eipä taida kiinnostaa valtaklikkiämme tai elinkeinojehujamme! Anteeksi, että tästä tuli näin pitkä. Kaikille lystiä loppuiltaa plus hyvää yötä!

  VastaaPoista
 20. Mitäs mieltä Java on lehden teettämästä THL-tutkimuksesta?

  VastaaPoista
 21. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Muistaakseni THL tekee kouluissa kyselyn muutaman vuoden välein. Kysely on valtakunnallinen ja oppilaille suunnattu, se ei ole mikään tutkimus vaan KYSELY. Tarkoitus on päästä vertaamaan koululaisten mielialoja ja mielipiteitä sekä viihtyvyyttä eri opinahjoissa. Uskon Uudenkaupungin Sanomien jutun nojaavan tällaiseen kyselyyn, mutta enhän minä varma voi olla. Yleensä nämä kyselyt salataan, jos niistä ilmenee jotain ikävää. Jos taas kaikki menee hienosti, sitä hehkutetaan massiivisesti. Muistan aikoinaan yhden THL-kyselyn, joka kertoi karmeita asioita kouluistamme. Tuolloin Cruseliin arki-illaksi suunniteltu kyselynjulkaisemistilaisuus peruttiin ja siirrettiin Laitilan Innovaan perjantaiksi klo: 12:00 - näin muistin varaisesti muistan käyneen.

  VastaaPoista
 22. Kyselyn tulokset ovat varmaan ihan normaalit, ei todista mitään kouluissa olevista sisäilma ongelmista, lapsilla on keskimäärin näitä vaivoja vaikka olisi uusikin koulu, itsellä lapsenlapset ja tuttujen lapset näissä kouluissa, itse ollut paljon kansalaisopistossa, koskaan en ole kuullut että kukaan olis sairastunut koulutilojen vuoksi, tilat ovat viihtyisiä ja siistejä itsellä astma ei koskaan oireita näissä kouluissa.

  VastaaPoista
 23. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Teinpä tekstin eli pistin lukijoille täyn, jolla voi käydä kimppuuni. Nyt tuosta on kulunut muutama päivä eikä yksikään päättäjä tai kommentoija puuttunut esittämääni:"Kuka tuo lapsensa kaupunkiin, jonka lukio vajoa vuosi vuodelta syvemmille jumbosijoille lukiovertailussa(369/395)?" Kysymyksen fakta pitää hyvin kutinsa, mutta se sijoittuu vuoteen 2012. Viimeistään tämä osoittaa, kuinka vähän varmistetaan esityksissä esiin tuotuja faktoja. Näköjään Uudessakaupungissa voi surutta esittää mitä tahansa ilman, että kukaan viitsi perehtyä niiden taustoihin. Sopiikin kysyä: Missä määrin meillä esim. valmistelu laskee päättäjien laiskuuden varaan ja mitä näin syntyneet päätökset ovat maksaneet kaupunkilaisille?

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!