perjantai 20. maaliskuuta 2020

PRESIDENTTI ESTI HALLITUKSEN KAATUMISEN

Täytyy ottaa takaisin oma blogiharhalaukaukseni, jossa korotin pääministeri Sanna Marinin merkittäväksi presidenttikandinaatiksi. Viimeistään siinä vaiheessa, kun hallituksen koronasählingin jälkipuinnit alkavat, putoaa Mariin politiikan huipulta kuin koppelo oksalta. Iltalehti selvitti viime viikkojen koronakäänteet ja vitkuttelut. Tässä tosisaagassa presidentti Niinistö nousee muiden politiikantekijöiden yläpuolelle ja pääministeri Sanna Mariin valahtaa tuntuvasti kärkipoliitikkojen alapuolelle.

Iltalehden jutussa ponnahtaa selkeästi esiin niin presidentin kuin puolueiden puheenjohtajien enemmistön huoli koronaviruksen suomalaisille aiheuttamasta vaarasta. Ainoastaan demarien marinilaiset ja vasemmistoliitto halusivat odottaa ja katsoa kuinka koronavirus etenee, muut mainitut päättäjät vaativat nopeita, järeitä toimia. Kuvion mielenkiintoisin yksityiskohta pulpahtaa esiin perussuomalaisten ja vihreiden kuulumisesta samaan nopeaa toimintaa vaativaan rintamaan. Mitä ilmeisimmin, jos odottelu ja saamattomuus olisi jatkunut, sen seurauksena olisi kaatunut myös Marinin hallitus ja seurannut vaalit.

Näissä oloissa vaalien järjestäminen ja hallitusneuvottelut olisivat muodostuneet kansalliseksi katastrofiksi. Tässä lienee syy Niinistön ja puolueiden puheenjohtajien enemmistön käytökseen. Sinänsä on koomista puhua opposition antamasta tuesta Marinin hallitukselle, sillä Marin kumppaneineen kääntyi viimeisenä nykyisen hallituksen linjoille. Tätä taustaa vasten Marinin teennäis-johtajamainen käytös tuntuu härskiltä irtopisteiden kalastukselta ja ikävällä tilanteella hyötymiseltä. Totuushan, mikäli se seisoo Iltalehden jutussa, ilmenee siinä, että pääministeri jarrutti nopeaa toimintaa ja kenties pahimmillaan joudutti koronan leviämistä.

Kansanedustajien käytännön tekoihin liittyviä ehdotuksia ei tiheästi sinkoile. Demarien al-Tae, historiamme härskein vihapuhuja ja puheidensa raju kelkan kääntäjä, esittää asuntoja paperittomille. Näin hän estäisi viruksen leviämistä. Tämä tuskin saa kannatusta, mutta persujen Vilhelm Junnilan toimenpidealoite eduskunnassa logistiikan aikarajojen muuttamisesta löytänee taakseen läpimenon takaavan kannatuksen. Nyt punnitaan kansanedustajien kyky luovaan ja ennakkoluulottomaan yhteistyöhön, jotta Suomi saatetaan mahdollisimman vähin uhrein vallitsevan kriisin tuolle puolelle.

Henkilökohtaisesti minua ihmetyttää muutama juttu: Ensinnäkin THL uutisoi tarkalleen sairastuneiden määrän ja jo seuraavassa virkkeessä todetaan sairastuneiden määrän saattavan olla 20-30 kertaa suurempi. Mielestäni tämä, jos mikä syö THL:n uskottavuutta. Toinen ihmetyksen suunta ilmenee ns. alan asiantuntijoiden skeptisessä suhtautumisessa Kiinaan ja sieltä ilmoitettuihin tilastoihin. Ainakin italialaiset luottavat kiinalaisiin ja ovat kutsuneet sieltä apua. Tilastot puhuvat kiinalaisten puolesta, joten eiköhän meidänkin tulisi ottaa koronantorjunnassa oppia sieltä?

LINKIT: 

IL selvitti: Näin Suomi päätti valmiuslaista: Marin ja vasemmistoliitto epäröivät, muut puolueet ja Niinistö runnoivat läpi 

Vilhelm Junnila: Raskaan liikenteen lepoaikoihin tarvitaan välitön muutos 

Hussein al-Taee: Asunnot paperittomille hidastavat epidemiaa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!