sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

PUOLUSTUSTILA KÄYTTÖÖN - HALLINTALAKI EI RIITÄ

Mennyt viikko osoittaa masentavasti hallintalain aiheuttaneen enemmänkin kokouksia, vatvomista ja viivästymistä sen sijaan, että hallintalain avulla olisi kyetty pysäyttämään koronaviruksen eteneminen. Murheellisilta näyttävät myös luvut eristetyn Uudenmaan rajoilta. Niillä tarkastettiin yli 13 000 autoa, joista vajaa seitsemänsataa käännytettiin takaisin. Esim. Suomen lähes koko ruokahuolto kulkee yhä, kenenkään puuttumatta Uudenmaan, jossa sijaitsevat S- ja K-liikkeiden keskusvarastot, kautta. Poliitikkojen halu varmistaa heidän toimintansa laillisuus hallintalain puitteissa, on enemmänkin viivyttänyt kuin nopeuttanut Suomen kansalaisten suojaamista korona virukselta.

Hallintalain sijaan tulisi siirtyä puolustustilalain käyttöön. Se antaisi ainoalle jämäkästi toimineelle poliitikolle presidentille kolmeksi kuukaudeksi tukevammat toimintaedellytykset. Eduskunnasta täytyy nostaa esiin tässä asiassa Vilhelm Junnila, joka esityksillään on pyrkinyt helpottamaan koronaviruksen torjuntaa. Itse viruksentorjuntastrategiaesityksiä punnittaessa yksi kansanedustaja nousee ylitse muiden. Demarien Aki Linden on perehtynyt viruksen torjunnan eri ratkaisuihin ja tehnyt keskustelun avauksia julkisuudessa. Jostain kumman syystä, hallitus ei noteeraa Lindenin ajatuksia.

Puolustustilalaki tekisi koronaviruksen torjunnasta suoraviivaisempaa ja nykyistä nopeampaa. Puolustustilalaki saatetaan käytäntöön eduskunnan päätöksellä. Uskon sen onnistuvan kevyesti, koska hallintalain riittämättömyys on noussut esiin. Mikäli presidentti nostettaisiin vallankäytön primus motoriksi puolustuslain enimmäisajaksi kolmeksi kuukaudeksi päästäisiin veltoista päättäjistä ja koronaviruksen torjunnan jarruista eroon. Uskoisin presidentin, joka ei pelaa ministerien tavoin puoluepeliä, kykenevän nostamaan Aki Lindenin sellaiseen asemaan, jotta hänen tietämyksensä ja näkemykset säästävät ihmishenkiä.

Linkit:

”Koko tammikuun Singapore varautui, kun oli tullut tieto Kiinan alueen infektiosta. Helmikuun alussa oltiin valmiita”, Singaporessa tammikuussa vieraillut Aki Lindén analysoi.

Puolustustilalaki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!