keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

KRIISITOIMET PÄÄKAUPUNKISEUTU EDELLÄ!

Kai Mykkäsen suustä putkahti ikävä totuus, kun hän tokaisi kaikelle kansalle: Jos tauti leviää samanlaisena Uudeltamaalta viiteen maakuntaan, ei niissä pystytä hoitamaan potilaita. Tämähän tarkoittaa tylysti tulkittuna sitä, että muu Suomi on valjastettu turvaamaan pääkaupunkiseudun terveyspalvelut. Tästä ei kannata syyttää nykyistä hallitusta eikä Sipilänkään hallitus, vaikka se rajulla kädellä karsi THL:n resursseja. Vallitsevaan tilanteeseen ajauduttiin kymmenien vuosien aikana useiden hallitusten aikana.

Sipilän hallitusta voimme kylläkin käyttää hyvänä esimerkkinä. Nyt jotkut kiittävät sitä talouden kuntoon saattamisesta. Sopii kuitenkin tähystää historiaan ja tarkastella, miten Suomen taloutta pyrittiin ohjata kuntoon. Maakuntien tavallinen duunari ja yrittäjä ajettiin taloudelliselle kipurajalle, sitä perusteltiin talouden tasapainottamisella ja Suomen kilpailukykyiseksi saattamisella. Tämän seurauksena maakunnat, joissa sijaitsee pitkälti Suomen vientiteollisuus ja elintarviketuotanto, joutuivat riistoa muistuttavien tulonsiirtojen kohteeksi. Samalla pääkaupunkiseudulla hakattiin miljardeja euroja stadioniin, liikenneviritelmiin, kirjastoon jne. jne.. Ja mikä härskeintä, synnytettiin satojamiljoonia euroja vuodessa syövä vuokra-asuntotukikuvio, joka sataa valtion rahaa kaikenlaisten asuntokeinottelijoiden laariin - niin yksityisten kuin ay-taustaisten.

Nyt nämä maakuntia siiivestäneet pääkaupunkilaiset loiset änkeävät ympäri Suomea mökeilleen turvaan koronavirukselta. Kustavikin vilisee helsinkiläisiä mökkiläisiä, jotka viime vuosikymmeninä vaativat asuinpaikkanunnalleen kaikkea mahdollista yhteiskunnalta, mutta nauttivat kesäisin muutaman tuhannen kustavilaisen rahoittamistas terveyspalveluista. On ilmiselvää, ettei nykyinen tilanne ole kustavilaisten vika eikä kustavilaisten resurssit riitä tuhansien mökkiläisten terveydenhoitoon kesät talvet. Sama ongelma koettelee Savoa, Kainuuta, Lappia jne.. Vähintä mitä Suomi voi nyt tehdä, on pistää Uudenmaan raja kiinni ja vieläpä kertaheitolla. Onhan typerää, jos ilmoitetaan rajojen sulkeutuvan huomenna tai ylihuomenna, tuolloin pääkaupunkiseudulta alkaa välittömästi mittava koronaa levittävä ryntäys Suomen joka niemeen notkoon ja saarelmaan!

2 kommenttia:

  1. Kyllä kai sitä olisi syytä palata siihen vanhaan käytäntöön, että kunnan terveydenhuoltoresurssit ovat ensisijaisesti kunnan omien veronmaksajien käytössä. Ainakin kunnalla pitää olla mahdollisuus laskuttaa kesä- ym satunnaisten asukkaiden kotikuntaa toteutuneista hoidoista - ja toki kaikista oheiskustannuksistakin. Pitäähän näissä asioissa olla jokin kohtuus ja järki.

    VastaaPoista
  2. Tänään HS kirjoittaa:
    "
    THL:n mallinnuksissa oletetaan potilaan keskimääräiseksi teho-osasto­jakson pituudeksi kahdeksan päivää. Valtioneuvoston muistion mukaan potilaan hengen pelastavan tehohoidon kesto on koronapotilaiden kohdalla kuitenkin ”realistisemmin” 14-21 vuorokautta.

    Muistion mukaan THL:n mallinnuksen synkempi arvio tarkoittaisi toteutuessaan käytännössä sitä, että tehohoitoon pääsyä jouduttaisiin rajoittamaan: potilas, jonka arvioitaisiin normaalioloissa tehohoidosta hyötyvän, ei välttämättä saisi tehohoitoa.
    "
    Miten on Ukin ja Kustavin tehohoitopaikat jyvitetty Tyksiin? Miksi Uki ja Kustavi? Molemmissa kun on tuhansia ulkopaikkakuntalaisten mökkejä. Uusimaa saa nyt rajatarkastukset. Mielenkiintoista on nähdä, millainen on Uudellemaalle sen ulkopuolelta palaavien mökkiläisten virta.
    Ja mikä järki on siinä, että Uudellemaalle pendelöi päivässä 30-50000 työntekijää? Haarukka on nyt iso kun osa voi oikeasti tehdä töitä etänä. Jos työpaikkaliikenne sallitaan edelleen väljästi niin maakuntarajan kiinnilaitolla ei ole tehoa. Yhtälailla pendelöijä käy kaupassa kuten mökkeilijä.
    Suomea pitäisi alkaa pysäyttää pariksi kolmeksi viikoksi kokonaan energia-, jäte-,
    lääke-, ruoka- ja vesihuoltoa ja terveydenhoitoa lukuunottamatta. Muutoin tämä korona tappaa väestöä vielä kuukausia.
    Muista maista on jo ihan riittävästi tietoa miten ei pitäisi toimia.
    Luullaan, että ihminen ymmärtää itse vahvat toiveet ja kehotukset. Ei toimi ja jälki tulee olemaan karmeaa.
    Tällä menolla koronakuoppa odottaa jo liian monia.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!