tiistai 5. maaliskuuta 2024

YT-NEUVOTTELUT, SOPEUTUS, VÄKIKATO - POSITIIVISUUTTAKO?




Neuvostoliitossa ei johtoa kohtaan saanut esittää kritiikkiä, ei edes parannusehdotuksia. Kaikkeen annettuun täytyi tyytyä vaieten tai Siperia kutsui urputtajaa, pahimmillaan hänet nielaisi maanpovi. Kun valmistelu/päätös- ja toteutusvalta rajoittui muutamalle tyypille kärsivät miljoonat. Neuvostoliitto oli hyvä esimerkki siitä, kuinka onnettomat tunarit juhlivat surkeita tempauksiaan suurina saavutuksina, vaikka todellisuudessa kansan olot muuttuivat ankeaakin ankeammaksi. Tällaiselle tehottomalle, harvojen hallitsemalle ja määräämälle näennäisriemulle tuli onneton ja varsin nolo loppu. Valheessa ei pystynyt elämään eli jos arkena tarvittiin ruokaa ja rahaa, ilman niitä kukaan ei pärjännyt, vaikka kuinka ns. asiantuntijat näyttäisivät, valtaeliitin maksamia, tilattuja ja tuloshakuisia tilastoja.

Jos kunta, joka menettää asukkaita, nostaa veroja, vetää yt-neuvotteluita ja ajautuu sopeutustoimiin, juhlii menestystä ja menestyvää valtaeliittiä, sen kemujen aiheilla ei ole mitään kosketuspintaa kansan arkeen, koko päätöksenteon voidaan väittää ajautuneen täysin epärealistisille, tuhoon vieville, raiteille. Jos haluat muutosta moiseen apatian alhoon johtavan vaelluksen suuntaan, sinut leimataan ilkeämieliseksi maalittajaksi, hyvä ettei kansan viholliseksi, kuten Neuvostoliitossa aikoinaan. Sopiikin pohtia, miten mainitun alamäen voi muuttaa, vaikka elettäisiin demokratiassa, jos päättäjien enemmistö siunaa vallitsevan taantumuksilleen tyylin. Oliko demokratiaa kritisoinut Machiavelli oikeassa ja pitäisikö toteuttaa hänen oivallustaan: Yksi muutos avaa aina tien uusille muutoksille?

En väitä kenenkään lukeutuvan pahoihin ihmisiin, joskin itsekkäiden joukkoon jokunen valmistelijamme täytyy lukea. He käyttävät häikäilemättä heikompia hyväkseen samoin kuin Hitler pompotti eichmanneja mielensä mukaan, jotta pysyisi vallassa. Hannah Arendt totesi aikoinaan, että ei ihmisen tarvitse olla paha eksyäkseen pahan toimien toteuttajaksi. Tällainen eksyjä on pikemminkin heikko ja menee helposti massan mukana. Ei siis missään tapauksessa tule tuomita heitä, keistä tulee, kymmenien yhteisten istuntojen seurauksena virkaeliitin kavereita ja sen seurauksena he noudattavat vanhaa suomalaista sääntöä: Kaveria ei jätetä. Pidän kuitenkin jokseenkin kohteellisena muistuttaa, että vaaleissa valitut päättäjät edustavat äänestäjiä ja siten toimivat heidän luottamushenkilöinään. Ehkäpä voisimme ottaa ohjenuoraksemme uusikaupunkilaisen kunnallisneuvoksettaren Helena Vartiaisen ohjeen: Me päättäjät teemme päätöksiä kuntalaisille emme toisillemme!

17 kommenttia:

  1. Kaupunginhallituksen pitää analysoida YT-neuvottelujen tulos. Kannattiko vai ei? Sivusta seuraajana vaikutti farssilta, jonka ohjaajana toimi entinen huippukoripalloilijamme, vanhoine henkilöstön ohjausmetodeineen. Mahtaako hän aloitella taas syksyllä uutta farssia, vai odottaako, että pääsee joukkueeseen seuraaviksi vuosiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millä "lihaksilla" KH mitään analysoi ? Historian perusteella käytännössä mitään ei tehdä vaan merkitään esitetty ehdotus pöytäkirjaan. Jos joku vielä kuvittelee, että kunta toimii kuten yritys niin samalla voi uskoa joulupukkiin.

      Poista
  2. Nyt odotetaan analyysiä yt-neuvotteluiden onnistumisesta ja mitä tehtiin ja millä kustannussäästöllä

    VastaaPoista
  3. https://areena.yle.fi/podcastit/1-62879270

    VastaaPoista
  4. Heikoimmassa asemassa olevia tukityöllistettyjä siirretty tekemään palkatonta työtä kaupungille.
    Samaan aikaan suunnitellaan miljoonaluokan pallokenttiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritetäänkö kentällä pitää palloilijoiden isät ja äidit täällä maksamassa veroja. Niillä maksetaan tukityöllistettyjen palkat.

      Poista
  5. Hyväuskoisia ja höynäytettäviä hölmöjä riittää myös kaupunginhallituksen pöytään. Vai olenko väärässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko siellä muitakin ?

      Poista
    2. Näin.
      Millaisiin palveluihin Varhan rahat kuluvat? – uusi sivusto erittelee Varhan viime vuoden 1,1 miljardin euron ostot
      https://www.ts.fi/uutiset/6262809

      Poista
  6. Ottamatta kantaa lopputekstit sisältöön, ensimmäisen kappaleen Neuvostoliitto-vertausta on lähdetty hakemaan ihan turhaan kaukaa historiasta. Vertaukseksi olisi riittänyt muistuttaa mitä Venäjällä tapahtuu nyt, koska kyseissä paskavaltiossa ei vieläkään ole mielipiteen vapautta.

    VastaaPoista
  7. Miten on? Kun kaupungin veroprosentti on 2-3 %yksikköä korkeampi 3-4 vuoden päästä kuin lähikaupunkien niin mikä houkuttelee pienituloisia Ukiin asumaan ja maksamaan extraveroja pienestä tilipussistaan? Katsokaapas tarkemmin, mitä kaupungin pitää hoitaa vaikka veronmaksajat kappalemääräisesti vähenee ja enin osa heistä putoaa eläketuloille. Tulee muuten erityisen rankka pieti Viikaistenmäen päälle rakennettavan mammuttirakennuksen ylläpidosta haluat sitä maksaa tai et. Jos Ukissa olet asukkaana niin vaihtoehtoa ei ole. Näemmekö vielä väen muuttavan Laitilaan, Mynämäelle tai Raumalle sen Colosseum Palatsiumin takia ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on ihan parasta, että näitä muualle muuttavia aina vaan riittää. Jos pienituloinen valitsee veroprosentin takia asuinpaikkansa, niin silloin kannattaa muuttaa Kauniaisiin tai Kustaviin. Mutta Laitila, Mynis, salli mun nauraa. Minä tulen käyttäämään tulevaisuudessa Viikaistenmäen palveluja iloisella ja peruspositiivisella mielellä. Uimahalliin (ja muihinkin palveluihin) voisi kyllä laittaa eri hinnat ukilaisille veronmaksajille ja ulkopaikkakuntien pienituloisille loisille.

      Poista
    2. Tuskin Kauniaisista kannattaa käydä Ukissa asti töissä.
      Asumishuoli on perusteltu, koska ei se ole ihan sama, missä on kirjoilla.
      Samasta palkkatulosta vertailtuna naapurikunnassa voi jäädä pari tonnia netto enemmän vuodessa rahaa.

      Poista
    3. Kenties jokaisen veronmaksajan kannattaisi muuttaa kuntaan jossa sen veroprosentti on pienin. Tätä oletusta muuttavat ne tekijät jotka pienentävät taloudellista muuttohalukkutta eli asumiskustannukset kuten palvelut mm. sosiaali- ja terveyspalvelut, kunnan ja kaupan palvelut sekä niiden saatavuus ja niiden kustannukset. Monet palvelut on myös saatavissa "netistä" . Esimerkiksi Kustavin kuntaa ei enää olisi jos asukkaan kokonaiskustannus ei olisi kustannustehokas.

      Poista
  8. Ugin kaupunki ei irtisano, lomauta tai osa-aikaista henkilöstöä

    https://www.vakka.fi/uutiset/ugin-kaupunki-ei-irtisano-henkilostoa-6.221.146747.88338073bc#

    VastaaPoista
  9. Tiedoksi : sinun.vuodatus.net toimii taas teknisten ongelmien jälken.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!