torstai 23. maaliskuuta 2023

YLEN KALLIS KULTTUURI SAA YLENANTAMAAN


Purra sohaisi pääkaupunkilaista kusipäiden kusiaispesään liittämällä kulttuurin leikkauslistoille. Jauhojengin vetäjälle tämä ei passannut mitenkään, mutta pohditaanpa tukia ja niiden tarpeellisuutta. Ensinnäkin Purra oli vain osittain oikeassa siinä, kun väitti kulttuurin olevan elitististä. Mielestäni esim. Suomen tuhannet kesäteatterinäytännöt eivät lukeudu elitistiseen kulttuuriin eikä nämä teatterit juuri tukea saakaan, jos niitä verrataan vaikkapa Suomen kansallisoopperan saamaan jättitukeen (noin 50 milj. €/vuosi). Po. laitos kattaa toiminnastaan ainoastaan 13 prosenttia itse keräämillä varoilla. Kuvitelkaa mikä olisi kesäteattereiden tilanne, jos niille kanavoitaisiin tukea samoin kuin yhdelle pääkaupungin oopperakiinteistölle. -Johan kulttuuri rehottaisi ja voisi hyvin pitkin Suomen niemeä eikä se oli olisi elitististä.

Suhteuttamalla mainitun oopperatuen kävijämäärään päästään summaan, joka kertoo valtion tukevan Suomen Kansallisoopperan jokaista myytyä lippua kohden lähes 750,00€. Käsittääkseni kyseessä on valtava summa toimintaan ja kiinteistöön, jossa tuskin 95 prosenttia suomalaisista tulee koskaan käymään. Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun Suomessa leikataan terveyspalveluista, työnsä maan eteen tehneet ja veronsa maksaneet vanhukset saavat yhteiskunnan taholta kelvottoman huonoa kohtelua. Nyt puhutaan, varojen rajallisuudesta johtuen, arvovalinnasta, jossa toisessa kupissa ovat sairaista, lapsista ja vanhuksista huolehtiminen ja toisessa ökyelitistinen pääkaupunkiin maksajilta piilotettu kulttuurinkiva - oopperat, jauhojengin jäsenet jne.. Ja kas kas, kenen arvomaailman mukaista mainituntyylinen jälkimmäinen yhteisten rahojen jako on? -Heidän, jotka toteavat voimakkaasti uhoten: ME PIDÄMME HUOLTA PIENIMMISTÄ JA HEIKOIMMISTA!

Kun lasketaan yhteen kaiken maailman pääkaupunkiseudun laitokset: Kiasmat, museot ja teatterit, puhutaan tuhansista hyväpalkkaisista pääkaupungissa asuvista ihmisistä, joiden eläminen ja oleminen rahoitetaan kuppaamalla maakuntien suomalaisilta terveys- ja muut peruspalvelut. Kerrassaan kuvottavaa ja epäinhimillistä itsekkyyttä. Homman loppuun voidaan vielä liittää YLE, joka alas ajaa toimintojaan maakunnissa. Samalla, jotkut kulttuuri pellet TV1:ssä kertovat, kuinka menestyvä YLE on: Karppiakin katsotaan Uruguayssa. Kannattaisi muistaa, että uruguaylaiset eivät maksa pakkoveroa YLE:lle ja jos suomalaiset sarjat olisivat todellinen busines, kuten Ruotsissa, ne laskisivat YLE-veroa eivätkä pitäisi sitä korkealla. Ja tässä YLE-vetoisessa kulttuurikeskustelussa näkyy sen härski pääkaupunkikeskeisyys ja vaihtoehdottomuus. Huvittavinta lienee keskustelijoiden sokeus omalle toiminnalleen: he vaativat suvaitsevaisuutta, mutta eivät suvaitse eriäviä mielipiteitä - menevät tiedotuspolitiikassa ihan nazioppien mukaan!

LINKKI:

SUOMEN KANSALLISOOPPERA JA -BALETTI SR HALLITUKSEN TOIMINTAKERTOMUS 2020 TILINPÄÄTÖS 31.12.2020



1 kommentti:

  1. Oikeassa olet. Kohta ei viitsi enää katsoa uutisiakaan, kun aina lopussa jotkut pellet pomppivat karmivan musiikin säestyksellä minuuttitolkulla. Ja silläkö muka UUTISarvoa?

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!