tiistai 21. maaliskuuta 2023

KIINA PELASTAA LAPIN ja EUROOPAN

 



Maailman on pelannut itsensä sille mallille ettei se ilman Kiinaa tule toimeen. Puhuttiinpa sähköautoista tai lääkkeistä, ilman kiinalaisia niiden saanti vaikeutuu. Jopa 90 prosenttia yleisimpien antibioottien vaikutusaineista tuotetaan Kiinassa. On siis parempi ottaa lusikka kauniiseen käteen eikä alkaa uhittelemaan maalle, josta ollaan ratkaisevassa määrin riippuvaisia. Meidän tulee suhtautua Kiinan vakavasti järjellä eikä tehdä samaa virhettä kuin Venäjän suhteen eli tehdä pakotteet, jotka lähinnä kaventavat omaa elintasoamme. Onko siis suurempi synti asettaa oman maan asukkaat edelle kansainvälisessä kanssakäymisessä kuin tehdä periaatteessa jotain, joka ainoastaan heikentää oman kansan olotilaa ja elämisen laatua?

Eihän Kiina ole demokratia siten kuten se meillä käsitetään. Kiina on kansantasavalta, jossa kansaa opastetaan muutamalla mediayksiköllä toimimaan oikein ja nuhteettomasti. Onneksi meillä on vapaa ja runsaasti vaihtoehtoja tarjoava lehdistö toisin kuin Kiinassa vai onko? No oli, miten oli, meidän tulisi kuitenkin hyväksyä monikulttuurisessa maailmassa myös kiinalainen kulttuuri sen käytännön vivahteineen, onhan se kuitenkin lähempänä meidän moraaliamme ja oikeuskäsitystä kuin muutamat valtiot, joiden kanssa teemme yhteistyötä vaikka niissä katkotaan käsiä, kivitetään naisia jne.. Olemmeko ajatelleet asemaamme ja toimimme maailmalla kovinkaan tarkasti vai olemmeko yleensä ottaen edes ajatelleet sitä ollenkaan?

Olisiko siis paikallaan pohtia yhteistyötä kiinalaisten kanssa niin, että he ovat meistä riippuvaisia ja tarjota pohjoista rautatietä Lounaisväylän päätteeksi Euroopan markkinoille. Tuon investoinnin arvo saattaa ponnahtaa huippuunsa ja Lounaisväylä saattaa olla pian ainoa turvallinen meritien Aasiasta Eurooppaan - siihen malliin USA uhoaa ja kalistelee aseita muiden merireittien tietämissä. Olisiko meidän muutenkin syytä lopettaa olemasta se valtio, joka on maksajien järjestyksessä jonon ensimmäinen, mutta hyötyjien järjestyksessä se jonon viimeinen. Meidän on syytä päästä eroon pääkaupunkilaisesta alemmuudentunteesta ja nöyristelystä korvaamalla ne terveellä suomalaisella itsetunnolla ja yhteistyöhalukkuudella. Pitäisikö kartoittaa kiinalaisten halua rahoittaa ratahanke Kirkkoniemestä tai Petsamosta Haaparantaan?

Linkki:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!