torstai 16. maaliskuuta 2023

VAALIPUHEET + VAALIKONEET = VAALIVALEET

Kuka tahansa voi puhua mitä tahansa ja täyttää vaalikoneet kuten lystää. Näin tehdäänkin ja yleensä vaalitarjokkaan vallitseva motiivi puheissa plus vastausten valinnassa piilee miellyttämisessä, jolla pyritään maksimoimaan kannatus. Suoraan sanoen vaalipuuhista voidaan pitkälti käyttää termiä huijaus. Mainitun syyn vuoksi saman puolueen ehdokkaiden vastaukset ovat häiritsevän samanlaisia. Alkuperäinen tarkoitushan on ollut kertoa itsestä, ajatuksista ja tavoitteista jotain sellaista, jolla erottuu ehdokkaiden harmaasta massasta tavalla, jonka perusteella kansalainen voi valita Arkadianmäelle henkilön, kuka varmasti myös edustaa häntää. Nyt tuskin käy näin vai oletko havainnut ehdokaslistojen tyyppien ajatustarjonnan vilisevän toinen toistaan rohkeampia ja innovatiivisempia ajatuksia?

Jospa tutkit ehdokkaiden taustoja ja valitset kansanedustaksi tyypin, joka elää kuten sinä, tuloja, työtä ja kenties harrastuksia ja elämäntyyliä myöden. Vai luuletko, että esim. ökyrikkaan busineshenkilön kanssa elävä hyväpalkkainen yliopiston köyhyystutkija tietää köyhän elämästä enemmän kuin henkilö, joka ruokkii perheensä oranssien lappujen tuotteista ja vaatettaa lapsensa kirpparikuteilla? Onko maailmasta tullut parempi, kun lääkärit, opettajat, juristit jne. ovat vallanneet tavallisen kansan kaltaisilta kansanedustajien tatamin? - eipä ole kansan hyödyksi juurikaan mainitulla tatamilla tehty ipponin arvoisia suorituksia. Onko tässä myös syy siihen, että maamme päätöksenteko hyödyttää päivä päivältä voimakkaammin pääkaupunkiseutua, vaikka suurin osa kansanedustajista tulee maakunnista?

Yhteiskuntamme todellisina tukipilareina häärii runsaasti onnistujia, ketkä omalla työllään ovat luoneet työpaikkoja, joilla on kustannettu sadat kodit ja mittavasti laadukasta perhe-elämää. Voisiko tällainen päättäjä tekoineen olla parempi edustajasi Arkadianmäellä kuin mitäänsanomattoman tasapaksun politiikan harmaa peluri? Ainakin sen jokainen voi katsoa kotikuntansa pöytäkirjoista, että ei vahingossakaan äänestä halpaa populistivalehtelijaa, kuka sanoo yhtä ja todistetusti on päättänyt toista. Tästä on tarjolla mainio esimerkki ihan valtakunnan huipulta, kun viime vaalien Allah puhuttiin vaalipuheissa hoitajamitoituksesta ja samasta asiasta äänestettiin Tampereen kaupunginvaltuustossa - eivät sanat ja teot kohdanneet.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!