maanantai 13. maaliskuuta 2023

1939 EI TULLUT LUVATTUA APUA - ENTÄ 202?

Suomalaiset tiirailivat nöyrinä hattu kourassa USA:n suuntaa: toivottiin apua alkaneeseen sotaan ja ostamalla Suomi sai apua eli luvan ostaa 43 Brewster Buffalo hävittäjää. Ikävä kyllä koneet saapuivat Suomeen vasta maaliskuussa 1940. USA ei kuulunut kansainliittoon, joten sillä oli perusteet tuolloisesta Neuvostoliiton hyökkäyssodasta erillään, joten: no hard feelings.


Ja täyttyihän taivas seuraavassa sodassa, Suomen toiveiden mukaan, amerikkalaisista lentokoneista. Ikävä vaan, että niissä oli tuolloin punainen tähti. Kaikkiaan itänaapuri sai USA:lta 14 795 lentokonetta, 375 833 kuorma-autoa, 7 053 panssarivaunua ja lähes 2 000 veturia, joten jenkkien rooli oli tuntuva Suomen jatkosodassa. Eikä muusta lännestä ollut sitä vähääkään apua Suomelle. Lopulta koko maailman poliittinen kuvio kääntyi päälaelleen talvisodasta ja jatkosodan alkaessa voi todeta Suomen seisoneen rintamassa Saksan nerokkaan johtajan HITLERIN kanssa, näinhän Suomen valtionpäämies tuolloin radiossa totesi kaikelle kansalle.

Maailmalla ystävistä tuli poliittisten suhdanteiden kääntyessä yhtä äkkiä vihollisia. Isot maat vievät ja pienet vikisevät. Nykyään näitä sotilaallisesti merkittäviä todellisia ydinasesuurvaltoja on kolme USA, Kiina ja Venäjä. Eikö siis meidän kannata edes retoriikan osalta varoa, jottemme maailman poliittisten tuulien kääntyessä tupsahda taas kerran siihen häviäjien koriin. Jos on pään kautta opittu, että Karjalan mänty on kovaa, niin lienee hyvä muistaa, että eivät ne männyt ole muualla sen pehmeämpiä.


Linkki USAn ase/muuhun apuun Neuvostoliitolle II-maailmanssodassa:6 kommenttia:

 1. "Kaikkiaan itänaapuri sai USA:lta 14 795 lentokonetta, 375 833 kuorma-autoa, 7 053 panssarivaunua ja lähes 2 000 veturia, joten jenkkien rooli oli tuntuva Suomen jatkosodassa"

  Mistä nuo käsittämättömät määrät laitteita voi tarkistaa ja miksi niitä itänaapurille jaettiin?

  VastaaPoista
 2. Yhteisen vihollisen takia, kyllä luvut on ilmoitettu tilastoissa , mutta onko oikein

  VastaaPoista
 3. Kiitos kysymästä ja käynneistänne! Lend-Lease oli USA:n toisen maailmansodan aikainen ohjelma, joka mahdollisti sotamateriaalin toimittamisen 1. maaliskuuta 1941 alkaen sen liittolaisille. Suurimmat po. ohjelmasta hyötyneet valtiot olivat Iso-Britannia ja Neuvostoliitto. Tuossa yksi oman kielinen osoite, josta simppeliä pintapuolista tietoa USAn roolista II-maailmansodassa ja tuesta itänaapurille: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease. Muistakaa nyt, että elämme sotapropagandan aikaa ja tarjottu tieto on molemmin puolin tuloshakuista ja yksipuolista.

  VastaaPoista
 4. Usa, toimitti malmia Venäjälle talvisodan aikana, tuki Suomelle näennäisestä, hyöty melkein puhdas nolla.

  VastaaPoista
 5. Voisitko laittaa linkit tietoihin joita esität tekstissä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja kysymästä, pistin alustuksen teksti loppuun linkin - ole hyvä!

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!