lauantai 27. heinäkuuta 2019

VIIHTYVYYS PAREMMAKSI - MUUTTOKYNNYS ALEMMAKSI!

Muuttaisitko sinä kaupunkiin, jossa rakennuskohteet eivät etene, ne muistuttavat joko hylättyä rakennushanketta muistuttavaa monttua tai murskaamoa - jossa yritysten sijaan, keskusta tarjoaa tyhjiä liikekiinteistöjä ja keskeisimmillä paikoilla rokotetaan vanhoja tuoleja - jossa vanhat vesijohdot paukahtelevat tavan takaa - jossa terveyskeskuksen tilasta ei tiedetä mitään ja vielä vähemmän tiedetään kaupungin historian suurimmasta rakennushankkeesta.

Uudenkaupungin työpaikkojen määrä kasvoi muutamassa vuodessa tuhansilla asukkailla, joten negatiivista väkiluvunkehitystä tulee pitää osoituksena onnettomasta osaamattomuudesta ja surkeista toteutuksista. Riippusänkyihin ja puukuppeihin satsaamisen täytyy loppua ja suunnata hullutuksiin varatut 900 000 euroa järkevästi. Saimme torin lisäksi rantavirityksen, jonka pintamateriaali rajoittaa sen käyttöä. Kun vielä huomioimme pelkistetyn rantarakennelman DDR-tyylisen askeettisuuden, on paikallaan pohtia määrättyjen tahojen kykyä tarjota ja toteuttaa kaupunkilaisia palvelevia hankkeita.

Kaupunkimme asukasluku kääntyy väkisinkin jonkimoiseen nousuun, mutta jos haluamme äijäporukoiden nukkumakämppien muuttuvan kaupungille veroja maksavien perheiden asunnoiksi, täytyy ryhtyä toimimaan järkevästi. Jos kaupungilla on varaa vuokrata kalliita liiketiloja keskustasta, vuokrattakoon ne tuolien sijaan kaupunkilaisia palvelemaan esim. viihtyisäksi lapsiparkiksi. Jos kaupungilla on 900 000 euroa ekstraa, senkin voisi käyttää vaikkapa ikäihmisiä palvelevan nonstop taksiliikenteen kehittämiseen.

11 kommenttia:

 1. Alisellakadulla pari pientä toimitilaa tyhjillään yritykselle. Uudet yritykset eivät mitenkään voi olla keskustaa elävöittäviä, paitsi jos ovat yrityksiä, joiden palveluja käytetään lähes päivittäin. Muuten keskustan elävöittäminen keinotekoisesti on rahojen tuhlausta. Kukaan ei osta päivittäin, kuukausittain tai edes vuosittain nykyisten liikkeiden palveluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneitä ja hyvästä kommentista! Juuri noin, ehkäpä radikaali idea tornitalosta, jossa terveyskeskus, parkkipaikkoja, asuntoja, näköalaravintola jne. elävöittäisi keskustaa. Elintarvikeliikkeiden ja ravintoloiden poistuminen todistaa edellisen kommentoijan väitteen todeksi!

   Nykyisellä väestöpohjalla kaupunkimme keskustaa ei saada eläväksi. Keskustan elävöittämisemme on käytännössä huuhaa toimintaa, jolla yritämme saada keskustaamme ihmisiä, joita ei ole olemassa. Kaikki uudet asukkaat niin taajamassa kuin sen ulkopuolella elävöittävät keskustaamme enemmän kuin riippusängyt sun muut hapaviritelmät. Tarvitsemme laajaa suunnitelmaa koko kaupungin kehittämiseksi.

   Poista
  2. Tokmanni, K-supermarket, S-market, apteekki, alko, K-rauta, Wurth, Jysk, Veikon kone ja Lidl ovat kaikki liikekeskustassa 200 metrin säteellä toisistaan. Sitä kutsutaan tuttavallisemmin itäkeskukseksi. Siellä on myös parkkipaikkoja. Siis tilaa. Vain pitseriat puuttuvat. Niitä on Alisellakadulla tai sen kyljessä neljä. Lisäksi Hesburger ja Subway ja toinen apteekki. Edelleen kadulta löytyy sähkötarvike- ja sisustusliikkeitä, kaksi pankin konttoria, Expert kodinkoneliike ja kenkäkauppa. Mitä kauppoja Ukista vielä puuttuu?
   Kyllä ne olisivat jo rantautuneet kaupunkiin jos olisi markkinoita. Niitä ei ole määräänsä enempää ja näyttönä siitä on väkiluvun kehitys ja väestörakenne. Alisenkadun pintoja kiillottamalla ja taideteoksia ripustamalla tilanne ei kohennu. Arkena päiväsaikaan keskustassa näkyy vain muutama seniori ja autotehtaan matalapalkkaiset hakevat välttämättömät tarpeensa itäkeskuksesta. Läheltä ja iso osa ilman autoa.
   Isot veronmaksajain rahoittamat kehityshankkeet eivät tuo lisäarvoa sijoitetulle rahalle. Käyttäkää se peruspalveluiden parantamiseen sille sektorille, mikä palvelutason korotuksia kaipaa. Kasvava senioriväestö on se osa ukilaisista.
   Koulu- ja liikuntatilathan on jo päätetty on korjata.

   Poista
 2. Kiitos käynneistä ja todella oivasta kommentista! Uudessakaupungissa elävä ja oleva ei kuole nälkään eikä hyydy pakkaseen paikallisen palvelutason vuoksi, mutta ehkäpä joku haluaa kotipaikkakunnalta ja sen palveluilta selviytymistä enenemmän eli viihtymistä. Prismojen ja Citymarkettien hintataso ja tavaroiden/palvelujen tarjonta ravintoloineen kepittää meidän kirkonkyläkaliperin marketit. Kaupunkimme tasoisia elintarvikekauppakeskittymiä löytyy mm. Laitilasta ja Vinkkilästä, joten miksi tulla niistä tänne ostoksille?


  Meidän kaupunkisuunnittelumme muka kehittää keskustaa, mutta jokainen voi historiaa tutkimalla ja rivien välistä lukea kehityksen muuttuvan negatiiviseksi. Esim. Sihy kaavailut tulevat poistamaan kirjaston tulevaisuudessa keskustasta. Tori on pinnoitettu siten, ettei sitä voi käyttää alkuperäiseen tarkoitukseensa, nyt kävi rannalle samoin eli kaupunki toiminnallaan on hiljentänyt ja hiljentää keskustamme armottoman laimeaa vilinää. Ehkä tilanne voisi olla toisinpäin eli esim. jos terveyskeskuksemme on purkukunnossa, miksei sitä voisi rakentaa keskustaan, jo aiemmin kaavailemallani tornitalomallilla, johon sopii lisätä vaikkapa varttuneen väen viinipuodin.

  Kaupungin kasvu on palvelujen ja keskustan kehittämisen perusedellytys. Jokainen voi verrata vaikkapa Hinnerjokea ja New Yorkia havaitakseen asukasmäärän vaikutuksen po. taajaman keskustaan. Meillä on rutkasti pusikkoista rantaa vailla hyötykäyttöä ja sitä hyödyntämällä viihtymiseen ja asumiseen saamme uusia asukkaita. Uudenkaupungin edustassa aukeaa maailman kaunein saaristo, sitä tulisi hyödyntää matkailumarkkinoinnissa - pohjoisen yhdessä kansallispuistossa saattaa vuosittaisten kävijöiden määrä nousta 100 000. Siinä muutama esimerkki, joita voitaisiin täydentää vetovoimaisella uimarannalla ikäihmisten viinishoppeineen.

  Ehkäpä Uudenkaupungin palveluyritysten pelastus löytyy nettikaupasta. Uusikaupunkilaisia on vuosikymmenet rahastettu härskisti väitteellä: Tänne täytyy kaikki tuoda, joten siksi täällä kaikki on kalliimpaa. Tänään saat nettikaupasta kolmellakymmenellä eurolla saman lapsivankilatuotteen, josta paikallinen yrittäjä rahasti lähemmäs satasen. Nettikaupan ansiosta uusikaupunkilaiselle asukkaalle jää nyt seitsemän kymppiä esim. paikallisen ravintolan valmistamaan ruokaan, neuvovan urheiluliikkeen/pyöräkaupan/kirjakaupan/maalikaupan/jne. palvelujen ostoon. Kun meille viimeinkin kaikki tuodaan ja tuodaan vieläpä edullisesti ja kotiovelle, piristänee saavutettu säästö palveluyrityksiämme.

  Jos meillä on varaa pistää 900 000 euroa johonkin täysin epämääräisen porukan epämääräiseen toimintaan, on meillä oltava rahaa myös selkeisiin järkiratkaisuihin ja puutteiden korjaukseen. Kaiken onnistumisen tae löytyy realismiin pohjaavasta avoimesta yhteistyöstä ja toisen osaamisen kunnioittamisesta.

  VastaaPoista
 3. Uudellakaupungilla ei ole enää sihyrakennusten valmistumisen jälkeen varaa muiden isojen rakennustensa taloudelliseen ja tarvittavaan ylläpitoon. Valitettavasti sama pätee pienempiinkin rakennuksiin. Tk täysin seis-tilassa, päiväkodeissa ja kylien etäkouluissa sisätilaongelmia. Ostettuun a-sairaalaan menee budjetoitua enemmän rahaa.
  Onneksi Novidan rakennuksia ei sentään ostettu kaupungille kokonaan takaisin. Sellaistakin yritettiin.
  Koittakaapa laskea ihan itse, mitä lämmitettyjen neliöiden ylläpito maksaa hupenevilla veroeuroilla. Entisestään kasvava eläketulovetoinen kuntatalous ei oikein toimi tässä mittakaavassa. Yksi pieni korjauskeino tosiaan on.
  Turkua laajempi Uki ei liiemmin panosta ranta-alueiden karttoittamiseen ja rakentamiseen.
  Siihen olisi oikeasti panostettava ja käyttää siitä kaupunkikehitysmiljoonasta suurin osa ranta-alueiden ostoon. Näin saadaan laajempia yhtenäisiä ranta-alueita kaavoituksen piiriin. Ja uusia Ykskoivun kaltaisia merellisiä asuinalueita.
  Mutta ei missään nimessä Janhuan korttelirakentamista. 15 vuotta mennyt eikä vieläkään Janhuan rantatontteja rakennettu!


  Rantarakentaminen ontuu täysin. Miksi ihmeessä

  VastaaPoista
 4. Kiitos käynneistä ja hyvästä pohdinnasta! Uusikaupunki näyttäisi vallan ihastuttavalta paikalta, jonka keskusta kasvaisi ja kukoistaisi, jos rantarakentamisen mahdollisuuksiin olisi paneuduttu jo vuosia sitten. Mitä Janhuan rakennustapaan tulee, Juha Aaltonen esitti valtuustossa muutoksia vallitsevaan tyyliin, jotta kulmakunta saataisiin asutettua täyteen ja sinne kaupunkilaisten varoilla tehty kunnallistekniikka hyötykäyttöön. Eipä mennyt Aaltosen esitys läpi ja ketkäs sen tyrmäsivät: PITKÄLTI NYKYISET KESKUSTAN KEHITTÄJÄT!

  Meidän pitäisi perustaa toimikunta, jossa ei istu yhtään nykyistä sisäpiiriläistä, vaan väkeä jolta löytyy ideoita ja kyky hyväksyä muidenkin ideat. Uudenkaupungin positiiviseen kehitykseen löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, mutta vastuu hankkeista täytyy antaa järkityypeille eli valmisteluun ja toteutukseen tarvitaan osaamista. Lisäksi meidän täytyisi viimeinkin hyödyntää matkailullinen mahtiasemamme porttina maailman kauneimpaan saaristoon, elinkeinopohjaa tulisi laajentaa eli luovuus sekä viestintä- ja markkinointiosaamiset kunniaan!

  VastaaPoista
 5. Seikovin huputettu kivirakennus on kaunis ja kallis .

  VastaaPoista
 6. "Kaunista" vanhasta keittolasta ei taida rappaamalla ja maalaamalla saada. Kauneus on toki aina katsojan silmissä.
  Kiinnostaisi muuten, mitä se pintaremontti tuli oikeasti maksamaan? Rakennushan on varastona! Se ei ole julkisivuiltaankaan suojeltu. Keittolan pintaremontti ja sen ylipaisunut hintalappu näytti taas osaltaan sen, mikä on Ukin kaupungin yksi pahimmista ongelmista. Vastaus löytyy täältä
  "Anonyymi28. heinäkuuta 2019 klo 10.59".

  Saimme nyt Ukiin uuden muistomerkin: Tällä paikalla ydinkeskustassa sijaitsee Ukin kaupungin kallein varastorakennus! Sisällä on kuuleman mukaan museon tavaroita!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupungin tilinpäätöksen mukaan 285000 e tähän mennessä jos olen oikein tulkinnut.

   Poista
 7. Seikowin keittola maksanut viime vuoden tilinpäätöksen mukaan 296000e. Ylitys 66000e. Yli 28% !
  Siis jo viime vuoden loppuun mennessä. Mutta mitä helv.. siellä tehtiin vielä yli 6kk kun julkisivun huputus purettiin pois vasta viime viikolla? Eli mitä remonttia on tehty?

  VastaaPoista
 8. Hei, juhlakausi on taas täällä. Niiden, jotka hyötyivät meistä, tulisi tulla esiin ja antaa todistus meistä. Niiden, jotka eivät ole saaneet meiltä lainaa, tulisi ottaa yhteyttä meihin nyt.

  Pieni johdanto itsestäni.
  Nimeni on Claudia Klein, olen saksalainen ja edustaan ​​Spotcap Global Financial Services -yritystä. Annamme kaikenlaisia ​​lainoja 3 prosentin korkotuella

  Tarvitsetko lainaa velan vakuuttamiseksi ennen vuoden loppua?
  Tarvitsetko lainaa yrityksen perustamiseen tai liiketoiminnan laajentamiseen? Tarvitsetko lainan lomalle?
  Tarvitsetko lainan auton tai talon ostamiseen?
  Tarvitsetko lainaa uuden projektin käynnistämiseen tai nykyisen projektin loppuun saattamiseen?

  Mistä tahansa syystä se voi olla ja tarvitset rahaa. Tässä on ratkaisu taloudellisiin huolenne.
  Asianomaisten osapuolten tulee ottaa yhteyttä meihin saadaksesi lisätietoja sähköpostitse: | spotcapglobalservices@gmail.com | tai viesti meille WhatsAppissa: +4915758108767 |

  Lainaamalla verkossa olemme erittäin luotettavia ja luotettavia. On erittäin tärkeää, että työskentelet oikean yrityksen kanssa. Autamme sinua saamaan lainaasi parhaan hinnan riippumatta luottoasi! Jos etsit minkäänlaista lainaa, olemme oikea yritys, johon voit ottaa yhteyttä.

  Ota yhteyttä jo tänään saadaksesi lisätietoja lainatarjouksestamme tämän sähköpostin kautta: | spotcapglobalservices@gmail.com | tai viesti meille WhatsAppissa: +4915758108767 | & Vastaa hetkessä.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!