tiistai 20. maaliskuuta 2018

NAURETTAVAA KAUPUNGIN KEHITTÄMISUHOILUA!

Meillä julistetaan: kaupunkia kehitetään ensisijaisesti sen asukkaille! Kenelle muulle sitä tulisi kehittää kuin asukkaille, oraville, susille vai peräti vampyyreille ja ihmissusille? Jokainen hanke joka lähtee, jostain itsestään selvästä sloganista on yleensä tuhoon tuomittu! Jos hankkeen takaa löytyvät ne tahot, jotka ovat tuhonneet kaupunkimme kehitysedellytyksiä jo vuosikymmenen, on kehityksen toteutumisen odottelu täyttä haihattelua. Jos lähestymme kaupunkimme kehityshanketta positiivisesti, kuten kaikkea tulee lähestyä, meidän on ensin vaihdettava hankkeen vetäjät positiivisiin, luoviin ja yhteistyökykyisiin osaajiin.

On lähinnä koomista lukea kuinka kaupunkilaisia halutaan yhtä äkkiä kuulla kaupungin kehittämisessä. Itse olen vuosikymmenet seurannut kaupunkimme kehittämisen laiminlyöntiä ja kehitysideoiden torppaamista juuri siltä taholta, joka nyt nostaa kaupunkilaisten kuulemisen kaupungin kehittämisen kulmakiveksi. Voin valtuustosta asioita seuranneena todeta, että kymmenet kehitysideat on torpattu juuri siltä taholta, joka nyt uhoaa kaupunkimme kehittämisen tapahtuvan kaupunkilaisia kuullen. Missä ovat uimaranta, uusvanha kaupunginosa, rantojen kaavoitus jne.? Entä mitä on kehitysideoita kaupunkilaisilta kysyvän suunnalta esitetty kaupunkimme piristykseksi: Jättituulimyllyjä, keskustan liikkeet tappavaa kävelykatua, kojukylää Sorvakon lenkkeilymaastoon, Templatin tienoille rivitaloja jne..

Surkuhupaisin kehityksen jarrutus, joka vaikutta vielä tänäpäinä,  löytyy vuosien takaa. Juha Aaltonen esitti aloitteessaan rakennustapa muutosta, jotta kymmenen vuotta tyhjänä ollut Janhuan omakotialue saataisiin täyteen asukkaita. Nyt kehitystä kaupunkilaisilta kyselevän valmistelijan esityksestä Aaltosen aloite tyrmättiin ja satojentuhansien eurojen arvoinen kunnallistekniikkaa odottaa yhä rakennnuksia ja asukkaita. Lähes tyhjänä olleelle alueelle on parinkymmenen vuoden aikana vedetty asfaltti ja noussut vain muutama talo, joiden asukkaat noituvat rakentamiseen pääsyn hankaluutta.

Jos katsomme onnistuneita toteutuksia kaupungissamme, niitä löytyy kolme. Sorvakon urheilukentän huussi, Leijonapuiston huussi ja torilla sijaitseva hevoistenjuottokaivo. Eli jos kaupunkia kehitetään ensisijaisesti sen asukkaille, ovat kehityksen keskiössä he, keillä on hätä ja hevoiset - eikä tietenkään sovi unohtaa tyhjää toria vahtivaa torivahtia. Kaupunkimme suurimpana sekä irvokkaimpana laiminlyöntinä voimme pitää rappiotilaan päässyttä leirintäaluettamme, jonka rinnalla 1980-luvun hikiset DDR-leirintäalueetkin ovat matkailijoille prameita ja tyylikkäitä levähdyskeitaita.

Jos kaupungin keskustassa ei ole mitään kiinnostavaa eikä kaupungissa ole riittävästi asukkaita, on tuollaisen kaupungin keskustaan turha odottaa ulkopaikkakuntalaisista tai omista asukkaista syntyvää ihmisvilinää. Eikä ihmisvilinää ainakaan lisää se, että autolla liikkumista hankaloitetaan. Jos meillä ei ole asukkaita, ei meillä ole rahaa kaupungin kehittämiseen. Kaupunkimme keskusta elävöityy asukasmäärän kasvaessa itsestään, silloin keskustaan syntyy edellytykset erilaisille palveluilla, niin yksityisille kuin julkisille. Kaupungin asukaslukua taas ei saada kasvuun ilman kaupunkimme modernisointia. Tässä taas viestintä on avainasemassa, mutta meillähän se ontuu ja eniten some puolella, joten heikoilla eväillä edetään. Mutta kaupunkilaiset, kun kerran on kysytty, ottakaapa yhteytetty ja tehkää esityksiä.

29 kommenttia:

 1. Jospa Valkonen tulisi tähän päivään.

  VastaaPoista
 2. Menneisyyttäkään hän ei tunne. OLen käynyt -80 luvulla DDR:ssä leirintäalueella. Ne olivat silloin kymmeniä vuosia ajastaan edellä. Alueelta sai vuokrata siistejä mökkejä. Oli keittokatokset ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse käynyt 1987 ysikutosella noissa lomaparakeissa ja surkeita olivat. Puolueen eliliitille ja sen vieraille tarjottiin parempaa, kuuluitko Warre väkeen.

   Poista
 3. en vaan Volkkarilla matkustelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kapitalisti pääsi länsileirintäalueelle.

   Poista
 4. Hyvä kijoitus Javalta tuossa on kyllä totuuden siemen.

  VastaaPoista
 5. Uusmuuttajat kaipasivat sellaista pikkujuttua kuin yöpäivystys, eikö niille riitä onnellisuus kaava?

  VastaaPoista
 6. Viestintäkordinaattori sai suojatyöpaikan ja kaveri antaa sille tilaa lehdessä. Piiri pieni pyörii.

  VastaaPoista
 7. Kysymys. Oliko tämä apollohanke budjetoitu tämän vuoden budjettin ja millä summalla? Paljonko siihen aiotaan laittaa rahaa ja kenen työaikaa? Nythän kaupungille haetaan par'aikaa tekniselle puolelle suunnittelijaa.

  VastaaPoista
 8. Tuuuuskinpa sentään oikeasti tekniselle sivustalle haetaan, ettei vaan oltaisi väsäämässä jollekulle suojatyöpaikkaa arkkitehtoonin siipien suojiin.

  VastaaPoista
 9. https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikka/172494
  Haemme meille yhdyskuntatekniikan suunnittelijaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.
  Ukiin!
  Tästäkin on varmaan valtuuston päätös?

  VastaaPoista
 10. Käsittämätöntä päätöksentekoa. Ei ole ihme jos Rantanen ja Nikkari ainoina järkityyppeinä jättävät Mörnen.

  VastaaPoista
 11. Miten pienet ovatkaan murheet meil mererannas Ugis! Kahtokaapa tätä miten Kittilässä asioita hoiethaan

  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005611581.html

  VastaaPoista
 12. Viestintökoordinaattori sotki somen omituisilla ryhmillään, joista kukaan ei saa mitään selkoa. Lapsellisia apollopillipolis-suunnitelmia, ei mitään järkeä. Ryhtykää jo aikuisten oikeisiin TÖIHIN siellä Mörnen mäellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Amatöörit ovat sokeita omalle osaamattomuudelle. Mutta mihin oikeaan työhön nuo pystyvät.

   Poista
  2. Valaise hieman. Mikä apolissa mättää? Mitä nämä aikuisten oikeat työt ovat?

   Poista
 13. Viestijät viestivät toisilleen. Kulkevat nokka pystyssä kaupungilla. Riittää kun heillä on keskenään kivaa. Missään muualla eivät voisi olla vistinnän kanssa tekemisissä. Meillä pääsivät nuorina eläkevirkoihin.

  VastaaPoista
 14. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Meidän viestinnän tavoite on näyttää kuinka upeeta ja mahtavaa kaikki pienen piirin touhu on. Viestijöiden ja tapahtumajärjestäjien kaverit pitävät viestijöiden ja tapahtumajärsjästäjien puolta menipä kaikki kuinka ahterilleen tahansa - muistakaa juhlavuoden häpäisseet Merefestit. He ketkä suojelevat entisiä tekijöiden monopolia ja viestintäväkeä, vastaavat parannusehdotuksiin, vaihtoehtojen tarjontaan ja kritiikkiin: Tee itse parempi tapahtuma. Tällainen toimintaympäristö ei, muutaman itseään täynnä olevan nihilistin vuoksi, voi olla luova eikä yhteisöllinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä viestinnästä mahdat puhua? Eihän meillä ole täällä mitään viestintää.

   Poista
 15. Nyt on piru merras
  hah hah kirjoitti 21.3.2018 klo 17.03

  ""Rauman kj. käy Ugissa ovelta ovelle värväämässä autotehtaan työntekijöitä muuttamaan Raumalle."" Niillä parakeillako käy värväämässä?

  Vastaa

  Jotain rotia kirjoitti 21.3.2018 klo 17.43

  Niillä nimenomaan. Tänään itse kertoi Turku radiossa.

  Noin Forsin blogissa tänään.

  VastaaPoista
 16. Yrittääkö Valkonen päästä kaupungin viestintäpäälliköksi muita haukkumalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edes kokoomus ei antaisi Valkoselle viestintäjohtajan paikkaa.

   Poista
 17. Kiitos käynneistä ja kommenteista! En ole kiinnostunut mistään mahdollisesta viestintäjohtajan hommasta. Jossain puisevassa, umpi taantumuksellisessa kunnan organisaatiossa touhuaminen ei ole lähellä sydäntäni eikä kuulu naallisiin saati tuonpuoleisiin haaveisiini. Jo se, että joku lähtee tuollaiseen paikkaan tekemään tuollaista hommaa osoittaa ettei hänen rima työhaasteiden tai työodotusten suhteen ole edes kannattimilla.

  Raumalla on hirvittävästi tyhjiä asuntoja ja Olkiluodon valmistuttua tulee runsaasti lisää, joten ymmärrän kaupungin innon markkinoida paikkakuntaa. Raumalla myös puitteet ovat kunnossa, juuri valmistuu palloiluhalli lisää ja pian alkaa nannuttimainen monitoimihalli nousta. Mutta tuntuu vähintään umpi kahelilta, jos ovikellon soiton jälkeen avaat oven ja sen takana seisova mies toteaa: Iltaa, olen Kari Koski Rauman kaupunginjohtaja - tule meille asumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrotko hieman lisää raumalle nousevasta nannuttimaisesta monitoimihallista. Itse en löytänyt internetistä mitään tietoa. Jo vuosia ovat näköjään miettineet nannuttimaisen monitoimihallin rakentamista, mutta mitään ei ole saatu aikaiseksi.

   Poista
 18. Onko Koskella todella niin iso asunto kun kehottaa tule meille asumaan.��

  VastaaPoista
 19. Pitäiskö Atsokin laittaa hommiin? Eiväthän ne parakkikylässä asuvat ole Ukissa kirjoilla.

  VastaaPoista
 20. Minua ihmetyttää viestinnän kohde. Mikä oli arkkitehdin tilaisuuden kohderyhmä ja päämäärä. Halusi nostaa omaa uskottavuutta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupunki koostaa arkkitehtuuripoliittista ohjelmaa strategian tueksi

   Arkkitehtuuripoliittisen ohjelman näkökulma on rakennetussa ympäristössä, siinä arjen ympäristössä missä mm. käymme töissä, vietämme vapaa-aikaamme, kohotamme kuntoamme ja perheen pienimpien lapsuusmuistot syntyvät.

   Arkkitehtuuripolitiikka koskettaa niitä päätöksiä, joita teemme kokonaisympäristömme ja sen rakennusten suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa. Ohjelma nivoutuu myös kaupungin strategiaan ja muihin tulevaisuuden suunnitelmiin, kuten keskustan kehittämisohjelmaan. Kiteytettynä ohjelma tulee sisältämään rakennetun ympäristön laatutavoitteita ja konkreettisia toimenpiteitä, joilla haluttu laatu saavutetaan.

   Pähkinänkuoressa:
   > määritellään erityispiirteet
   > asetetaan laatutavoitteet
   > kuvataan toimenpiteet ja toimintamallit, joilla tavoitteisiin päästään

   Apoli koskettaa koko kaupunkia ja sille on määritelty neljä alueellista painopistettä:
   > saaristoalue
   > keskusta ja asuinalueet
   > kyläkeskukset
   > maaseutu

   Ohjelma osallistaa kuntalaisia ja muita sidosryhmiä monin eri tavoin. Tavoitteena on järjestää mm. erilaisia kohtaamisia, kyselyjä ja työpajoja. Ohjelmaa esitellään ensimmäisen kerran 15.3. Apoli-illassa klo 18 alkaen, Viikaisten auditoriossa. Illan teema on Menneisyyden tulevaisuudet. Siinä palataan vielä hetkeksi historiassa taaksepäin ja niihin suunnitelmiin, joita kaupungin kehittämiseksi on menneisyydessä laadittu.

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!