maanantai 7. maaliskuuta 2016

Helsingin puolustus on turhaa rahan haaskausta!

Viime sodan alussa tai oikeastaan jo ennen sitä nähtiin mielenkiintoisia joskin raakoja innovaatioita Neuvostoliiton suunnalla. Sotaväen johdosta, marsalkoista alkaen, eliminoitiin merkittävä osa ns. turhia, taantumuksellisia sekä epäisänmaallisia upseereita. Tämä antoi tilaa uusille ja ennakkoluulottomille tuulille Puna-armeijan johdossa. Näitä tuulia, kuten historia sittemmin osoitti, voidaan kutsua, kokemattomuuden puhuriksi.

Toinen mielenkiintoinen joskin joskin raaka tapa oli Neuvostoliiton tyyli aloittaa sota. Sota alkoi, jos ei Mainilan laukauksilla, niin valtavalla passiiviväen hyökkäyksellä. Vankiloita ja mielisairaaloita tyhjennettiin, jotta ensirynnäkköjen massoista saatiin massiivisia. Neuvostoliiton hyökkäys yhdisti edellisten lisäksi talonpoikien, entisten pääomapiirien vesat yhdeksi joukoksi, joka sananmukaisesti lähti viimeiseen taistoon. Hyökkäyksessä harvenevia rivejä täydennettiin poliittisilla vastustajilla. Vaikka kaikille ei riittänyt edes torrakkaa, motivaatio taisteluun lähtemiselle oli kova. Jos luoti ei tule edestäpäin, se tulee takaapäin, oli motivoinnin takana piilevä tehokas ajatus.

Luomillaan sotaopeilla Neuvostoliiton, enemmän tai vähemmän demokraattisesti valittu, valtionpäämies Josif Stalin tähtäsi sodan jälkeisiin aikoihin, jälleenrakennuksen ja rauhanajan yhteiskunnan edulliseen liikkeellelähtöön. Kun sota hävitti määrätyt ihmisryhmät, ei yhteiskunnantarvinnut satsata mielisairaaloihin, vankiloihin jne. ja katosipa siinä sivussa ikävä oppositiokin sodan melskeisiin. Isä aurinkoinen ei ole kuitenkaan muuta kuin sotadogmin jalostaja, idean isät löytyvät lännempää.

Britit käyttivät sodissa mielellään siirtomaiden asukkaita. Ensimmäisessä maailmansodassa esim. Gallipolissa nolosti päättyneessä sotaoperaatiossa noin 300 000 menetti henkensä, kaatuneista merkittävä osa laivattiin paikalle Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Brittien ansiosta n. 60 000 kanadalaista, n. 60 000 australialaista, n. 50 000 intialaista jne. kaatui ensimmäisessä maailman sodassa.

Aivan oma murheellinen luku sotahistoriaan kirjattiin Sommessa, jossa britit kärsivät nykyaikaisen sotahistorian suurimmat tappiot: yhdessä päivässä 60 000 kaatunutta tai haavoittunutta. Eivätkä nämä uhrit olleet mitään lordien poikia, vaan tavallisia, sotaan huonosti pikakoulutettuja työläisiä ja siirtolaisia mm. 90 prosenttia rintamalle lähetetyistä newfounlandilaisosastosta menehtyi. Iso-Britannian asennetta rivisotilaisiin kuvaa hyvin se, että Sommessa ei edes haavoittuneiden hoitoon varauduttu kunnolla. Sotilaat nousivat juoksuhaudoista tikkaita pitkin hyökkäämään saksalaisia vastaan. Tikkaiden alapäässä seisoi upseeri ase kädessä varmistaen, että jokainen lähtee taisteluun - periaatteena oli, jos luoti ei tule edestäpäin se tulee takaapäin.

Brittikerma varjeli kaltaisiaan sekä sukulaisiaan sodan kauhuilta ja onhan Suomen puolustusvoimillakin ollut ylipäällikkö, jonka poika on vapautettu asepalveluksesta. Tällaista nepotismia Stalin ei sentään kopioinut lännestä. Hän ei suostunut Saksan esittämään vankien vaihtoon, vaan tokaisi saksalaisten ehdotukselle: En vaihda luutnanttia marsalkkaan - luutnantti oli Stalinin poika ja marsalkka oli Paulus. Niinpä Stalin jr. menehtyi Sachsenhausenin keskitysleirillä 14. huhtikuuta 1943.

Historian tutkiminen opettaa arvioimaan yhteistyökumppaneiden  toimintatyylit ja niiden soveltuvuuden omaan sotilaskulttuuriimme. Taitaa olla mahdotonta sovittaa Brittien, jenkkien tai venäläisten sotatyylejä suomalaiseen sotilaskulttuuriin. Sillä siitä ei yksinkertaisesti ole monikulttuuristamaan suomalaista sotilaskulttuuria. Syy on hyvin yksinkertainen: Meillä koko ikäluokka loppuu muutamassa päivässä, jos rynnitään kuten Normandiassa tai Gallipolissa eli luotetaan siihen, että viholliselta loppuu patruunat ennen kuin meiltä miehet.

Niinikään tuntuisi olevan vastoin suomalaisten moraalia lähettää esim. sairaita ihmisiä sotimaan vain siksi, että heistä päästäisiin lopullisesti eroon. Ja mikäli nykyinen hallitus vielä muutaman vuoden ehtii istuskella, on se hoitanut, hoidon ja lääkkeiden hinnoittelulla kaikkien vähänkin enemmän sairaiden menon tuonen tuville, joten tämän sortin pohdinnalle ei löydy tulostavoitteellisia perusteita, Entäpä muu passiiviväestön hyödyntäminen sotatantereella, enkä nyt tarkoita vammaisia tai vankeja vaan ylipaisuneen hallinnon ja pykäläviidakon avulla härskisti itselleen mammonaa haalivia ammattikuntia.

Lienee silkkaa utopiaa haikailla passiiviväestöstä koottujen juristi- tai dosentti- hallintovirkahenkilökomppanioiden perään, sillä eduskunta vilisee kyseisiä tyyppejä ja he varmistanevat omien tahojensa selviämisen sodasta ilman pienimmänkään paukauksen kuulemista. Toinen kyseisiin passiiviväestön osioihin liittyvä varjopuoli on se, että nehän vaihtaisivat välittömästi puolta ja sotisivat aina sen piikkiin, kuka maksaa eniten.

Unohtakaamme passiväestö ja valitkaamme sen sijaan sotastrategian pohjaksi alueellinen tuottavuus eli käyttäkäämme passiväestön sijaan termiä passiivialue. Ei tarvita suurta tietämystä tai päättelykykyä selvittämään Suomen passiivialueet. Riittää, kun katsomme,  missä Suomen tehdään perustyö  eli se työ, mikä tuottaa ruokaa, vientituloja ja pitää kaksi edellä mainittua sektoria käynnissä.

Suomen karttaa katsellessa havaitsee, että perustyö eli välttämätön työ tehdään siellä, missä metsät viheriöivät, ruoka kasvaa sekä jalostuu, kaivokset tuottavat malmia jne.. Tämän ulkopuolelle jää hallinto, omistaminen, yhteiskunnan pykälillä siivestäminen ja turhat muiden tuloilla viisastelevat ns. teorioihin nojaavat ammattitietäjät. Suomen passiiviväestö, joka ei tuota yhteiskunnalle mitään konkreettista lisäarvoa, on keskittynyt pääkaupunkiseudulle.

Jo se saa ihmetyksen heräämään, kun maamme tuottamatonta pääkaupunkiseutua rakennetaan niillä varoilla, jotka vievät kehitysedellytykset hyödyllisten yritysten investoinneilta sekä niiden kotiseutujen kehittymiseltä. Tuottavaa ja välttämätöntä työtä tekeviltä sekä näiden kotiseuduilta kupataan miljardeja euroja  pääkaupunkiseudun tuottamattomiin kerskainvestointeihin: Musiikkitalot, Tanssitalot, Isot pajat, pisara- ja kehäradat, lentokentät jne. jne.. Kuten lähihistoria opettaa, on tämä yhden täysin tuottamattoman kulmakunnan tukeminen vienyt Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn ja ajanut maamme taloudelliseen rappioon.

Mikäli Suomea on koetellut sota, ei jälleenrakennusta paljoakaan helpota se, jos kaikki hyödyllinen tuotantokapasiteetti ja niitä pyörittävät ihmiset ovat poistuneet ja jäljelle on jäänyt vain valtava hallintokeskus, kaiken menettäneitä omistajia, käytännön asioissa yleishyödyttömiä tumpeloita sekä näiden ajankuluksi suunniteltuja viihderakennelmia.  Olisiko maamme puolustus suunniteltava niin, että passiiviväestön asuinseudun sijasta puolustus suojelisi niitä alueita, jotka mahdollistavat menestyksellisen sodanjälkeisen Suomen jälleenrakentamisen?

Suosittelen aprikointia pääkaupunkiseudun puolustuksen alasajosta jo siksi ettei sinne kukaan ohjuksilla tai lentokoneille hyökkää. Muistamme taannoisen tapauksen, kun yksi jurrinuori pisti kulmakunnan junaliikenteen sekaisin; joten miksi hyökätä kalliilla koneilla tai ohjuksilla, kun pääkaupungin toiminnot voi sekoitta muutamalla oikein suunnatulla metalliputkella ja parilla ämpärillisellä vettä. Jospa siis luovumme pääkaupunkiseudun puolustuksesta kokonaan ja keskitymme maan toimintojen kannalta välttämättömien alueiden: Kainuun, Karjalan, Lapin, Hämeen, Pohjanmaiden, Satakunnan, Kymeen sekä Varsinais-Suomen puolustukseen.8 kommenttia:

 1. No mitä hra bloginpitäjä on Sak:n yhteiskuntasopimuspäätöksestä?
  Mitä pkseudun puolustukseen tulee niin mahtaako Suomessa riittää puolustajia Sairinen-Santtio-Salla akselille vaikka se 900000 saataisi aseistettua. Luku on peräisin taannoista puolustusministerin haastettelusta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos käynneistä ja kommenttikysymästä! SAK:n olisi jo aikaa sitten pitänyt kaataa koko hallitus. Sinänsä huvittavaa, että hallitus ei itse tee mitään, se teettää etujärjestöillä kaiken. Mitä Sairisen puolustukseen tulee, jos SSS-miehet hyökkäävät, pyydän Putinia apuun.

  VastaaPoista
 3. Miksi ottaa esimerkki Englannista, kun Suomessakin tapahtui vastaavaa. Ehrnrooth laitti Karjalan kannaksella neukkujen suur hyökkäyksessä omien miesten taakse ketjun jotka ampuivat jokaisen perääntyvän oman miehen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä noin kerrotaan.

   Poista
  2. Matti Koskimaa: Yrjän rykmentti sivu 300.
   Yksi ennenkokematon epävarmuustekijä huolestutti minua ja varmaan muitakin huolestutti sodan loppuvaiheessa. Everstiluutnanttimme, josta 6.7. oli tullut täysi eversti, johti viimeistä taistoamme Pervitiinin ja unilääkkeiden vuoroviljelyn varassa. Kun tilanne vaati, Niilo Usvasalo, Kalle Niemistö, joskus minäkin ravistelimme hänet hereille. Tuskallisesti tajuihinsa palaavan esimiehen vihanpurkaukset eivät meidän suunnassamme johtaneet sanankäyttöä pahempaan. Mutta kun tykistön yhteysmies viestitti, että Äyräpään kirkonmäellä heilutettiin valkoista lippua, miltei tajuton everstimme viestin tajuttuaan tilasi sikäläisiin asemiimme patteriston iskun. Myöhemmin selvisi, että osa kirkonmäen puolustajista oli siinä vaiheessa jatkamassa taistelua.

   Poista
 4. Ehrnrooth joutui pervitiini-piristeen (metamfetamiini) runsaan käytön seurauksena päihdekierteeseen.

  VastaaPoista
 5. Vuosalmella Ehrnrooth määräsi omien etulinjassa olevien taakse ketjun joka ampui jokaisen perääntymään lähteneen oman miehen.

  VastaaPoista
 6. Yksi versio Äyräpäästä

  Majuri Olavi Arimo kertoo Äyräpään verisistä taisteluista 7.7.1944.

  " Jalkaväkirykmentti 7:n sitkeästi puolustamasta lohkosta oli
  jäljellä enää kaakkoisessa reunassa oleva rauniokirkon mäki.
  Siinä oli vahva tukikohta, jossa 75 mm panssarintorjuntatykki.
  Edellisenä iltana oli kapteeni Raassinan komentama JR7:n
  pataljoona korvattu Er.P 25:llä, jonka III Armeijakunta
  viime tingassa oli alistanut eversti Ehrnroothille.
  Tykistön tulenjohtopaikka "Valo" oli Vasikkasaaressa joen toisella
  puolella. Siinä toimiva tulenjohtaja oli suorassa puhelinyhteydessä
  rykmentin komentopaikalle ja kuvasi haarakaukoputkesta näkemäänsä kuin
  urheilukilpailua... "Nyt saapuu pataljoonan komentaja, majuri Kuusinen
  mukanaan tykistön tulenjohtaja haarakaukoputkineen..." Aikaisemmin oli
  saatu tietää, että linjassa olevat Er.P 25:n miehet - vanhempaa
  ikäluokkaa - olivat keskenään huudelleet "ei ammuta". Rykmentin
  komentopaikalla todettiin, että nyt ollaan sillanpää menettämässä.
  Tulenjohtaja raportoi edelleen: " Nyt siellä antaudutaan ja vihollinen
  on asemissa". Komentopaikalla seurasimme koko joukko tilannetta
  tulenjohtajan selostamana.

  Olin puhelinyhteydessä divisioonan tykistökomentajaan. Puhelimeen vastasi
  divisioonassa sattumalta käymässä oleva Päämajan operatiivisen toimiston
  päällikkö, everstiluutnantti U. S. Haahti. Selostettuani kirkonmäen
  tilannetta kysyin, olisiko sopivaa ampua tukikohtaa, kun vihollinen on
  "ihan silmillä". Tähän Haahti vastasi, että totta kai. En kuitenkaan
  ollut valmis sellaiseen vaan keskustelin eversti Ehrnroothin kanssa
  asiasta. Myös hän oli sitä mieltä, että on syytä ampua, jotta vihollisen
  etenemistä vaikeutetaan. Vielä pohdittiin sitä, että kirkonmäellä
  kuitenkin on vielä omia miehiä. Todettiin, että heillä on kaivetut
  asemat, joihin suojautua. Tuli vaikuttaisi lähinnä etenevään
  viholliseen. Kuultuani eversti Ehrnroothin mielipiteen päätin ampua
  hyvin tietäen, että vastuu on nimenomaan minun. Eihän tykistö suinkaan
  ole jalkaväelle alistettu vaan se oli - kuten oli opetettu - välittömänä
  apuna.
  Ammutin yhdellä patteristolla, omallani, peitteen. Ei siis suinkaan
  ollut kyse "kaikista putkista", kuten sotakirjoissa myöhemmin on
  kerrottu. Kahdeksan patteriston iskua varten olisi ryhmäupseerin
  välityksellä pitänyt saada naapurirykmentin lohkolla toimiva
  Tykistöryhmä Swendelin mukaan. Totean tässä, että jälkeenpäin saatujen
  tietojen mukaan ammunta ei aiheuttanut tappioita omillemme. Tapaus on
  kuitenkin kokonaisuudessaan varsin erikoinen. Olihan kohteessa kuitenkin
  omiakin miehiä. Patteriston tulipeitteellä hidastettiin vihollisen
  etenemistä ja suojattiin Vuoksen yli vetäytyviä omia miehiämme."

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!