maanantai 1. heinäkuuta 2024

MATKAILU AVARTAA - MENETETTY MAHDOLLISUUS


Padel tuli ja meni, mutta jalkapallo on ja pysyy! Viikonlopun turnauksessa sadat nuoret ottelivat ja nauttivat yhdessäolosta ja hyvästä kelistä. Jos meillä olisi aikoinaan uskottu tekonurmen vetovoimaan, saattaisi Uusikaupunki olla maineeltaan  kokonaan toisenlainen urheilukaupunki.


Piipahtaminen kauaskantoisesti tulevaisuuteen sijoittavassa nuoriso/urheilukaupungissa avaa muistot ja silmät. Mikä on hienompaa katsoa, kun kymmenissä otteluissa samaan aikaan urheilevat lapset viihtyvät hyvän harrastuksen parissa. Viikonloppuna näki myös nuorisourheilun vaikutuksen matkailuun: Sadat turnaukseen osallistuneet pelaajat ja vanhemmat toivat tapahtumajärjestäjäpaikkakunnalle rutkasti rahaa. Kaiken tuon takana ovat toimivat puitteet plus osaavat järjestäjät. Mukava muistella menneitä ja todeta, että turnauksessa oli väkeä kuin Merefesteillä parhaillaan.

Viikonlopputurnaukset olivat jotain, mitä joskus kaavailtiin Uuteenkaupunkiin, silloiseen jalkapallokaupunkiin. Tavoitteena oli luoda toimiva tekonurmikeskus, joka mahdollistaisi mittavien turnausten järjestämisen kaupungissamme. Haaveet jäivät haaveiksi ja unelmat toteutumatta, sillä eihän tänne saatu tuolloin ensimmäistäkään kenttää, rahaa riitti pelleille ja Kuntoileville jne., mutta oman kaupungin nuorisoon ja mahdolliseen matkailun vetovoimatekijään sitä ei riittänyt. Tuolloin, lähes 15 vuotta sitten, kun tekonurmia suunniteltiin ja puuhailtiin Uuteenkaupunkiin, niitä oli maassamme muutamia kymmeniä, joten meillä olisi ollut mahdollisuus nousta po. lajin turnausjärjestäjien aateliin. Tragikoomista tilanteessa on se, että suurin piirtein samat tahot torppasivat tuolloin Suomen edullisimman tekonurmen valmistumisen, jotka ovat nyt rakentamassa tänne Suomen kalleinta tekonurmea.

Yhdellä tekonurmikentällä ei tänne saada muita kuin arki-iltaturnauksia, jotka eivät juurikaan tuo matkailumammonaa paikkakunnallemme. Joskus olisimme olleet tekonurmikenttien ansiosta Suomen kärkeä, mutta nyt, kun ko. kenttiä on maassamme lähes tuhat, ei meidän viritelmäämme voida pitää vetovoimatekijänä. Kaikella on aikansa ja kaikki täytyy suunnitella ajallaan ja vieläpä kaukonäköisesti, muuten investoinnista saattaa tulla ns. harhalaukaus, mutta näin rullataan täällä maagisesti liikenneturvallissuutta lisäävien pyöräkatosten ihmeellisessä kaupungissa! Joskus hankkeita kannattaisi pohtia pitkäjänteisesti koko kaupungin kannalta eikä vain oman lapsen harrastuksen kautta. Yleensäkin me tarvitaan kaukokatseisuutta ja esim. lajiosaamista päättäjien taholla. Aiemmin tätä toi urheiluun asiantuntijalautakunta, mutta nyt sellaista ei ole ja tulevaisuudessa päättäjien määrä putoaa edelleen pääluvun ja tietämyksen suhteen, joten se tästä!



Muualla huomioidaan matkailijoiden kulkuväline, kun heille suunnitellaan kaupunkiin tulo ja pysähtyminen. Meillä jo koulumatkalaisten huomioiminen perustuu liikenneturvallisuutta edistäviin pyöräkatoksiin ja junaan, jota ei ole, mutta hössötetään senkin edestä.

38 kommenttia:

  1. Eikös täällä ole padel vielä hyvin voimissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyhjältä näytti vaikka kelit oli hyvät vai oliko liian heltaiset?

      Poista
  2. Mikä niissä Kalannin pyöräkatoksissa niin hiertää? Eikö se ole vaan hyvä, että koululaiset tulevat pyörällä kouluun, kai heillekin kuiva katospaikka on tarpeen?

    VastaaPoista
  3. Kuivalla pyörällä sateeseen, siinä järkevä rahareikä.

    VastaaPoista
  4. Lähtökohtaisesti jalkapallokentän ei ole tarkoitus olla kaupungille vetovoimatekijä, tekonurmi tai ei. Mikään kaupunki ei erotu pitämällä huolta kentästään, mutta jos ei pidä, niin sillä saa paljon negatiivista mainetta. Jalkapalloon pitää vain olla riittävän hyvät olosuhteet erityisesti kaikilla niillä paikkakunnilla, joilla on oma seura. Uudellakaupungilla on.

    Jalkapallo ei mene koskaan pois muodista, eikä sen pelaaminen ole vain nuorten harrastus. Se on myös yhdistävä tekijä maahanmuuttajien ja paikallisten välillä.

    VastaaPoista
  5. Kallis pyöräkatos on typerä investointi. Silti lapset kastuu sateella, jos sataa matkalla. .

    VastaaPoista
  6. Saataisiinko kaupunkiin boccia tai petankki puulaakitoimintaa ? Sopii ulko- ja sisätiloihin eri ikäisille ja kuntoisille ihmisille.

    VastaaPoista
  7. Pyöräkatoksen tehtävä on suojata pyöriä, ei pyöräilijöitä. Dumbass.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miltä ne suojaa pyöriä, kosmiseltasäteilyltä

      Poista
    2. Esimerkiksi vesi-tai lumisateelta. Voisin myös väittää, että suoralta auringonpaisteelta pyörän suojaaminen ei ole turhaa. Pyörä ja sen satula kuumenee auringonpaisteessa polttavan kuumaksi ilman katosta.

      Poista
    3. On parasta mennä kävellen kouluun, jos polkupyörä hajoaa auringossa ja sateessa.

      Poista
    4. Näkyy niitä pyöräkatoksia Wintteriinkin tulevan. Miksei siis myös Kalantiin?

      Poista
  8. Tässä Teille sinne pieneen ja tärkeään keskusteluunne pyöräkatoksista uutta ajateltavaa.
    Pekka Toveri: Suomi käy jo sotaa Venäjän kanssa
    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010534919.html

    VastaaPoista
  9. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Suomen tulisi pyrkiä olla opastamassa länttä rauhan tielle, mutta tähän on paha vaikuttaa ja tuskin sodan loppumiseen tähtäävä rauhanoppisitio edes saisi valtamedialta julkisuutta. Minä toivon Padelyrittäjän pärjäävän hyvin, mutta jokainen voi havaita, että sen lajin osalta kovin buumi on takanapäin. Ainoa konsti pitää kaupunki elävänä löytyy paikoista, joilla voi aktiivisesti tehdä jotain. Kun vielä huomioidaan kaupungin ikärakenne ei ikäihmisiä voi näissä kaavailuissa sivuuttaa. Enkä tällä, missään tapauksessa tarkoita, omien pyöräkatosten rakentamisella ikäihmisille.

    Ymmärrän, että vaati paljon toteuttaa joku paikallisten harrastajien tarve niin, että siitä tulee matkailullinen vetovoimatekijä. Aikoinaan, kun massa oli muutamia kymmeniä tekonurmia, se olisi onnistunut helposti. Mikä vetovopimatekijä turnausten järjestäjille, jos meidä kenttiemme pelikausi olisi alkanut ja jatkunut muita kaksi kaksi kuukautta kauemmin. Se hanke tuhottiin, kalliina haihatteluna, pitkälti samojen voimien avulla, jotka ovat nyt rakentamassa tänne Suomen kalleinta tekonurmea tilanteessa, jossa tekonurmia on tässä maassa lähes tuhat. Aikoinaan niin tekonurmi kuin monitoimitalohankkeita kuvattiin lehdykäisessämme persujen pelleryhmän ajatukseksi - sellaista oli vapaa ja tasapuolinen tiedostus silloin, kun hehkuttettiin etanolitehtaan tänne tulemista ja siihen upotettujen satojentuhansien eurojen välttämättömyyttä. - missähän sekin mahtaa sijaita, näyttäisittekö? Toivotaan, että niin tekonurmen kuin Wintterin tietämiin saadaan kunnolliset pyöräkatokset kahvanlämmittimineen!

    VastaaPoista
  10. Mitä merkitystä sillä on tähän päivään tai varsinkaan tulevaisuuteen mitä on päätetty menneisyydessä jonkun tekonurmen suhteen? Fakta on se, että tekonurmi tarvittiin juuri tässä hetkessä Uuteenkaupunkiin ja se maksaa juuri sen verran kuin se tänä päivänä maksaa. Pietolan kentän nurmi palveli aikansa ja aito luonnonnurmi on aina tekonurmea parempi vaihtoehto, mutta nyt on tilanne toinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekonurmea tarvittiin, kun oli jalkapalloilijoita. Miksi tehdä nurmea, kun käyttäjät ovat mnuuttaneet muualle. Ja mikä hinta, täysin vastuutoin päätös.

      Poista
    2. Nyt sitten vittu valoja päälle!
      Uudessakaupungissa toimii pelkästään UPK:n toimesta 14 eri ikäluokkien jalkapallojoukkuetta ja ryhmää. Siihen kaikki itsenäiset harrastajat päälle.
      Kannattaisi vähän olla perillä asioista ennen kuin kirjoittelee kaikkea ihan hatusta vedettyä roskaa.

      Ja vaikka Uudessakaupungissa ei olisi ainuttakaan jalkapallon harrastajaa, niin tänne tarvitaan kenttä silti. Jos niin ei tehtäisi, niin se olisi viesti kaikille, että tänne ei maailman suosituinta urheilulajia harrastavia haluta.

      Poista
    3. Siinä hyvä syy miksi kenttää ei pitäisi rakentaa. Toivottavasti tuo törkimys ei ole lasten kanssa tekemisissä. Minä en päästä lapsiani UPKn vitun hokijoiden valmennettavaksi. Kerrassaan törkeää, jos noukkien seuralle suunnataan kaupungin rahaa.

      Poista
    4. En ole millään tavalla tekemissä UPK:n kanssa. Satun vain tietämään, että jalkapallo on tärkeä ja suosittu laji myös Uudessakaupungissa.

      Jos Jos yksi voimasanat tekstin seassa järkyttää syvästi, niin siinä tapauksessa kannattaa järkyttyä monien perussuomalaisten kirjoituksista ja puheista pitkin internetiä. Varsinkin persujen räyhäävä nahkakuula, kansanedustaja Mauri Peltokangas on erikoistunut tekemään videoita nettiin, jossa hän huutaa ja kiroilee milloin mistäkin aiheesta. Sen lisäksi hän kehtaa vielä esittää kovinkin kristillistä ihmistä. Joten siinä teille kauhisteltavaa.

      Poista
    5. Johan se taas tuli. Saatiin yhdistettyä tekonurmi ja persut.

      Poista


    6. Anonyymi 2. heinäkuuta 2024 klo 19.17 on moukka ja aivoton narsisti, kun ei tiedä mikä on voimasana. Ei ole millään tavalla tekemisissä UPK kanssa, miksi pinna ei kestä keskustelussa ja moniko tietää ikäluokkia olevan 14. Lopuksi haukkuu ihmisiä ulkonäön perusteella. Ei ihme, jos lapset ei pärjää koulussa ja jalkapalloilijat häiritsevät keskustaa öisin.

      Poista
    7. Alkuperäinen väite, joka sai allekirjoittaneen käyttämään tätä syvästi järkyttänyttä vittu-sanaa, meni näin:

      "Tekonurmea tarvittiin, kun oli jalkapalloilijoita. Miksi tehdä nurmea, kun käyttäjät ovat muuttaneet muualle. Ja mikä hinta, täysin vastuuton päätös"

      Korjasin tämän väitteen, koska se ei pidä paikkaansa. On täysin naurettavaa perustella näkemystään väittämillä, jotka eivät edes pidä paikkaansa. Jalkapalloilijat mukamas muuttaneet muualle, vaikka kirjoittajalla ei selvästi ollut käsitystäkään todellisesta harrastajamäärästä.

      Ärsyttävintä persulaisessa ja laitaoikeistolaisessa politiikassa on se, että asioita sanotaan ja kirjoitetaan julkisesti jopa täysin itse keksittyinä väittäminä välittämättä todellisista faktoista pätkääkään. Puolueen kannattajia pyritään kiihottamaan vastustamaan milloin mitäkin asiaa täysin keksityillä väittämillä. Kuten tässäkin tapahtui, jalkapallokenttää pyrittiin vastustamaan keksimällä täysin perätön väite, ettei lajilla olisi täällä harrastajia.

      Poista
  11. Samat vanhat ukot pelaavat Ugi ykkösjoukkueessa ku 90luvulla. Jalkapallo pääsi täällä rappiolle.Tekonurmi ei sitä enää pelasta.Ensin täällä kaivataan kunnon seuraa ja valmentajii.

    VastaaPoista
  12. Arvot ovat heittäneet päättäjillä häränpyllyä. Opetuksessa kasvatetaan ryhmäkokoja ja vähennetään tunteja, mutta suomen kalleimpaan jalkapallokenttään on rahaa.

    VastaaPoista
  13. Jalkapallon seuraukset maailmalla ovat murheellisia. Anonyymi2. heinäkuuta 2024 klo 17.06 on hyvä osoitus lajin harrastajien älykkyydestä.

    VastaaPoista
  14. Ei voi ajaa Alisellakadulla

    VastaaPoista
  15. Missä omat läheisesi ovat?
    80-90 vuotta Suomessa eläneet suomalaiset saavat palvelua, jota he eivät ymmärrä. Aivan mahtavaa!

    Yllätystarkastuksen karu tulos: hoivakodissa ei ollut paikalla yhtään suomea puhuvaa hoitajaa
    https://yle.fi/a/74-20097404

    VastaaPoista
  16. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kukaan, vähänkin asioihin perehtynyt, ei kiistä etteikö täällä tarvittaisi ja olisi tarvittu jo pidemmän aikaa kunnon tekonurmea. Kaupunki on suorastaan velkaa UPK:lle, koska seura teki omilla varoillaan tekonurmen, jota mm. koulut saivat käyttää useita vuosia. Mutta miljoonan euron hintainen tekonurmiviritys on aivan liian kallis kaupungin tämän hetkisessä taloudellisessa tilanteessa. Jo nyt säästetään opetuksessa, katujen kunnossapidossa jne.. Jo herra Kirkkomäki tokaisi: Hän joka ei tunne historiaa, toistaa historian virheet, siksi menneiden nostaminen on perusteltua ja silkkaa säästöä kaupunkilaisille. Arvioikaa siis ihan vapaasti A-sairaala projektia, kirjastoremonttia, vanhainkotiremointtia, Kalannin koulun remonttia ja kirjottakaapa, mikä näistä on toteutunut suunnitelmien mukaisesti, nopeasti tai edullisesti? His/hertorian valossa meidän tulee suhtautua vastuullisesti virkakuntamme valmisteluun etenkin silloin, kun se on onnettoman surkeaa - näinhän valtuustossa moni totesi tekonurmen valmistelusta, vaikka nurmihanke sittemmin hyväksyttiin.

    Valtuustoryhmämme jäsenet ovat yksilöitä, jotka perustavat päätöksenteon faktoihin ja niiden tulkitsemiseen. Tuntuu lähinnä naurettavalta, kuinka joku, tekstinsä perusteella, törkimys alkaa opettamaan muille käytöstapoja ja lyömään kaikkia persuja samaan muottiin ja vieläpä vähintäänkin ontuvin ja heppoisin perustein. Haluan yhä korostaa: kun arvioitte päättäjiä tai valmistelijoita, perehtykää tehtyihin päätöksiin ja valmisteluihin sekä niiden taustoihin, silloin tiedätte mikä kukin on ja muistakaa sekin, että päättäjät tekevät päätökset, virkahenkilöstöllä ei ole yhtään ääntä. Ja otetaan nyt esille vaikkapa pyöräkatokset - päättäjät torjuivat, jopa suurella uholla, niiden rakentamisen, mutta neljännellä kerralla ne menivät läpi. Näin meillä pikkuerissä kylvettiin/kylvetään rahaa enemmän tai vähemmän joutavuuksiin ja kuinka ollakkaan.... katsokaa itse taloutemme odotuksia muutaman vuoden päähän. Jotkut olisivat halunneet varautua tähän johdon yt-neuvotteluin, sopeutustoimin ja hallintosääntöä valmisteltaessa, mutta enemmistö ei halunnut! Hyvää kesää ja annetaan alapää juttujen olla!

    VastaaPoista
  17. Rahat meni keskustan tyhjentämiseen. Nyt ajetaan opetusta alas. Seuraavaksi uuteeni kouluun ei riitä oppilaita. Kaikki muuttaa pois, jos saa asunnon myytyä.

    VastaaPoista
  18. Perutaan kaikki. Kaikki muuttaa ja kuolee kumminkin pois. Puretaan Wintteri ja lyödään kaikki investoinnit jäihin. Ei suunnitella mitään tai järjestetä missään päin kaupunkia mitään. Mennään Rauhanpuistoon istumaan ja mököttämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Rauhanpuisto on jäänyt tuhoamatta, sinne voi vielä mennä kuten aiemmin nauttimaan merellisen puutalokaupungin tunnelmasta.

      Poista
    2. Se on totta. Kun Wintteri on purettu, kävelykatu ja tori käännetty ympäri ja suljettu, kaikki tapahtumat peruttu ja pasklahden rantabulevardi suljettu puomilla, niin kyllä kelpaa istuskella Rauhanpuiston penkillä aistimassa merellistä tunnelmaa. Kädessä lainehtivan viinapullon liplatusta kuunnellen.

      Poista
  19. Rauhanpuisto on tulossa seuraavaksi korjauksen alle. Pääkirjaston remonttibudjetti kohdistuu vain itse rakennukseen.
    Suosittelen katsomaaan sun vuodatus-blogista Wintteriin liittyvää järjestelyä. Menikö se ihan putkeen, se viranhaltijapäätöksellä valittu päällikkönimitys?

    VastaaPoista
  20. Demari natsi hullu kavereineen munasillaan tekee kunniaa natseille.
    Sekään mahtuu vielä eläinrakas sadistinen kissan tappaja. Ei ihme että demarit sukeltaa.
    Mahtaa jäsenet olla ylpeitä ylimmästä johdostaa. Puolueen naiset taas ovat hukanneet suomalaisten varallisuutta järkyttävän määrän.
    Onko sinusta Demareissa kansakunnan tulevaisuus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nehän oli kansallissosialisteja eli vasemmistolaisia. Onko ihme?

      Poista
  21. Tupsulan pitäjät on nyt kiukkusia kun Eskoholvin kiinteistö on myynnissä. Ukin sanomissa on iso juttu isoilla kuvilla.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!