tiistai 9. heinäkuuta 2024

KIINTEISTÖJEN KUNNOSTA JA HINNASTA PÄÄTETTIIN VUOSIA SITTEN



Aikoinaan pyöräilijät pidettiin sananmuksaisesti ruodussa pelkin mahtikäskyin, ei pyöräkatosten avulla.




Meillä todetaan tylysti: sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Tästä johtuen olemme käyttäneet kymmeniämiljoonia euroja kaupunkilaisten varoja utopioihin, jotka eivät koskaan toteutuneet. Kaupunki oli olevinaan jotain, mitä se ei ollut ja sitä maksamme nyt. Noudattamamme ohjesääntö kuului: Karsikaa käyttömenoista ja satsatkaa investointeihin. Suomeksi sanottuna tuo tarkoittaa: jättäkää kaikki hajoamaan ja ostakaa/rakentakaa jotain uutta plus kivaa. Kun tämän tien siunasi paikallinen media valehtelemalla ja vaikenemalla taustoista, motiiveista, osaamisesta eli valmistelun sekä päättäjien tasosta, ajauduttiin nykyiseen tilanteeseen, jossa yritetään myydä onnettoman huonoon kuntoon päässeitä kiinteistöjä pääasiassa siksi, että päästäisiin niiden ylläpito/käyttökuluista eroon.

Jo 2000-luvun alussa Juha Aaltonen oli kuin huutavan ääni valtuustossa ja puhui paisuvasta kiinteistömassasta ja korjausvelasta. Tämän seurauksena miehen päätä vaadittiin vadille, mutta luojan kiitos hänelle kävi paremmin kuin Johannes kastajalle, kenen pää päätyi vadille rouva Herodeksen eteen. Viimeistään lehdistö teilasi sanoman ja heidät sanojista, ketkä suhtautuivat skeptisesti kaupungin ohjesääntöön: säästetään käyttökuluista ja satsataan investointeihin. Päättäjä organisaatiota karsimalla ts. lautakuntia vähentämällä ja pienentämällä sekä valtuutettujen määrää vähentämällä eliminoitiin ohjesäännön vastaiset soraäänet. Vallan määrää rajattiin, jotta se saatiin pysymään paremmin halutuissa rajatuissa käsissä. Nyt me maksamme vuosikymmenet harjoitetusta politiikasta äärettömän kovaa hintaa. Todennäköisesti, kun suunta jatkuu samana, me törmäämme jäävuoreen ellemme satu sukeltamaan sen ali.

Kun joku toteaa, että me tarvitsemme tekonurmen nyt, hän ei ymmärrä sitä yksinkertaista asiaa, että me olemme jo käyttäneet tuon miljoona euroa, joka päätettiin suunnata po. tekonurmitienooseen. Uusikaupunki on kuin nälkäinen perhe, jonka perheen tienaaja tulee tilin juotuaan krapulaisena ja rahatta kotiin. Toisin toimien siis käyttömenoin/investoiden meillä olisi kenties useampi tekonurmi, mutta Suuriseikkailu jne. nieli ne rahat, kenties meillä olisi toimiva uimahalli, mutta etanolitehdas ja muu vastaava haahuilu söi ne rahat, ehkä meillä olisi tyylikäs monitoimihalli, mutta rantaviritykset ja muut utopiajutut söivät ne rahat. Samaa litaniaa voi jatkaa tiestön ja vastaavan perusinfran laiminlyöntien jälkeen lähes loputtomiin. Me olemme luoneet Uudestakaupungista huuhaainvestointien Mekan, jossa ainoana paikkana maailmassa opetustuntien vähentäminen ja opetusryhmien kasvattaminen on opetuksen laadun parantamista. Mutta älkää siis syyttäkö pelkästään nykyistä oikeistoa ja nykyisiä valmistelijoita kaupungin omaisuuden rappiotilasta ja sen vaikutuksista kaupunkimme asukaslukuun ja talouteen sillä nyt maksetaan menneisyyden hintaa. Muistakaa sekin, että eiköhän Uudellakaupungilla riitä kiinteistöjä tarpeeseen jos seitsemänteen, vaikka muutamasta jouduttaisiin luopumaan.

16 kommenttia:

  1. Räyhää sinä rauhassa omassa kusisessa blogissasi. Aivan naurettavaa tuollainen jatkuva viranhaltijoiden ja takavuosina tehtyjen päätöksien sättiminen.

    Kävin täällä värittämässä keskustelua, tarjoamassa kattavasti perusteltuja mielipiteitä ja korjaamassa vääriä väittämiä. Kun perustelin vastaväitteeni hyvin, Java vaihtoi aihetta. Ritari paskoi housuunsa vastustajan miekan nähdessään.

    Java, sinä hävisit.

    Näkemiin ja hyvästi.

    VastaaPoista
  2. Missä täällä kävit niin kerrotko vähän tarkemmin? Oketan että jossain blogissa kommentoimassa mutta mikä juttu, aika?
    "
    Kävin täällä värittämässä keskustelua, tarjoamassa kattavasti perusteltuja mielipiteitä ja korjaamassa vääriä väittämiä. Kun perustelin vastaväitteeni hyvin, Java vaihtoi aihetta.
    "

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on Upklainen vitunhokija, joka uskoo vain omiin uniisa. Seuran paras markkinamies.

      Poista
    2. Joku pelokas virkamies, kun ei uskalla pistää nimeäsä. Säälittävä tapaus.

      Poista
  3. Anonyymi 9. heinäkuuta 2024 kloku 11.33 perustele nyt niin, että jokainen ymmärtää kaupungin asukasluvun kasvavan, verojen laskeneen ja palvelujen parantuneen.

    VastaaPoista
  4. Muistan kuinka kaupunki törsäsi n. 330 000 siihen etanolitehtaan maasuttamiseen. Ei sitä koskaan tullut. Muitakin esimerkkejä löytyy Kosken ajoilta - vai pitäisikö sanoa jä
    ljiltä

    VastaaPoista
  5. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Blogin teksti on onnistuneinta silloin, kun se tiedon lisäksi herättää keskustelijoiden tunteita, mutta tässä asiassa ei ole kyse kilpailusta, vaan siitä, että asiat kerrotaan totuudenmukaisesti lisätietoa ja oikaisuja vastaaottaen. Politiikassa kyse on yhteisten asioiden hoidosta eli meidän tulee tukea toisiamme, jotta kaikki työskentelemme lainmukaiseste kaupungin ja sen asukkaiden parhaaksi. Vääräasenteisten on parasta polvistua ja pyytää mielensä täytteeksi lähimmäisenrakkautta, oikeamielisyyttä sekä itsekritiikkiä, niillä pärjätään, jos ensin otamme oppia eilisen ikävistä virheistä!

    VastaaPoista
  6. Tämäkö sitten tapahtuu: Äkillinen ja nopeutuva verotulojen romahdus, asukaslukuun nähden ylisuuri asuntotarjonta, asuntojen jo entisestään matalan hintatason romahdus, vuokra-asuntojen määrän kasvu ja vuokratason lasku entisestään, lähes pakkopäätöksillä tehtävät sopeutustoimet kaupungin hallinnossa, asukasluvun lasku kiihtyy.

    Kaupungin sopimusvelvoitteet silti säilyvät -itse asiassa kasvavat Wintterin valmistumisen myötä. Mutta. Selviytyykö kaupunki velvoitteistaan?
    Mitä mieltä sinä olet?

    VastaaPoista
  7. Kiitos käynneistä ja kommenteista sekä iloista aamua kaikille! Kriittiset kommentit säväyttävät mukavasti keskuskustelua, mutta ei niistä pidä liikaa hätkähtää. Kaikki me joudumme ajan hautaan, mutta onneksi edes jokaisen jättämät tekstit jäävät ikiajoiksi kiertämään koneelta luettaviksi. En usko, että yhtä Suomen vanhimpaa kaupunkia ihan tosta vaan hävitetään, joten kynnys siihen suuntaan on varsin korkea. Mutta, mikäli päättäjät eivät kevennä hallintoa, sen tekevät valtionvarainministeriön virkahenkilöt - silloin tyyli ja meno on tylyä/tunteetonta. Mielestäni pallo on vielä meillä, joskin muuri maalin ja laukojan välissä kasvaa. Sopii muistaa sekin, että huipputyypitkin pistävät pallon muutaman metrin päästä yli maalin, eikä meillä ole mitään Messiä laukomassa. Jos vaaleihin asti päästään ilman päätöksiä uusista kammottavista lisäkuluista ja tulevat päättäjät keskittyvät kaveeraamisen ja kaiken kivan siunaamisen sijaan päätöksentekon, joka tähtää, pitkällä tähtäimellä, kaupunkiilaisten parhaaksi, niin eiköhän meillä ainakin niukka itsenäinen tulevaisuus ole edessä. Suosittelen teidän ottavan vakasti J. Aaltosen, E. Hennon, T. Kankaan, S. Nikulan ja M. Saaren, A. Saastamoisen jne. huomiot, niiden takaa löytyy aito huoli uusikaupunkilaisten huomisesta ei oman hännän nosto tahikka riidan kylväminen!

    VastaaPoista

  8. Tästäkin kh päätti tavallaan
    https://www.facebook.com/share/p/oNP2PoMbhhQa8DxG/

    VastaaPoista
  9. Oman asunnon piti olla varma sijoitus, varallisuuden kartuttaja ja vanhuuden turva. Nyt Suomi on pullollaan tyhjiä ja arvonsa menettäneitä koteja, joita kukaan ei halua.
    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010526097.html

    VastaaPoista
  10. Paljonko ulkopuolelta (kalliilla) vuokrattujen päiväkotien vuokra-aikaa on jäljellä?

    VastaaPoista
  11. Täältä löytyy Ugin rakennusten tietoja

    https://uusikaupunki.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024341-6

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esko-Holvin kiinteistön ylläpitokuluja ei ole mainittu, miksi? Kuka ne maksaa?

      Poista
  12. Kaupunki maksaa ja saa vastineeksi jotain vuokratuloja.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!