lauantai 27. huhtikuuta 2024

MAAILMA MUUTTUU - PYSYTÄÄNKÖ MUKANA?





Maailma menee menoaan ja sen ison pyörän pinnoihin meidän on turha heittää kapuloita. Ainoa mitä taatusti tapahtuu, on: kapulat katkea, iso pyörä pyörii vinhemmin ja vauhti vaan kiihtyy. Enää ihmiset eivät muuta työpaikkojen perässä ja toinen muutos tapahtuu kaupoissa. Kun tavaran saa viimeinkin samaan hintaan Uuteenkaupunkiin, jonne se joskus jouduttiin tuomaan ja siksi se maksoi enemmän kuin esim. Turussa tahikka Raumalla, niin eipä tarvitse lähteä muualle ostoksille. Muutokseen täytyy suhtautua realistisesti ja vähemmillä kivuilla selviää, jos hyväksyy kaupan kehittymisen ilman, että sotkee mieltymyksiä ja tunteita meneillä oleviin mullistuksiin. Kukaan ei nauti siitä, kun tuttujen pyörittämät kauppaliikkeet toimintoineen vajoavat ajan hautaan. Onneksi osa liikkeistä toimii aloilla, joita netti ei voi vallata. Polkupyöriä et voi korjata etänä, et veneitä etkä autojakaan. Oiva esimerkki muutoksen kelkassa pysymisestä on loistava kirjakauppamme, joka palvelulla puolustaa asemiaan.

Itse asiassa nettikauppa on suuri mahdollisuus Uudellekaupungille. Täältä ei tarvitse kenenkään lähteä muualle ostoksille ja edullisten nettihintojen ansiosta uusikaupunkilaisilla on entistä enemmän rahaa käytettävänä. Mikäli yrityselämä ei kehity ja tarjoa nettikaupan myötä säästyneille rahoille vaihtoehtoa, matkaavat rahat sinne, mistä tuo vaihtoehto löytyy. Nyt vaaditaan nopeita toimia, jotta pystymme lisäämään kaupunkimme palveluita ja pitämään ostokulutuksenmuutoksesta säästynet varat omassa kaupungissamme. Meidän täytyy kyetä luomaan elämyksiä ja hyvää oloa tarjoavia palveluita. Jos käännämme katseemme menneeseen, meidän valmistelumme otti askeleita tähän suuntaan, mutta, ikävä kyllä, päättäjät eivät ottaneet tuota ratkaisevaa askelta. Arkkitehtimme esitti, että nykyisen pakkahuoneen tienoille rakennetaan esim. keilahalli ja muuta vastaavaa. Toisin kävi ja nyt tuolla paikalla seisoo kesällä autoja ja talvella veneitä. Jos olisimme tuolloin lähteneet kehittämään kaupunkimme harrastuspuitteita, olisimme luoneet viihtyisän ja aktiivisen vapaa-ajan kaupungin monitoimihalleineen, tekonurmineen, kesäteattereineen jne.

Kupunginlahden ravintolapuoli skeittipaikkoneen kera Leijona puiston on onnistumisasteltaan täyden kympin suoritus. Pelkästään tuo ei riitä, että meillä on tuollainen lähtökohta, meidän täytyy saada kaupunkiin lisää veto/markkinointivoimaa ja, kuten lähiher/historia osoittaa, tuota markkinointi/vetovoimaa eivät tuo muualla asuvat ja muualle töihin halajavat tyypit. Kuinka uskottavalta tuntuu, jos joku sanoo, että Uusikaupunki on maailman paras paikka asua ja kun sanojalta kysytään asutko Uudessa kaupungissa, hän vastaa: En. Kuten Bojan totesi erään pelin jälkeen, me olemme oman onnemme seppiä eli menestys on meistä itsestämme kiinni. Se, että tutkimme tekijöiden tekoja sekä onnistumisia, kun jaamme jatkossa tehtäviä, on kaiken onnistumisen keskiössä. Olemme tehneet määrätynlaisia päätöksiä ja meidän on tutkittava niiden tarjoamia mahdollisuuksia ja rakentaa Uudestakaupungista ikärakenteeltaan tasapainoinen ja hallitusti kasva kaupunki. Maailma menee vinhasti eteenpäin, joten mennään menneisyyttämme, perinteitä kunnioittaen, siihen mukaan. 

42 kommenttia:

  1. Hyvin harkittua tekstiä. Mitähän vikaa vinkujat tässä näkee?

    VastaaPoista
  2. Juu, meillä vinkujia on ne, jotka haluaa asiat kuntoon.

    VastaaPoista
  3. Olipa virkistävä ja mukavan poikkeava kirjoitus verrattuna jatkuvaan vinkumiseen ja jälkiviisauteen. Hieno homma ja jatka samaan malliin Java!

    VastaaPoista
  4. Pakkahuoneen viereen keilahalli. Kenen maksamana? Eikös Aquariuksen tiloissa ole enää keilahallia?
    Uusikaupunkilaisten veronmaksajien maksamana meillä on kohta uusi uimahalli, uusi iso liikuntahalli, uusi iso tekonurmikenttä, vanha kohta purkukuntoinen jäähalli, lähes käyttämätön urheilukenttä, liikuntahallit jokaisessa toimivassa koulussa, Seikowissakin. Kohta Kaupunginlahden perukoilla tehdään päällystekorjaukset skeittirataan, osista kaukakoista puretaan plankkeja ja valaistuksia.
    Kertokaa, mitä kaupungista vielä puuttuu! Taseessa on vielä kumulatiivista ylijäämää.
    Miten olisi jos korjattaisi rautatiesilta oikein kunnolla. Puretaan koko silta, rakennetaan kansi koko ratapihan päälle ja sen päälle uusi jäähalli. Onnistuuhan tämä muuallakin Suomessa.
    Rakentamisen hetki on nyt, koska sitä rahaa on kirjanpidon mukaan.
    Sori, unohdin. Sama kirjanpito osoittaa jyrkästi kasvavaa velkamäärää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täältä puuttuu kunnon näköalaravintola, kaupunki voisi sen kyllä kunnostaa vaikka verovaroin. Jos meinaa rahat loppua, niin veronkorotusta enemmän. Kylla äänestäjillä rahaa on!

      Poista
    2. "...kaupunki voisi sen vanhan VESITORNIN kunnostaa..."

      Poista
  5. Äänestäjillä on rahaa, mutta minkä kaupungin?

    VastaaPoista
  6. Kaunis kiitos kirjoituksista ja uskomattoman monesta vierailusta! En todellakaan tarkoita, että nyt tekisimme kaupungin rahoilla keilahallin tms. Nostin esille sen, että täällä yritettiin ihan tosissaan pitää Uuttakaupunkia vetovoimaisena asuinpaikkana. Esim. aiempien monitoimitalo/tekonurmihakkeiden tai pikemminkin haaveiden jälkeen Suomessa on ollut kaksi nousukautta. Eikä esim. tekonurmi ole enää mikään vetovoimatekijä kuten aiemmin se olisi ollut. Jokainen ymmärtää, että meidän ensimmäisten tekonurmihaaveiden jälkeen Suomeen on rakennettu varmaankin lähemmäs tuhat tekonurmea ja jalkapallon taso ja laajuus on kuihtunut meillä huomattavasti. Kun vielä todetaan, että salibandyn suosio ja etenkin sen lajin ammattimainen valmennus ovat meillä nousseet kohisten kohti Suomen huippua, niin voi todeta meidän tekonurmen tulevan liian myöhään ja se myös maksaa kaupungin resursseihin nähden aivan liikaa. Kauhulla odotan jäähallin lähivuosina vaatimista korjausrahoista.

    Eiköhän meidän tulisi jotenkin turvata nykyisillä hankkeilla kaupungin mollivoittoisen sävelen kääntyminen kasvuun ja duuriksi. Ajat vaan ovat äärimmäisen huonot ja talousnäkymät sen seurauksena suht´koht tosi surkeat. Kun vielä olemme havainneet, sote-uudistuksesta huolimatta osan sen mukaan kaupungilta poistuvaksi luvatuista tehtävistä putoavan takaisin meidän kontolle, mutta ilman siihen osoitettua rahaa, niin keskittyisin lapsiin, ikäihmisiin ja nuoriin eli ns. lakisääteisiin palveluihin. Aika aneemiselta kaikki näyttää, mutta yritetään yhdessä selättää vaikeudet niin, että muualla ihmiset näkevät etteivät uusikaupunkilaiset heittäneet pyyhettä kehään, vaan heillä on komea luonnossa kylpevä tyylikkäistä puutaloista koostuva kasvava merenrantakaupunki, joka nousee upeasti merestä ja sen kruununa loistaa hieno kaikkien kaupunkilaisten toteutunut unelma: Wintteri!

    VastaaPoista
  7. Tähän minäkin haluaisin vastauksen:

    "Anonyymi27. huhtikuuta 2024 klo 11.21

    En mitenkään Java ymmärrä, miten hehkutattuota kaupunkisuunnittelujaostoa, siellähän ovat mm. Arvela-Hellen ja Stenman, jotka ovat kaikkein suurimpien hölmöyksien takapiruja. Vai tajuavatko kokouksissa olla hiljaa?
    Vastaa
    Anonyymi27. huhtikuuta 2024 klo 11.21

    Vainio jäi mainitsematta."

    VastaaPoista
  8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Arvela-Hellen ja Stenman kuuluvat siihen porukkaan, joilla riittää luovuutta, joskus hiukan liikaakin, kuten itsellänikin. Kun tähän joukkoon lisätään Laura, Birgitta ja Merja sekä Janne niin keskustelussa on melkoisesti erilaisia näkökulmia, jotka ruokkivat toisiaan, niin ettei lopulta päädytä mihinkään itsestään selvään valjuun ja ennalta-arvattavaan kompromissiin. Ikävää, että talodelliset realiteetit rajoittavat jaoston tulosten syntymistyä ja edes kaavailujen julkaisua.

    Hyvä esimerkki po. porukan keskinäisestä kunnioituksesta ja puheenjohtajan pelisilmästä näkyy siinä, että kokouksissa keskuskustelu sujuu vapaasti ilman puhenjohtajan ohjeistusta. Jos tämä porukka olisi istunut nykyisessä poppoossa vallalla siunattuna silloin, kun me ensimmäisenä selätimme laman, muun maan vielä tuskaillessa ongelmiensa kanssa, uusikaupunkilasisia olisi nyt rutkasti enemmän kuten kuten riemun muitakin aiheita - keväällä juhlittaisiin koripallomaestaruuden lisäksi arjen hienoista asioista maailman kauneimman saariston vetovoimaisella portilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa todella kalliilta... eivätkä kaupungin veronmaksajat taida näitä älynväläyksiä lainkaan kaivata.

      Poista
    2. Ihme vinkuja. Eikö vähintä mitä joku voi tehdä on pyrkiä tekemään parempaa huomista Uudellekaupungille?

      Poista
    3. Helppoahan se on kaikkea hoopoa suunnitella tehtäväksi toisten rahoilla! Mitä olen kuunnellut, niin kaupunkilaiset eivät ole tyytyväisiä esim. Alisenkadun remonttiin. Että miten niin parempi huominen?

      Poista
  9. Hauska episodi kirjastossa kirjoitti 28.4.2024 klo 13.05
    Tässä puskaradio uki fb ryhmässä
    https://www.facebook.com/share/p/jmAgNMJ5BsDhAn6F/
    oli kirjoitettu hauskasta episodista kirjastossa. Taitaa nyt olla niin että siellä kirjaston alueella on vakavampi ongelma isomman nuorisojoukon kanssa. Siellä on uhkailtu ulkopuolisia useasti. Viranomaiset on tietoisia mutta asiaa pidetään piilossa.
    Kouluissakin tiedetään tästä.
    Myös hakitsussa on vakavampi ongelma nuorisojoukon kanssa. Tästäkin ollaan tietoisia ja sama juttu.
    Tässä on taustalla myös kaupunkiin muualta muuttaneet lapset ja nuoret.
    Nyt pitää olla vanhempien hereillä siitä, missä jälkikasvu liikkuu ja kenen kanssa.
    Yhtään väkivaltaisesti käyttäytyviä nuoria ei kaivata tänne.

    VastaaPoista
  10. Lapsia myös kiusataan todella laajasti, kaikissa kouluissa. Tätäkin koitetaan hyssytellä lehtikirjoituksilla, miten asioihin muka heti puututaan. Ja mitä vielä!

    VastaaPoista
  11. Vapaa-ajalla alkaa olla kohta oikeat lööpit tiedossa kun osa nuorten vanhemmista ei puutu ollenkaan lastensa vapaa-aikaan. Puukkoja ja linkkuveitsiä on jo liian monien lasten taskuissa kännykän lisäksi. Teräaseet ovat Suomessa laittomia julkisilla paikoilla ja tätä asiaa ei monessakaan perheissä tiedetä tai välitetä asiasta.

    VastaaPoista
  12. Hakametsässä ei uskalla kulkea pimeällä ja koulu aivan sekaisin.

    VastaaPoista
  13. Hakametkä on muuttumassa sellaiseksi, joksi sitä kuvailtiin 70-luvulla tosin silloin vitsinä. Kallista hintaa tullaan maksamaan keinotekoisesta väestökehityksessä. Yksikin uhri on liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ukin tilanne kouluissa

      Katso kuntasi tilanne: koulujen ja oppilaitosten rikosilmoitusmäärät julki
      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010384463.html

      Poista
    2. Verratkaa lähikuntien kouluihin! Ukissa asiat ovat hyvin tai sitten mediassa on kaunisteltu asioita parhain päin?

      Poista
    3. Huonompaan suuntaan ollaan menossa Ugin koulussa, muuten ihan oklta näyttää.

      Poista
    4. Sekä kouluajan jälkeen huonompaan suuntaan. Saman henkiset ovat löytäneet toisensa ja se on alkanut näkyä katukuvassa.

      Poista
  14. Vasemmistolaiset ei tiedä mitään köyhien asioista. Katsokaa hallituksen punikkien tuloja, ei taida viisitonnia kuussa riittää. Sillä rikastuu, kun on köyhien asialla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä on ääniharava tehnyt äänestäjien eteen?

      Poista
    2. Miehestä on kirjoitettu kirja, joten paljon hän on saanut hyvää aikaan.

      Poista
    3. Ja kirjan kirjoittajana löytyy oma vaimo. Luulen kirjan sisältävän puolueettonta ja kriittistä tekstiä. Joku joka on lukenut voisi kertoa muille kirjasta

      Poista
  15. Juu kiinnostaisi vähän täälläkin, onko sävy sama, kuin plarissa? Senttiäkään en kuitenkaan aio mokomaan opukseen uhrata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko kade, kun et päässyt kirjaan eikä sinusta ole tehty kirjaa?

      Poista
    2. Eiköhän kirja löydy kirjastostakin lainattavaksi ?

      Poista
    3. Kaupunkilaiset vaatii lisää ja jatko-osa on tulossa. Unelmavävyn Suuret seikkailut ja Rooman tuho

      Poista
  16. Olen oikeasti huolissani ukilaisten nuorten jengitymisestä ja monien heidän teräaseiden mukanansa kuljettamisista. Miksi vanhemmat eivät riitävästi seuraa lastensa tekemisiä? Nuorimmat jengien tai miksi niitä sitten kutsutaankin jäsenet tai joukossa kuljeksivat ovat vain 10-11 vuotiaita. Lastensuojelu ja poliisi ovat osin neuvottomia näiden alaikäisten kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuoriso-ongelmat syntyvät kouluissa, joissa ei ole kykyä estää joidenkin syrjäytyminen. Kodit eivät voi sille mitään, kun koulussa lapset alkavat riitelemään. Sitten riitojen osapuolet kinastelevat illalla. Tilanne on paha.

      Poista
  17. Valvovatko opettajat enää välitunteja? Ja eikös täällä ole oikein palkattujakin henkilöitä noita murheita hoitamaan?

    VastaaPoista
  18. Eiköst yhtenäiskoulussa Viikaisten koulun aikaan oppilaat sai olla välitunneiila sisällä. Ja ulkovahtivuoroon määrätty ope ei kovin laajasti pysty valvomaan laajoja alueita.
    Kännykät, somekanavat, tönimiset, porukoista ulkopuolelle jättö ja teräaseiden vilauttelu on arkea.

    VastaaPoista
  19. S2
    Kone näyttää, millaisista taustoista sinun lähikoulusi oppilaat tulevat
    https://yle.fi/a/74-20018233

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Idioottimaisesti kaikki vieraskieliset pistetty yhteen kouluu.

      Poista
    2. Huolestuttava on Ugin alueiden työttömyysprosentti. Kaikkialla alkaa kuudella. Uki on käsittääkseni Suomen työpaikkaomavaraisimpia kuntia. Miksi työt ja ihmiset eivät kohtaa?

      Poista
  20. Esikoululaisella puukko mukana satakuntalaisessa päiväkodissa – tapaukseen liittyi myös uhkailua

    Kertoo Satakunnan kansa tänään.

    .itäs mieltä ollaan, ettävoiko niitä teräaseita olla koululaisillakin?

    VastaaPoista
  21. ”Kyseinen lapsi on hermostuessaan uhkaillut, että hän tappaa teidät kaikki. Pienet lapset eivät välttämättä osaa sanoittaa tilanteita, mutta henkilökunnan pitää ottaa asia vakavasti”, johtaja sanoo.

    Johtajan mukaan repussa oli lapsen oma puukko, joka oli hänen käsityksensä mukaan tupessa. Tiistai-iltapäivään mennessä ei ollut selvinnyt, miksi puukko oli ollut mukana päiväkodissa.

    Varhaiskasvatusjohtajan tietoon ei ole tullut, että lasta olisi esimerkiksi kiusattu tai mitään muitakaan häneen liittyviä huolestuttavia asioita.
    Hesarissa tänään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauhistella osataan, mutta kukaan ei tee mitään. Aina sanotaan, että meillä kaikki on hyvin, kunnes jotain sattuu.

      Poista
  22. Venajällä ja Neuvostostliitolla on monia asioita tehty oikeinkin. Nykytilanteen "cancel" suuntaus on enemmänkin vastakkain ajattelua kuin parhaan vaihtoehdon hakemista tulevaisuuden suomalaisille. Geneettisesti suomalaisten sukujuuret ovat kuitenkin nykyisen Venäjän alueella.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!