maanantai 22. huhtikuuta 2024

MEILLÄ ON JO $UOMEN PARA$ KOULURUOKA!?!




Yhtä äkkiä päättäjät päättävät: Meillä on Suomen paras kouluruoka. Kaikki ovat innoissaan kuin urheilija olympiavoiton jälkeen, kunnes joku vie riemulta maton alta ja kaataa koko ruoka uhon samaan kasaan kuin vuonna 2023 20 300 asukasta -haaveen, joka päättyi miinuskehityksen jälkeen 14 alkavaan tuhatlukuun. Sinänsä paras ruoka on hyvä veto, koska kyseessä on makuasia ja kaikki muistanevat, mistä kärpäiset pitävät ja niitä riittää uurnille, jos makuasioista tulee äänestys. Jo vanhassa iloisessa Neuvostoliitossa oltiin samoilla linjoilla: Kun ei onnistuta, niin on ihan sama, onko haasteiden rima korkealla vai matalalla, se putoaa aina alas ellei jää killumaan siksi, kun kukaan ei ylettynyt edes pudottamaan sitä. Kun tiedotuksessakin mennään Neuvostoliiton hengessä ei ole pelkoa ruoka uhon seurauksista, meni se sitten syteen tai saveen, niin aina media suitsuttaa ja yleensä unohtaa, kun kaikki pakkaa menemään niin, että lopputulos muistuttaa syttä.

Ruuan maun laadun mittaus on haasteellista, toisin kuin urheilussa tai taloudessa(tase Uiton ruplaa lukuun ottamatta) selkeät mittaluvut tai matemaattinen lopputulos määrittävät menestyksen. Emme voi vedota ruuan laatuun edes sillä, jos lomautamme kaikki opettajat, suljemme pienet koulut, käytämme syntyneet "säästöt" laivalastilliseen mustapippuria, koska kaikki eivät pidä mustastapippurista, eivät käsittääkseni etenkään kärpäiset. Mutta yhden kerrassaan äärettömän selkeän mittarin löysin. Se kertoo ainakin vahvasta halusta ja satsauksesta ruuan laatuun. Uskoakseni ruokapuolen valmistussektorillakin kehitys jyrää vahvoin askelin eteenpäin eli merkittävä sijoitus keittiöihin kertoo paljon siitä, minkälaiset halut ja tavoitteet päättäjiltä löytyvät ruuan laadun kehittämiseksi.

Onko toista kaupunkia, jossa tehtiin miljoonilla euroilla valmistuskeittiö ja siitä vajaan sadan metrin päähän sadoillatuhansilla euroilla jakelukeittiö? Tuolloin Rake Tähtinen puhui keittiökiimasta, johon kaupunkilaisten rahoja upotettiin miljoonia euroja. Nautittuaan uusista keittiöistä jonkin vuoden, kävi kuten kävi eli keittiökiima iski jälleen ja päättäjät päättivät, että taas tarvitaan uudet tilat ruuan valmistukseen. Niinpä vanhat keittiöt, muutamien vuosien ikäiset, pistettiin sileäksi ja nyt jälleen kaupunkiin valmistuu miljoonilla euroilla jälleen uusi koulukeittiö. Rohkenen väittää, että mikäli ruuan laadun mittarina käytetään keittiöihin käytettyä rahamäärää: MEILLÄ ON SUOMEN YLIVOIMAISESTI PARAS KOULURUOKA JO NYT! Laskennallistahan tämä on, mutta ainahan kaiken voi selittää kuulijalle parhain päin ainakin paikallismediassa. Muistutus Mikko Saaren blogi:  https://kulissien-takaa.blogspot.com/?m=1

14 kommenttia:

  1. Tehdään lapsille ruokaa terveys ideologia ja talous edellä. Mutta pitäisihän sen maistuakin! Vaikka on mausteitakin tarjolla, harva osaa niitä oikein käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Tehdään" passiivissa. Joku sitä hyvää ruokaa tekee. Tehdään "passiivissa" eli kukaan ei tee mutta ollaan fiksuja olevinaan.

      Poista
  2. Linkki hyvään kouluruokaan:
    https://yle.fi/a/74-20028770

    VastaaPoista
  3. Maanataina Hese, tiistaina Kotipitsa, keskiviikkona Mäkkäri, torstaina Eka kebab, perjantaina Burger King. Siinä lasten mielestä paras kouluruokalista jakaikki söisivät terveellisen ruokan.

    VastaaPoista
  4. Kasviksia tarjotaan, ne on parasta ruokaa, mutta jäävät syömättä.

    VastaaPoista
  5. Oletteko syöneet mainittua ruokaa kuukausia? Ei ihme, että opettajatkaan eivät koulussa ruokaile. Välillä ruoka on mautonta, väritöntä mössöä ja välillä niin vahvasti maustettua, ettei sitä pysty aikuinenkaan syömään, koita sitä sitten syöttää päiväkoti-ikäisille.

    VastaaPoista
  6. Spakettia ja lihapullia, se uppoaa lapsiin. Kasviksista ei tule energiaa eikä ne ole terveellisiä kasvuikäiselle.

    VastaaPoista
  7. Yllä olevan YLE:n linkin mukaan:

    Suomen 30 laadukkainta ruokaa tarjoavaa koulua yläkoululaisten mielestä.

    1. Kivijärvi, Tainionmäen koulu
    2. Jämijärvi, Jämijärven keskuskoulu
    3. Lahti, Lahden Rudolf Steiner -koulu
    4. Hirvensalmi, Elomaan koulu
    5. Taivassalo, Taivassalon yhtenäiskoulu
    .......
    Ei olisi pitkä matka käydä tutustumassa Taivassalon kouluruokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koulun ruokalista löytyy kunnan sivuilta
      https://www.taivassalo.fi/kasvatus/koulut/yhtenaiskoulu

      Poista
  8. Java, hehkuttamasi kaupunkisuunnittelujaoston viimeinen pöytäkirja (ja ainoa käsitelty asia). Eikö oikeasti kannattaisi lopettaa kaupunkilaisten verorahojen haaskaaminen mokomaan jaostoon?

    "Muut asiat
    Kaupunkisuunnittelujaosto 11.04.2024 § 21

    Arkkitehtuuripoliittisen ohjelman (Apoli) työstäminen
    Päätös: Merkittiin pöytäkirjaan.
    Merkittiin, että Atso Vainio poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 16.30."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynneistä ja kommentistasi! Ei missään tapauksessa, kyseessä on ainoa kuppikunta, jossa on positiiviseen tulevaisuuteen tähtäävä ote ja joka edes yrittää pistää kaupungin asioita kuntoon. Uskon kaupunkisuunnittelujaossa nousseen runsaasti esiin asioita, jotka hyödyntävät kaupunkilaisia tulevaisuudessa. Kohta edessä on vaalit, jossa voi äänestää mm. heitä ketkä eivät näe po. kuppikuntaa tarpeellisena.

      Poista
  9. Ettette vaan taas suunnittele 0,5 miljoonan "hyödyllistä" laululavaa torille??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Ei suunnitella. Ihan oikeasti pyritään kaupunkia kehittämään.

      Poista
  10. Hiakka kakui, niitä on kiva tehdä ja sanast hiakast voi liepoo sikses mont kertta

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!