sunnuntai 2. syyskuuta 2018

AUTOTEHTAAN LAHJA: MONIKULTUURINEN PIKKUKAUPUNKI?

Vuosikymmenet täällä hakattiin kymmeniä miljoonia euroja epäonnistuneeseen elinkeinopolitiikkaan sillä seurauksella, että kaupungin väkiluku väheni dramaattisesti 3 500 asukkaalla, kaupunki velkaantui ja jopa poismuuttaneiden asunnotkin katosivat kuin vatsakaasu Kalahariin. Yllättäen, kiitos autotehtaan, kaupunkiin syntyi tuhansia työpaikkoja ja kaupunki sai mahdollisuuden kasvuun. Vaan kuinka kävi: Autotehtaan antamasta mahdollisuudesta mustui kaupunkiamme varjoava synkän musta risti - IHMISET EIVÄT HALUNNEET MUUTTAA TÄNNE TYÖN PERÄSSÄ.

Kun autotehtaan tuhannet uudet työntekijät eivät muuttaneet kaupunkiin, eivät he maksa työstään veroa kaupungillemme. Onneksi jonkin verran kertyy kaupungin kassaan veroja heidän käyttäessään kaupunkimme yksityisiä palveluja. Autotehtaan työntekijät käyttävät myös kaupungin tarjoamia palveluja. Menkääpä vaikkapa katsomaan ketkä kaikki käyttävät kaupungin tarjoamia terveyspalveluita. Terveyspalveluja käyttävät muodostuvat melko kansainvälisestä porukasta. He tuskin maksavat tänne verojaan, joten kukahan terveyspalvelut kustantaa?

Jotakin väkeä kaupunkiimme on kuitenkin muuttanut. Marketeissa asioidessa havaitsee melkoisen kielikirjon. Voimakkaasti pohdin niitä vieraskielisiä usealapsisia perheitä, joiden puhumaa kieltä en edes tunnista. Näitä perheitä käy ostoksilla kaupoissamme useampia kuin muutama. Kysymykseni kuuluukin: Kuinka olemme varautuneet tilanteeseen, jossa kouluihimme astelee esim. sata lasta, joiden äidinkieli ei kuulu eurooppalaisiin kieliin?

Sopisi verovaroin kunnostetuissa riippusängyssä köllöttelystä pitävien napanaistemme pohtia, mistä saamme opettajia vieraskielisille lapsille ja kuinka kotoutamme heidät uusikaupunkilaisiksi. Samalla sopisi ökyttärien ja heidän sokeiden kannattajiensa pohtia: Mistä rahat, jos kaupunkimme kansainvälistyy rajusti satojen vieraskulttuuristen uudisasukkaiden muuttaessa tänne? Muistakaapa sekin, että po. vieraskulttuuriset painavat töitä pienellä palkalla, joten heitä ei sovi luokitella elintasopakolaisiksi.

Pidän varsin rasistisena nykyistä tyyliä, jossa kaupunkilaisten rahaa survotaan totaalisiin jonninjoutavuuksiin, vaikka meillä on ihan oikeita ongelmia hoidettavana. Nämä ongelmat liittyvät myös jo paikakunnalla asuvien elinoloihin ja palveluihin. Kun ne eivät ole kunnossa, ei suomalaisia muuta kaupunkiin, vaan olemme hallitsemattoman monikulttuurisuuden tiellä. Kuten maailmalta tulevista uutisista havaitsette, halitsemattomasti monikultttuurisesta paikkakkunasta eivät nauti kantasuomalaiset saati etäämmältä tulleet. Pitäisikö meidän viimeinkin ryhtyä kehittää kaupunkiamme niin, että tämä kelpaisi myös kantasuomalaisille vai ryhdymmekö virittämään kirkkomme huipulle jodlaustornia?

12 kommenttia:

  1. Haluaako Valkonen muuttaa kaupunkimme monikulttuuriseksi?

    VastaaPoista
  2. Meillä on hyvin varauduttu viraskielisiin lapsiin. Hakametsän koulussa täysiryhmä vieraskielisiä joille opetetaan suomenkieltä. Toiseenkin ryhmään on varauduttu. Tämä alkuopetus kestää 9 kuukautta minkä jälkeen he ovat valmiit siirtymään suomenkielisiin ryhmiin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos käynneistä, kysymyksestä ja Hartolle vastauksesta! Hienoa, että lasten asiat ovat hoidossa. Heissä on tulevaisuus. Meidän tulee pitää hyvää huolta kaikista lapsista, jottemme koe esim. Malmösta tuttua toisen sukupolven kirousta.

    Kysymykseen selkeä vastaukseni on: En!

    VastaaPoista
  4. Herra Valkonen taitaa olla melko pihalla opetusasioista.

    VastaaPoista
  5. Kiitos käynneistä ja kysymästä! Olen kaikista kaupunginasioista pahasti ulkona. Onneksi Hartolta löytyi oikeaa tietoa ja vieläpä positiivista sellaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet siis kaupungin asioista pahasti ulkona ja silti kirjoittelet tänne "faktoja" kaupungin asioista. Kannattaisiko ottaa asioista ensin selvää. Surullisinta on, että osa ihmisistä jopa uskoo sinun "faktatietoihin".

      Poista
    2. Kiitos käynneistä ja hyvästä kommentista! Olen todellakin ulkona päätökseteosta, mutta ei se estä minua esittämästä pöytäkirjoissa tms. olevaa tai tuomassa esiin sen ajan touhuja joissa olin mukana. Varmaankin minulle tapahtuu virheitä, jotka voi oikaista kommenteissa.

      Poista
  6. Milläköhän kielellä näitä lapsia siellä päiväkodissa ohjataan jos eivät osaa edes englantia ja suomea pitäisi opettaa? On sanottava että kyllä Valkonen on oikeilla jäljillä. Yksi päiväkotiryhmä ei korjaa isoa kuvaa. Menkää sinne terveyskeskuksen päivystykseen niin näette mikä on meininki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kansainvälistä porukkaa hakemassa sairaslomaa.

      Poista
  7. Tässä lisää
    https://yle.fi/uutiset/3-10372830

    Mutta kun siellä kotona ei vanhemmat puhu ja kasvaya lastaan päiväkotisuomella. Siellä puhutaan juuri sitä kieltä mikä on äidinkieli. Kommunikointi omissa olosuhteissa on aina äidinkieli. Sitä ei voi muuttaa. Ongelmia tulee sopeutumisen kanssa.

    VastaaPoista
  8. Miksi autotehtaan työterveyshuolto ei huolehdi työntekijöidensä sairaslomien myöntämisestä?

    VastaaPoista
  9. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kotoutukseen tulisi satsata pieteetillä. Harva hoksaa sitä, että varmimmin muualta tulevien kotoutus onnistuu silloin, kun paikallinen väestö otta heidät avosylin vastaan eli meidän tulisi parantaa paikallisten oloja eikä ainoastaan käydä heidän kukkaroillaan.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!