maanantai 17. syyskuuta 2018

KKK on otettava käyttöön Suomessa

Päättäjien tulee ennen päättämistä ja kulujen hyväksymistä perehtyä aiemmissa valmistelluissa kerrottujen kustannusten ja todellisuudessa toteutuneiden kulujen eroon. Taloushallintomme voi rakentaa tältä pohjalta, valmistelijakohtaisen, kertoimen, joka auttaa päättäjiä arvioimaan valmistelussa esitettyjen kulujen muuttumisen hankeen valmistumisvaiheen todellisiin toteutuneisiin kustannuksiin.

Havainnoin asiaa käytännön esimerkillä. Jos virkahenkilö esittelee tiehankkeen, joka hyödyttää kaupunkilaisia, jota virkahenkilö pitää kaupungille välttämättömänä ja jonka kustannusten luvataan olevan esim. 870 000€. Jos hanke toteutuu luvatulla summalla, pysyy KKK yhtenä, mutta mikäli tie hanke meni siinä määrin poskelleen, että jouduttiin tekemään liittymä ja muutaman vuoden päästä liikennevalot sekä uusia kaistoja risteysviritelmineen, jotka tuplaavat esittelyn alkusumman saadaan KKK:n arvoksi kaksi. Jos keittiö remontin luvataan onnistuvan 750 000€, mutta se tuplaantuu toteutusvaiheessa ja vielä tarvitsemme uuden saman hintaisen keittiön, muuttuu KKK yhä suuremmaksi. Mikäli meidän täytyy säilyttää ja remontoida rakennus kymmenellämiljoonalla eurolla vain alkuperäisen keittiön vuoksi kasvaa KKK jälleen.

Kun jokaiselle valmistelijalle lasketaan esim. menneen viiden vuoden ajalta kyseinen kustannustenkasvukerroin ja se esitetään valmistelun yhteydessä, osaavat päättäjät ennakolta varautua kulujen kasvuun ja halutessaan torjua ne. Nyt jokainen voi tykönään jännätä esim. Kalannin kunnantalon ja sen vieressä sijaitsevan rivitalon myötä kasvavia kuluja eli KKK:ta. Jotkut lupaavat kaiken toteutuvan muutamassa vuodessa noin sadallatuhannella eurolla. Tässä tapauksessa rohkenen veikata KKK:n nousevan jonnekin 20 ja 30 välille - JÄNNÄÄ, LYÖDÄÄNKÖ VETOA?!

41 kommenttia:

 1. Esittämäsi KKK olisi mainio apu virkoja täytettäessä. Harva kunta valitsisi korkean kertoimen virkamiehiä. Tavallinen ihminen näkisi koska valitaan tehtävään parasta ja koska sopivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla systeemillä voisi määrätä virkamiesten palkat.

   Poista
 2. Valvonta tehostuisi huomattavasti.

  VastaaPoista
 3. Pasklahdessa ehtii kyllä vaihtua oikeasti kaikki vedet ennen kuin mitään tulospalkkioviritelmiä uskalletaan ottaa missään virkamieskunnassa käyttöön. Virkamiesten valinta on aina lottoa.

  VastaaPoista
 4. Kosken aikana maksettiin tulospalkkioita, jotka ei perustunut tulokseen. Palkkiot perustu uutisointiin.

  VastaaPoista
 5. Järviseltä häikäisevän typerä kirjoitus. MINÄ MINÄ MINÄ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kirjoitus Järviseltä. T ent. Demari

   Poista
  2. Samaa alhaista tasoa kuin Kosken kirjoitus

   Poista
 6. Koski kaunistelee tekemisiään,Järvinen puhuu totta.

  VastaaPoista
 7. Järvinen kirjoittaa mitä on vastuullinen kaupungin talouden pito.

  VastaaPoista
 8. Järvinen kyllästyi riitelemään Laaksosen kanssa ja hyökkäsi Kosken kimppuun.

  VastaaPoista
 9. Minkä takia Koski vaatii koulun tutkimista, kun se on jo kerran tutkittu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koski haluaa elinkaarimallin uuteen valtuustokäsittelyyn. Elinkaarimallin epämääräisyys on kääntänyt useiden valtuutettujen päät. Enää eivät edes kaikki kokoomuslaiset kannata elinkaarimallia.

   Poista
 10. Aaltonen ja Varpe kyseenalaistivat elinkaarimallin kysymyksillään. Kun niihin ei tullut vastauksia, kannatus väheni.

  VastaaPoista
 11. Elinkaarimallilla oli aikansa, mutta mitään ei tapahtunut. Elinkaarimallilla ei rakenneta Uuteenkaupunkiin yhtään mitään. Kiitos siitä Koskele. Merjan aloite on viimeinen sinetti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Koskelle. Ilman häntä kokoomus hävittäisi koko kaupungin.

   Poista
  2. Eipä taideta rakentaa millään muullakaan mallilla.

   No, meidän perhe teki ratkaisunsa ja pitkään hautunut ajatus takaisin Turkuun muutosta on vahvistunut. Ei tänne kannata jäädä lapsiaan kasvattamaan, nyt kun tytär on vasta menossa kouluun niin oli parempi päätös ottaa ja lähteä.

   Jatkakaa te riitelyä, me lähdemme.

   Poista
 12. Hetkinen. Ei kai Kokoomuksella valtuustossa ja hallituksessa enemmistöä ole? Ja ei kai Merja Koskella yksinäänkään?
  Pientä kohtuutta kai sentään voi kommentoijiltakin pyytää. Yksikään asia ei ole on tai off- asia vai onko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi poloinen. Täällä kaikki asia ovat on off juttuja. Sillä ei ole väliä onko päätös järkevä vaan sillä kuka sen esittää.

   Poista
 13. Juu. Faktat, fiktiot, sarkasmit ja juorut ovat iloisesti sekaisin. Niistä versoaa totuuden siemen.

  VastaaPoista
 14. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Koskelle ja Järviselle kuuluu oikeus käyttää sana/esitysvaltaa, he saivat mandaatit vaaleissa. Heidän keskustelunsa tuo julki molempien tyylin ja tavat. Niitä en ryhdy tavallisena maan matosena arvioimaan, mutta pohtikaapa seuraavaa: Näillä sanakäänteillä plus tällä tyylilläkö Forss ja Nikula synnyttivät yhteistyön vapaan vasemmiston ja edistyksellisen oikeiston välillä?

  Kannattaisiko vasemmiston ja oikeiston viimeinkin puntaroida kihojensa esiintulojen tyyliä und sisältöä ja kenties vaatia muutosta? Voisiko kirjoituksissa hyökkäysten sekä viimeisen sanan tavoittelun sijaan pyrkiä tekstiin, jonka tavoite tähtää yhteistyön kautta tapahtuvaan kaupungin ja sen asukkaiden parhaaseen?

  Meiltä löytyvät tuoreet näytöt menneen valtuustokauden saavutuksesta pistää kaupungin talous kuntoon ja luoda kaupunkilaisille kirkkaat tulevaisuuden kuviot. Meiltä löytyvät myös, nuo, historian vielä esiin nostavat, tekijät, joten pitäisikö kaupungin ja sen asukkaiden edun nimissä vaihtaa riidan siittäjät sovun ja kehityksen synnyttäjiin?

  VastaaPoista
 15. Ketkä olisivat näitä Valkosen mainitsemia kehityksen synnyttäjiä? Nimiä kehiin niin saadaan arvioida heitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Java kehuu aina Forssia ja Nikulaa.

   Poista
  2. Seppo ja Harto eivät riidelleet. He saivat paljon hyvää aikaiseksi. Sen nykyinen hallitus on romuttanut.

   Poista
 16. Kyllä Järvisen kirjoitus oli hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riidanhaastamista Järvisen kirjoitus oli. Saa nähdä torstain lehdestä, miten riita etenee.

   Poista
  2. Itsekeskeisiä ja omahyväisiä päättäjiä on päässyt valtaan. He eivät välitä tippaakaan kaupungista, riittää kun saa naamansa julkisuuteen.

   Poista
 17. Erilainen mielipide ei ole riidan haastamista. Javakin korjasi Laaksosen vääriä lukuja.

  VastaaPoista
 18. Järvinen puhuu totta, mutta on Kosken kuntotutkimuksellakin perusteensa.

  VastaaPoista
 19. Minä en ymmärrä Koskea. Talo on tutkittu ja todettu liian kalliiksi korjata, ei talo tutkimalla parane. Tuskin talon kunto on vuodessa parantunut.

  VastaaPoista
 20. Järvinen paljastaa kirjoituksessaan, että häntä harmittaa elinkaarimallin kaatuminen.

  VastaaPoista
 21. Javan KKK on hyvä ajatus, mutta mikä on kerroin silloin, kun rahaa menee eikä hyötyä tai tuloa tule. Näinkin on käynyt esimerrkeinä etanolitehdas ja Tontonmäki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo se että asialla pystytään leikkimään, osoittaa virkamiestemme tason. Päättäjien pitäisi puuttua ongelmaan. He ovat syy kaupunkimme tilaan.

   Poista
 22. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Kosken ja Järvisen tekstit puolustavat paikkaansa, he nostavat konkreettisia asioita julkisuuteen. Kaikki poliitikkojen ulostulot ja kannanotot lisäävät päätöksenteon avoimuutta, joten odottaisin niitä nykyistä enemmän nyt, kun lehdistömme muuttui vapaaksi ja tasapuoliseksi. Sen sijaan, kuten jo mainitsin, kummankaan mainitun päättäjän tapa julkituoda asiaansa ei ole kovinkaan diplomaattinen.

  Lienee selvä, että demokatujen ja entisten kunnaantalojen niellessä rahaa, meiltä ei enää löydy realistisia mahdollisuuksia toteuttaa mitään mammuttirakennelmaa. Muistakaa nyt tuo kunnantalo hanke: Mikäli historia toistaa vähänkään itseään, se nielee moninkertaisesti sen rahamäärän, mitä siihen kaavaillaan uppoavan. Pelkään remonttien ja talon näyttelykuntoon saattamisen, mukaan lukien rivitalo, vievän reilusti yli kaksimiljoonaa europiidien rahayksikköä. Tämän jälkeen jäävät käyttökulut, jotka lämmityksineen, vartiointeineen, opastuksineen jne. huitelevat vuositasolla taatusti yli sadassatuhannessa europiidien rahayksikössä. Meillä aiemminkin suorastaan valehdeltiin päättäjille talouslukuja ja vastaavia, jotta asiat saatiin liikkeelle, tämän jälkeen niihin syydettiin rahaa: kun tuli aloitettua ei voi jättää kesken perusteluilla - TÄSSÄ KUNNANTALOCASESSA HAISKAHTAA SAMA LEMU!

  Virkahenkilöille pitäisi laskea KKK, se helpottaisi päätöksentekoa ja tuolloin kaikki kaupunkilaisetkin tietäisivät kuinka tulosvastuullisesta virkahenkilöstä kulloinkin puhutaan. Hallintosääntöön voisi vaikkapa lisätä kohdan, jossa virkahenkilön palkkaa tarkastellaan, jos hänen KKK nousee määrätyn tason ali tai yli ja mikäli KKK kohoaa kohtuuttomaksi, seuraa siitä irtisanominen. KKK-järjestelmän käyttöönotto saisi myös virkahenkilöt skarppaamaan valmisteluaan eli valmistelu muuttuisi laadukkaammaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koski on huolissaan rahasta. Mutta ajaa Kalanti talon käyttöä purtiloitten säilyttämiseen kuin käärmettä pyssyyn.

   Poista
 23. Kas tässä KKK eli SeiKowin Keittolan purKaminen.
  http://uki01.hosting.documenta.fi/kokous/20183627-6-1.PDF
  kh 24.9

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nikkari ei osannut laskea urakkaa oikein. Käykö samoin ja samassa suhteessa kun summa on 50 milj. euroa.

   Poista
 24. Mitä Seikowin keittolaan tulee, niin ko. rakennuksella ei tiettävästi ole asemakaavassa merkintää: sr.
  Näin muodoin museoviranomaiselta hankittu lausuma "ei pidä purkaa" ei ole sama asia kuin rakennusta ei saa purkaa.
  Sr-merkinnän puuttuminen rakennuksesta sallii sen omistajalle laajemmat mahdollisuudet erinäisiin toimiin- myös sen purkamisen.
  JAa

  VastaaPoista
 25. Näin Harto Forss blogikirjoituksessaan tänään perjantaina aamulla:
  "
  Kh:n esityslista 24.9.2018
  Ekana varsinaisena asiana on Santtion Rastin kaavamuutos. Seurakunta on päättänyt myydä tontin ja nyt se kaavoitetaan kerrostalolle. Seuraavana on kaupunginlahden reunan korjaus. Reuna on tarkoitus korjata Sorvakon sillalta Pakkahuoneelle. Varsinainen reuna on kunnossa, mutta asfalttipäällyste puretaan ja tilalle laatoitus. Rautatien ja laatoituksen väliin tulee muuri. Lisäksi tehdään puusta 3 laituria joilla tulee olemaan teemat. Homma maksaa millin josta Vannas-säätiö maksaa puolet. Homma on valmisteltu salaisesti.

  Sitten on jälleen Seikowin koulun rappaus. Nyt on hankittu oikein Museoviraston lausunto ettei rakennusta pidä purkaa. Ei tämä lausunto purkua estä. Lisäksi ei ole tutkittu pinnoituksen vaihtamista puupinnoitteeseen. Korjaus rappaus on tutkittu eikä se tule juurikaan kokonaisrappausta halvemmaksi. Ei kai rappausten killuessa monin paikoin. Miksi rakennukseen jolla ei ole käyttöä tiedossakaan pitää uhrata 148 000€ ja sisältäkin pitäisi remontoida.

  Viimeksi jahnataan jälleen hallintosääntöä. Nyt esitetään lausuntojen pyyntöä.
  "
  Salainen valmistelu, kirjoitti Forss. Jos on näin niin miksi ja kenen käskystä?
  Sitten vielä on täysin perusteltua kysyä, miksi vain satunnaisella käytöllä olevaa Seikowin koulukorttelin vanhaa keittolaa pitää ylläpitää? Se ei ole julkisivuiltaan suojeltu kuten sen viereiset puurakennukset.
  On täysin perusteltua esittää sen purkua ja harkita sen tilalle koulumiljööseen sopivaa puurakennusta.

  VastaaPoista
 26. Täysin vastuutonta rahan polttamista turhuuteen. VR rakentaa radat ja niiden suojat. Me tarvitsemme tk:n koulun, monitoimihallin ja uimahallin ei teemalaitureita miljoonallas.

  VastaaPoista
 27. Seikowin keittolan kellarissa on lämpökeskus, kertoo asiasta perillä oleva lähde. Ja ennustaa samalla että keittolaan on tulossa uutta käyttöä.
  Rakennuksessa ei ole edes hissiä ja talotekniikka ilmeisesti 1940-luvulta?
  Liekö jopa puurunkonenkin osittain ja rapattu julkisivuiltaan- pahimmillaan?
  Kyllä alkaa olla kallista - tama historian vaaliminen.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!