perjantai 14. syyskuuta 2018

Murheen vuosi 2018: PÄÄTTÄJÄT LUOPUIVAT VALLASTA?

Kuluva vuosi lurahti lämpimän kesän ja päättäjien saavutusten ylistyksessä. Itse asiassa päättäjät eivät päättäneet muuta kuin sen, että he luovuttivat päätösvallan virkahenkilöstölle. Koko touhusta puuttuu linja ja loogisuus: Ensin päättäjät pistävät valtuuston mahtipäätöksellä yhden tyypin pihalle. Muutamankuukauden päästä samainen henkilö palkataan viranhaltijapäätöksellä takaisin töihin ja mitä sanovat valtuutettumme: UPEETA, VALTAVAA, MAHTAVAA, nyt kaupunkilaisia kuunnellaan.

Eikö kaupunkilaisia kuunneltu jo vaaleissa vai kuka valitsi valtuutetut? Ja mitä tämä upea ja valtava on pitänyt sisällään? - Näkyvin tempaus lienee se, että kaupungin vilkkaimmin liikennöityyn paikkaan tehdään tekonurmi, asetetaan betoni porsaita sekä pistetään vesi lorisemaan suihkulähteissä! Kuvitelkaa mitä matkustajat tuumaisivat, jos VR tekisi vastaavan virityksen vilkkaimmalle rataosuudelle. Siitä syntyisi melkoinen äläkkä, joka johtaisi VRn johdon erottamiseen.

Meilläkin kritisoitiin liikennettä sabotoivien barrikadien pystytystä vastaan, mutta mitä tapahtui tämän jälkeen? Riippusängyistä ja tuulen tuhoamien sateenvarjojen alta alkoi kuulua tuomitsevaa örinää: Kyllä te olette negatiivisia, eikö teille mikään kelpaa, eikö mikään saa muuttua ja mikä koomisinta: KYLLÄ TE MIELIPITEENNE SAATTE ESITTÄÄ, MUTTA ETTE SAA OLLA ERI MIELTÄ! Siinä on kaikessa karuudessaan meidän kaupunkimme keskustelun ja päätöksenteon murheellinen tila.

Olemme upottamassa moiseen hullutukseen valtuuston yksimielisellä päätöksellä 900 000€. Tämä tapahtuu niin ettei yksikään päättäjä tiedä, mitä tuolla lähes miljoonalla tehdään. Kenties ensi kesänä tehdään tekonurmi rautatielle tai vesipallostadion laivaväylälle. Rahasta se ei ainakaan jää kiinni, sillä 2019 liikekeskuksen elävöittämiseen tuli myönnettyä 400 000€.Tämän jälkeen putkahti esiin Kalannin kunnantalon pitäminen kaupungin omistuksessa ja Bonk palatsin katon uusiminen lähes sadallatuhannella eurolla.

Kävinpä mulkaisemassa kaupunkimme taloutta 2018 ja tuleville vuosille hyväksyttyjä investointeja, jotta tietäisin edes vähän siitä, mistä valtuustomme päätti. Sattuneesta syystä jämähdin sivulle 149. Valtuusto antoi luvan ostaa käytetyn pakettiauton 50 000€ - tuolla hinnalla saisi melkoisen hulppean uudenkin. Valtuusto antoi luvan ostaa käytetyn mönkijän 20 000€ - Tuolla hinnalla saa jo tosi hyvän uuden mönkijän jopa kuusipyörävetoisen ja kaksipaikkaisen tehotyökoneen.

Tiesitkö, että valtuusto hyväksyi Pakkahuoneen rannan kehittämiseen 50 000€ tälle vuodelle ja saman summan ensi ja seuraavalle vuodelle - minähän vuonna Pakkahuoneeseen ei ole upotettu kymppitonnitolkulla rahaa ja miten nuo rahat näkyvät ja hyödyntävät kaupunkilaisia. Jouluvalaistukseen päättäjät upottavat kaupunkilaisten rahaa 20 000€ summan tänä ja tulevina vuosina. Vannaksen puistoon upposi 40 000€ samoin Ykskoivun leikkikenttään, sen sijaan Hiun lapset saivat tyytyä kymppitonnin viritelmään. Uimarannan rakentamisesta tai leirintäalueen saattamisesta tämän päivän kuntoon en löytänyt havaintoa.

Kun en ollut paikalla, enkä tiedä kuinka rajun käden väännön ja pitkän kokoustamisen seurauksena em. päätökset syntyivät, en ota kantaa siihen ovatko investoinnit kohdallaan. Mutta näillä eväillä ihmettelen, jos kaikki hyväksyttiin tosta vaan -tyylillä! Jos näin pääsi käymään pidän kulunutta vuotta päätöksenteon ja kaupungin mahdollisuuksien käyttämättä jättämisen osalta äärimmäisen murheellisena. Niinpä mieleeni herää kysymys: PEREHTYVÄTKÖ PÄÄTTÄJÄT LAINKAAN PÄÄTETTÄVIIN ASIOIHIN? Onneksi positiivistakin tapahtui: Saimme hotellin Pasklahden rantaa, Vahterus laajensi jälleen ja Puuvene tapahtuma keräsi ennätysyleisön.

6 kommenttia:

 1. Meillä on kaupungin historian surkein valtuusto.

  VastaaPoista
 2. Minä pidin sinua katkerana valittajana, mutta taidat olla useimmissa asioissa oikeassa.

  VastaaPoista
 3. Demokadusta on puhuttu aivan tarpeeksi. En tarkoita että hyväksyisin demokatu hanketta päin vastoin. Minua ihmetyttää mihin menevät Pakkahuoneeseen kylvetyt rahat, mitään näkyvää ei tapahdu vaikka joka vuosi sitä rakennetaan kymmenillätuhansilla euroilla.

  VastaaPoista
 4. Valkonen ei näe koskaan missään mitään hyvää.

  VastaaPoista
 5. Pakkahuone on vuosikymmenet ollut Kaupungin tukema yritys. Ja niin kallis sellainen, ettei toista tässä maassa taida olla. Siksi en siellä koskaan käy. Riittää kun osa veroeuroistani sinne päätyy. Saavat pitää munkkinsa.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!