maanantai 3. syyskuuta 2018

KAUPUNKI RAHOITTAMAAN ASUNTORAKENTAMISTA?

Aikoinaan Uusikaupunki tuki yrityksiä selkeästi rahalla. Kaupunki perusti yhtiöitä, lähti mukaan pilottihankkeisiin ja näin syntyivät rättihallit ja rakennettiin Tontonmäet. Kyseessä oli selkeä kaupunkilaisten varoilla ja vastuilla tapahtunut pankkileikki. Mitään riskiä po. tuohusta ei pitänyt löytyä, sillä aina loppuun päättäjille vakuutettiin: JÄÄHÄN MEILLE HALLI! No aina ei edes hallia saatu aikaiseksi, kun sadattuhannet eurot matkasivat kaupunkilaisten taskuista maailmalle - muistakaa vaikkapa etanolitehdas.

Voisiko Uudenkaupungin pankkileikkikuvioita soveltaa asuntomarkkinoille? Ensinnäkin, kuten joku aikoinaan ehdotti, kaupunki myisi pari vanhinta kerrostaloaan edulliseen hintaan, toiseksi kaupunki kilpailuttaisi ja tekisi kontrahdin jonkin talotehtaan kanssa muutamista omakotitalotyypeistä. Tämän jälkeen kaavoitettaisiin omakotitontteja yhteistyössä yksityisten ja seurakuntien kanssa maaseudulle, lähemmäs kaupunkia, kaupunkiin ja meren äärelle välille Pyhämaa - Lokalahti.

Samalla synnytettäisiin jollekin tyylikkäälle paikalle uusvanhakaupunginosa eli nykytekniikalla toteutettaisiin 1800-luvun lopun tyylisiä taloja. Kaikessa yksinkertaisuudessa, kaupunki takaisi tänne muuttavien uusuusikaupunkilaisten lainat. Tätä voisi perustella entisestä mallista poiketen: JÄÄHÄN MEILLE TALOT! Jos joku rakennus jäisi takuiden kautta kaupungin omistukseen, sen voisi pistää vuokralle, mikäli ostajaa ei löydy. En tiedä rahoituskuvioista saati rakentamisesta mitään, joten koko esitykseni saattaa olla jopa laiton. Toisaalta, kun esitin vastaavia kuvioita valtuustossa, ei niitä kukaan laittomana pitänyt, ne vaan unohdettiin. Tulipahan tässä räkätaudin pyörteissä moinen ajatus mieleen.

12 kommenttia:

  1. Javan malli ei sekoittaisi asuntomarkkinoita.

    VastaaPoista
  2. Rakentamisen voi hoitaa jonkun kaupungin vähintään osin omistaman yhtiön kautta kuten niitä hallejakin aikanaan rakennettiin.
    Edelleen kaupungin omistamia asuntojakin pitäisi alkaa jo purkaa sieltä heikkokuntoisimpien joukosta alkaen. Näin toimien kaupungin omistama asuntokantakin lähtisi uudistumaan ja jos poliittista tahtoa löytyisi niin asiahan etenisi varsin sukkelasti. Suora lainatakaus yksittäiselle kotitaloudelle tuntuu ilmeisen kaukaiselta ajatukselta. Yhtiö pitäisi olla välissä, joka kontrolloi ja valvoo rakentamista. Eli myös säätelee maksuposteja rakentamisen edetessä.
    JAa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaltonen on Valkosta vastaan ja haluaa rakentaa lisää riippumattoja.

      Poista
    2. Mistä päätellen niin on tulkittavissa?
      JAa

      Poista
  3. Javan idea tuntuikin liian yksinkertaiselta toteuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tunnu vaan on lainsäädännössä rangaistava teko tapahtuessaan. Oikeushenkilö ei voi taata luonnolisen henkilön lainoja. Sen sijaan voi taata toisen oikeushenkilön lainoja.

      Poista
  4. Hyvä demarien aloite Viikaisten koulun tilasta
    http://ukinyt.fi/wordpress/arkistot/8217

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Demarit on kaupungin jarrupolkimen polkija ja kehityksen este. Kippoihin miljoonia ja demokatuun miljoona, kuinka paljon tähän jarrutukseen.
      Jäävuori odottaa

      Poista
    2. Demarit EI tehnyt mitään aloitetta. Koski teki omissa nimissään.

      Poista
  5. Mihin elinkaarimallia tarvitaan, kun mitään ei rakenneta?

    VastaaPoista
  6. "Työntekijöiden pendelöinti on kovaa, karkeasti arvioiden 1500 henkeä käy meillä töissä säännöllisesti Vakka-Suomen ulkopuolelta. Jotta liikkuminen saataisiin vähenemään ja ihmiset asettumaan tänne tarvitaan yhteistyötä sekä Uudenkaupungin kaupungin että koko alueen kanssa."
    Näin Ukinytissä tänään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynneistä kommenteista! Juuri kuten yllä todetaan!

      Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!