lauantai 22. syyskuuta 2018

TERVEYSPALVELUJEN RUNGOKSI ENSIVASTEYKSIKÖT

Aikoinaan Heikki Wala kertoi valtuutetuille ensihoitoyksikön tehokkuudesta sekä monipuolisuudesta. Harva uskoi hänen juttujaan ja minä kuuluin tuohon joukkoon. Kaikki pitivät Walan tarinointia vain puolustuspuheena sairaalan alasajolle. Jos tuolloin ensivasteporukoiden kyvyt ja toiminta olisi avattu laajasti und uskottavasti päättäjille, saattaisi kaupunkimme terveydenhuoltotilanne näyttää joltain aivan muulta kuin miltä se tänä päivänä näyttää.

Kymmenen vuoden vierittyä Walan em. tarinoinnista muuttuivat ajatukseni ensivasteyksiköiden tarpeesta ja kyvyistä radikaalisti. Vuoden sisällä minulle tarjoutui kolmesti katsella kyseisten terveydenhuollon ammattilaisten työtä läheltä. Kun asiakas ensin potkitaan hoitamatta terveydenhoitokiinteistöstä kotiin ja seuraavana yönä hänet pelastaa sydänkohtaukselta/tukehtumiselta ensivasteyksikkö, alkaa väkisinkin pohtimaan kiinteistöissä piilevän terveydenhoidon ja ensivastepartioiden etuja.

Käytännössä ensivasteyksikkö laitteineen ja yhteyksineen tuo erikoislääkäritason hoidon kotiin ja tarpeen niin vaatiessa, kuten mainitsemissani tapauksissa, kyydin suoraan TYKS:in. Esitän kysymyksen, en tee, näillä tiedoilla, esitystä: Voisimmeko enemmänkin rakentaa terveydenhuoltoamme ensivasteyksiköiden varaan, niitä kehittämällä ja lisäämällä sekä samalla keventää terveyskeskusten ja aluesairaaloiden roolia?

Jospa isompiin taajamiin ja vähintään kuntakeskuksiin rakennettaisiin terveydenhuoltokiinteistöjä, joissa saisi penisiilinreseptejä angiinaan, pillereitä kipuihin, tikattaisiin haavoja jne.. Toisaalta satsaisimme niin voimakkaasti liikkuviin ensivasteyksiköihin, että niiden tarjoamista palveluista muodostuisi koko terveydenhuollon runko, joka tavoittaisi nopeasti myös taajamien ulkopuoliset asukkaat.

Nyt puhutaan sotekeskuksen menettämisestä Laitilaan ja pidetään naapurikaupunkia kilpailijana. Jospa näkisimme Laitilan kilpailijan sijaan yhteistyökumppanina ja kutsuisimme naapurikaupungin ja muutkin Vakka-Suomen kunnat asian tiimoilta neuvotteluihin. Suurin virhe mitä voimme tehdä, on terveyskeskuksen rakentaminen 1980-luvun malliin ja tapuhtuneen sekä tapahtuvan kehityksen plus ensivasteyksiköiden tarjoamien mahdollisuuksien sivuttaminen, sillä tuovathan ensivasteyksiköt jo nyt erikoislääkäripalvelut kotiin reilussa kymmenessä minuutissa.

21 kommenttia:

 1. Varteenotettava ehdotus! Perusteenani on jo kolmeen kertaan klo 22.00 jälkeen Tyksiin hätä kuljetettu potilas. Jokaisella kerralla oli käyty iltapäivällä omassa päivystyksessä, josta on töykeästi pyydetty poistumaan kotiin ja hengenahdistusta puhaltamaan pulloon.???

  VastaaPoista
 2. Soisi tähän blogiavaukseen tulevan terveydenhuollon asiantuntijoiden näkemyksiä. A-sairaala+ensihoitoyksiköt+sote+tk+väistötila+yöpäivytys=yli 100 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä. Mistä ja miten rahoitetaan?

  Täällä Ukissa kun alkaa olla kohta seuraava tilanne ja jo osittain päällä: missä Ukin omistama rakennus, siinä ongelma!
  JAa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian vaikea asia. Meillä keskustellaan demokaduista ja rannoista. Muu on negatiivista.

   Poista
  2. Monille valtuutetuille kaikki asiat ovat liian vaikeita. Jos joillakin riittää älliä Koski, Järvinen, Laaksonen, he käyttävät älynsä keskinäiseen riitelyyn. Aaltosta, Valkosta ja Haverista kaivattaisiin Forssin lisäksi valtuustoon. Syntyisi rakentavaa keskustelua.

   Poista
 3. Toivottavasti tämä valtuustokausi mennään mahdollisimman vähillä päätöksillä ja elinkaarimalli ja muut koohotukset jäävät toteutumatta. Vaalien jälkeen kaupunkilaiset osaavat äänestää oikein ja päästään riitelijöistä eroon.

  VastaaPoista
 4. Ensihoitotasolla voidaan antaa parempaa lääkehoitoa esimerkiksi kipulääkitystä jo kohteessa sekä kuljetuksen aikana. Kysymys, että miten monta ensihoitoyksikköä tarvitaan lisää kattamaan poistuneen yöpäivystyksen aukko jos niin voisi ajetella? Olikohan yhden yksikön hinta vuodessa noin 350000e? Onko tietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksiköt voivat olla kuntien yhteisessä käytössä. Budjetti tiedetään etukäteen ja hoitoa saa jokainen tarvitseva.

   Poista
  2. Yöpäivytyksessä kävi keskim. 2,6 henkilöä yössä. pääasialliset syyt olivat hengitystieinfektiot. Päivystäjänä oli pääasiassa 1 kandi ilman mitään taustatukea. Ei ollut kuvausta, ei labraa eikä leikkaussali valmiutta. Ambulanssissa on 2 koulutettua ensihoitajaa ja kuvayhteys ESH:n erikoislääkäreihin. En tiedä yksikön hintaa, mutta joka tapauksessa korkea. 1 ambulanssi 24/7 tarvitsee 10 henkilöä.Lisäksi hyvin varustetun auton. Se, että kaupungilla puhutaan Turku reissun maksavan tuhansia euroja niin kannattaa muistaa hinnan tallissa seisovaan autoon olevan polttoaineen hinta. Muut menot menevät liikkuu tai seisoo auto.

   Poista
  3. Autojen henkilökunta ei tietenkään odota "tumput suorina" hälytystä vaan osallistuvat yksikön muuhun hoitotyöhön. Tärkeää on että autoja on "riittävästi" jolloin aina löytyy joustavasti lähtijä "keikalle". Ensivasteyksiköiden määrä ei kasva lineaarisesti asukasmäärän suhteessa.

   Poista
 5. Alla oleva on koettu toimivaksi:
  Lääkintäryhmät->Joukkosidontapaikka(Ensihoitopaikka)->Divisioonan lääkintäkomppania->Kenttäsairaalat->Sotasairaalat.

  Pientä päivitystä vaan siviilipuolelle ja rauhanaikaan.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi 22. syyskuuta 2018 klo 18.54 Taitaa olla tuplaten eli 24/7 ensihoitoyksikön hinta vuodessa 650 000 euroa.

  VastaaPoista
 7. Kiitos käynneistä ja hyvistä kommenteista! Kokemuksesta voin todeta ensivasteyksiköiden toiminnan laadukkaaksi. Jos hinta kaikkineen huitelee 650 000€ tietämissä, en pidä sitä kohtuuttotoman - ollaanhan tuomassa erikoislääkäripalvelu kotiin silloin, kun se on tarpeellisinta. Oikealla yksiköiden sijoittelulla kykenemme takaamaan pienten kuntien kiinnostuksen ensivasteyhteistyöhön. Yhteistyöllä kaikki kunnat saavat lisää laadukasta terveyden hoitoa ja jakavat toistensa kuluja. Jos vielä alustuksessa mainitsemiini kyytehin lisätään KELA- kyydit, uskon hommassa olevan järkeä.

  Täytyy kyllä samalla myöntää, että ruumisautoa olen ajanut, mutta en ambulanssia. Niin ikään terveyden hoidosta tiedän juuri sen verran, että osaan laittaa laastarin haavan päälle. Siksi ehdotuksdeni saattavat sisältää täyttä huuhaata.

  VastaaPoista
 8. Ambulanssiyksikön kustannustasosta löytyy tutkittua tietoa vuodelta 2017 googlettamalla seuraava nimirimpsu

  Kylmalahti_Ulla_Matasaho_Reeta.pdf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon lisäksi suorat luvut löytyvät Carean (Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä) kokouksesta. Se on vuodelta 2012, mutta eipä hoitohenkilökunnan palkat oile tuon jälkeen ole nousseet hoitohenkilökunnalla.

   http://www.carea.fi/fi/Tietoa%20Careasta/Kymenlaakson%20sairaanhoito-%20ja%20sosiaalipalvelujen%20kuntayhtym%C3%A4/Esityslistat/2012/05/31/51

   Poista
 9. Javan vaihtoehto täytyy selvittää ennen kuin terveyskeskukseen upotetaan miljoonia.

  VastaaPoista
 10. Onko näin Java:

  Mnii kirjoitti 23.9.2018 klo 22.24
  Javan blogissa ainakin oli alustus. Ikävä kyllä Javan blogista ei vanhoja tekstejä löydy (tai en ainakaan kännykällä saa näkyviin), mutta siellä oli otsikko tyyliin "SEIS, Aaltonen lukenut tutkimusraportin, eikä tk:ssa ole vikaa".

  Tämä oli Forssin blokista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja kommenteista sekä informaatiosta! J Aaltonen esitti jo kymmenen vuotta sitten kaupungin kiinteistöjen selvittämistä sekä kartoittamista ja turhien myymistä. Satuin tuolloin kannattamaan Aaltosta( yhä J), asiaa vastustivat juuri samat tahot, jotka nyt väittävät kiinteistöjen tihkuvan terveydelle vaarallisia pöpöjä.

   Meidän ongelmamme piileee siinä, että faktat, jopa valheelliset, valjastetaan määrättyjen kuppikuntien päämäärään pääsemiseksi. Onko siis ihme, jos Aaltoonen(vieläkin J) vaati perusteellisia tutkimuksia ennen kuin ryhdytään mihinkään miljoonien rakennushankkeisiin. Samoin toimii Koski(nyt M). Muistakaapa sekin, että ensimmäisen kerran Aaltonen(jälleen J) esitti huolensa kiinteistöjen kunnosta ja määrästä jo 2002( Vuosi ei BMW:n tyyppi).

   Poista
 11. "Sulle Mnii että löytyy tuo SEIS kommentti tästäkin blogista. Valitettavasti siinä ei lukenut niin että tk:ssa ei ole vikaa. Ei nyt oikein tahdo löytyä sitä näyttöä JAa:lta niin holtittomista lausunnoista."

  VastaaPoista
 12. Kerrankin asiallinen ja merkittävä keskustelualustus blogissa. Ei näytä kiinnostavan ketään.

  VastaaPoista
 13. Loppuu tietämys liian monelta liian nopeasti. Eipä ole eka kerta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa. On helpompi valittaa elinkaarimallista tai kipoista kuin pohtia jotain uutta.

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!