sunnuntai 15. marraskuuta 2015

SPR: ilmaisella verellä 65 milj. € entä pakolaisilla?

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun 2014 vuosikertomuksen mukaan sen liikevaihto oli 65,8 miljoonaa euroa. SPR:n tulos kasvoi vuoden 2013 2,4 miljoonasta eurosta vuoden 2014 5,9 miljoonaan euroon. Kun otetaan huomioon, että liikevaihto tehdään myymällä suomalaisten ilmaiseksi luovuttamaa verta sairaaloille ja kenties ulkomaillekin, ei kyse ole yhteiskunnallisesti tai rahallisesti mitättömästä toiminnasta.

SPR Veripalvelun veripussin hinta koostuu seuraavasti: lääketieteellinen tuki 1%, varastointi ja kuljetus 6%, tuotanto 15%, laboratoriotoiminta 26% ja verenluovutustoiminta 52%. Henkilöstöä veripalvelulla oli vuonna 2014 keskimäärin 525 ja niiden työpanoksen SPR ilmoittaa vastanneen 449 yhdeksän kokonaisaikaisen työntekijän työpanosta. Kaikkiaan veripalvellulla oli vakinaista 2014 433 vakinaista työntekijää, joista 88 % naisia. Työntekijöistä sairaanhoitajia ja vastaavia oli 32 %, laboratorioväkeä 18 %, lääkäreitä 3 %, luonnotieteilijöitä ja vastaavia 9 % jne.. Kupallistaväkeä veripalvelun henkilökunnasta on 5 %.

Tässä linkki SPR veripalvelun vuosikertomukseen

SPR:n omaisuudeksi arvioidaan noin 150 milj. euroa. Se maksaa johtajilleen mukavia palkkoja eli parhaimmillaan vuosipalkka pyörii 100 000 eurossa. Tämä ei ole mitään tavatonta, sillä esim. MLL:n johtajan palkka pyörii samalla tasolla ja piispat puolestaan tienaavat kovimmillaan rutkasti enemmän.

SPR on pitkälti ominut pakolaisten vastaanottamisen ja kotouttamisen Suomessa itselleen. Kun katsomme, aiemmin saapuneiden, maahanmuuttajien ongelmia Suomessa, voi perustellusti epäillä kotoutuksen laadukkutta Suomessa. Tänä vuonna maahan tulevien pakolaisten määrä Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti. Tämän asian yhteydessä SPR on hoitanut yhteiskuntavastuunsa merkittävästi ja ilmeisesti ilman SPR:n merkittävää roolia suurin osa pakolaisista olisi jäänyt saapumatta Suomeen.

Maallikosta pakolaiskuvio olevan pitkälti seuraava: esim. kunta vuokraa vanhan koulun SPR:lle, joka lähettää vuokralaskun eteenpäin, pienellä lisällä höystettynä,  valtiolle. Mikäli tiloja ei meinaa löytyä riittävästi, on valtio ilmaisut olevansa valmis pakkotoimiin, jotta pakolaisille saadaan kohtuulliset tilat. Koko kuvio tuntuu ihmeelliseltä ja pistää mittimään, mihin tarvitaan välikäsiä, joilla ei ole eväitä hoitaa kotoutusta? Aivan oma lukunsa on raha! Minkälaista businesta pakolaisilla tehdään kulissien takana?

Onko päättäjät ja muut kellokkaat heitä peesavinen laumoineen syyllistyneet ulkokultaiseen näennäisinhimillisyyteen eli maahan tuotetaan väkeä vähääkään pohtimatta kotoutuksen onnettomasta tasosta ja maahanmuuttajien elämisen puitteista. Kaiken huippu lieneen ollut 150 000 euroa vuodessa tienaava arkkipiispa, joka tarjosi tyhjien kirkkojen kellareita pakolaismajoitukseen eli paikkoihin, missä ei saisi pitää koiraakaan.

Jos joku on erehtynyt kritisoimaan pakolaisten onnetonta kotoutusta tai esittänyt vaihtoehtoja nykyiselle hallitsemattomalle Suomeen saapuvan ihmisvirran kohtelulle, on hänet suoralta kädeltä tuomittu ja haukuttu rasistiksi. Kaikkein koomisimmin tässä suhteessa toimivat ns. inhimilliset ymmärtäjät, jotka eivät kuuntele eivätkä keskustele vaan tuomitsevat asiohin perehtymättä, asioihin perehtyneitä tai ainakin asioita ajattelevia, vaihtoehtojen esittäjiä.

On vähintäänkin vinkeätä ja itsekästä tuoda pakolaisia huonompiin oloihin kuin he muualla pääsisivät vain siksi, että joku näyttelee näennäisinhimillistä. Kun tähän vielä liitetään lasten erottaminen vanhemmistaan, on auttaminen samaa tasoa kuin väärän rahan pistäminen Pelastusarmeijan joulupataan. Avoimmutta ja pakolaisen eikä näennäisinhimillisen auttajan tai pakolaisista hyötyvän asemaa tässä  pitäisi ensin ajatella. Ensimmäiseksi voisimme vaatia julkisuuteen SPR:n ja vastaavien toimijoiden roolia sekä siinä ohessa liikkuvia rahavirtoja. 

2 kommenttia:

  1. Lisäyksenä suositeltakoon katsottavaksi A-studio nyt su 15.11 klo 11.45. Sen katsomalla saa uusia ajatuksia mitä muutamat kansanedustajat ajattelevat turvapaikkakaaoksesta. Lisäksi kannattaa lukea eilisestä (la 14.11 s.2) turkkarista emeritus poliisiylijohtaja Paateron näkökulma samasta asiasta. Kirjoituksesta löytyy mm. kohta, jossa hän mainitsee usean tuhannen turvapaikanhakijan pakkokäännyttämisen ja sen taustat.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!