lauantai 7. marraskuuta 2015

Kiitos SSS-miehet: ALUEELLINEN TASA-ARVO PALAA SUOMEEN!

Vuodesta 1997 asti Suomea on kehitetty härkäpäisesti yksipuolisella metropolihössötyksellä. Kaiken takana on em. vuonna toteutettu Jouni Backmannin vetämä lääniuudistus ja sitä seurannut lopullinen läänien hävittäminen. Aikanaan siiryttiin ihmelliseen hallintohässäkkään, joka ajoi alas demokratiaa, keskitti valtaa ja osaltaan teki Suomesta kilpailukyvyttömän. Vuonna 2014 julkaistu Maaseutubarometri osoittaa, etteivät edes sadattuhannet suomalaiset saa asua siellä, missä haluaisivat. Nyt tähän tulee selkeä muutos!

Sipilälle, Stubbille ja Soinille on nostettava hattua merkittävän alue/sote-uudistuksen sopimisesta. 18 itsenäistä maakuntaa on tulevaisuutta Suomesssa. Vallan ja varojen käyttömahdollisuus maakunnissa takaa Suomen tasapuolisen kehittymisen jatkossa. Suomessa on otettu iso askel parempaan suuntaan ja se palauttaa koko maahan kehittymisen mahdollisuudet. Toivottavasti syntyneen päätöksen valmistelu etenee vauhdilla ja konkreettisia esityksiä maakuntien toiminnasta saadaan jo vuoden sisälllä. Hyvän maakuntamallin löytää naapurimaasta, tuosta läntisestä, ja ehkäpä vielä parempi malli löytyy lähempää eli Ahvenanmaalta.

Sote-sovun yhteydessä syntyi malli, jonka perustana ovat julkiset sotepalvelut. Näitä täydennetään yksityisen ja kolmannen sektorin tuottamilla palveluilla. Yksityisen sektorin tarve on perusteltavissa, mutta tätä kolmatta sektoria ei voine perustella. Suomessa yksityistä sektoria tarvitaan siitä yksinkertaisesta syystä, että poliittisesti valvottu julkinen sektori antaa tehottomuutensa vuoksi yksityisille toimijoille markkinaraon, jota kansailaisten eli rahoittajien on oikeus hyödyntää. Käsittääkseni myös EU edellyttään esim. potilaalle mahdollisuuden valita palvelut mainittujen tuotatomallien joukosta.

Jos joku päättäjä, kuten minä päättäjänä ollessa tein, vastustaa yksityisiä terveyspalveluita, on hänen vaadittava laatua ja tehoa julkiselta puolelta. Mitään poliittisia periaatteita hokemalla ja fraaseja latelemalla ei julkisen sektorin kilpailukykyä tai vielä vähemmän hoitoa tarvitsevien potilaiden asemaa paranneta. Raha seuraa potilasta ja se menee kauas, jos hommaa ei saada toimimaan.

Soten ympärillä käynyt mediasirkus on ollut valtava. Yhtä asiaa ihmettelen etenkin Yle:n osalta: Miksei sanavalmista Vasemmistoliiton Arhinmäkeä päästetty ääneen missään vaiheessa? Esim. eilen hänen lähestymistapansa sote-hässäköintiin olisi ollut totaalisesti toinen kuin Räsäsellä, Niinistöllä tai Rinteellä. Arhinmäki olisi tuonut erilaisia vaihtoehtoja kaikelle kansalle, nyt nämä jäivät kuulematta. Sopiikin pohtia Vasemmistoliiton taantunutta menestystä viime gallupeissa - johtuuko se median selän kääntämisestä puolueelle?

4 kommenttia:

 1. Lisää tuulimyllyjä hunkuUgiin jotta voidaan kompensoida nämä lentopäästöjen co2 ja noxpäästöt
  http://yle.fi/uutiset/venajan_iso_urakka_lahes_80000_turistia_evakuoitava_egyptista/8439258

  ssshallitus ja soteen sen verran että taitaa jäädä demokraattiseksi päätökseksi. säästöjä ei taida tulla kun maakuntien virastot ja päättäjät jää nyt ennalleen.

  VastaaPoista
 2. Java, näin se meni
  "
  Keskusta halusi vahvistaa valtaansa maakunnissa, ja kokoomus halusi antaa lisäbisneksiä kokoomuslaisille veronkiertäjähoiva-alayrittäjille, joiden hulppeat liikevoittorahat katoavat ulkomaille.

  Ja - edelleen toistoa - höpöhöpö-hallituskriisin "ihqun" loppuratkaisun jälkeen keskustalaiset kuntapäättäjäsetämiehet voivat edelleen spedeillä pienissä kunnissa ja ostaa joka vuosi kokouspalkkioillaan uuden Mersun. Ja kokoomukselle vaalirahoja antaneet veronkiertäjäfirmat saavat kymmenien miljoonien eurojen lisäbisnekset. Koska "raha seuraa potilasta".

  No niin seuraa. Kokoomuksen entinen kansanedustaja, veronkiertolääkärifirma Mehiläisen nykyinen pomo Lasse Männistö onkin jo ehtinyt kehua hallituksen ratkaisua "Suomen voitoksi". Ei, Suomi ei voittanut - Mehiläinen voitti. Ja Männistökin voitti, koska bonukset.

  Eli jatketaan hankalien poliittisten asioiden yksinkertaistamista: Sote-ratkaisun myötä keskusta paalutti valtaansa maakunnissa, koska 18 itsehallintoaluetta, ja kokoomus sai kavereilleen lisäbisnestä, koska yksityisten palveluntarjoajien bisnesmahdollisuudet kasvavat.

  Ja nyt ihan aikuisten oikeasti: keskustan vaatimuksesta 18 itsenäistä maakunta-aluetta, mutta niistä vain 15 hoitaa sote-asioita? Mitä ne kolme muuta aluetta tekevät? Ainiinjoo, vetävät koko Suomen veronmaksajien rahoja ilman perusteltua syytä, koska keskusta ja maakuntapäättäjät.

  Tuolla ei ole mitään tekemistä Suomen taloustalkoiden, valtionvelan tai köyhän kansalaisen kanssa.
  "
  Täältä napattu
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015110720628867_uu.shtml

  VastaaPoista
 3. Kiitos käynneistä ja hyvistä kommenteista! Jos julkinen terveydenhuolto pidetään laadukkaana ja tehokkaana, ei yksityiselle jää markkinrakoa. Nykyinen systeemi Elykeskuksineen on hallintohäkkyrä, joka tulee purkaa ja korvata demokraattisesti johdetulla ja toimivalla maakuntahallinnolla. Tuskinpa kukaan pelkillä pienten kuntien kokouspalkkioilla Mersuja ostelee elleivät haapanevavuorelaiset ole pistäneet jo kymmenet vuodet sitten ensimmäisiä pakkioita korko akorolle tileille.

  Päätännästä pitää saada pois niin jukisen sektorin kuin vastaavan yksityisen edustajat. Uudessakaupungissa jälkimmäisiä istuu jopa hallituksessa. Suomessa kuten maakunnissa on valittavana muitakin puolueita kuin Kepu!

  VastaaPoista
 4. Vai että tasa-arvoa Suomeen? Saapi sitä toivoa. Mr. Valkosen kannattaa lukea myös tämä poliittisen toimituksen toimittajan, Olli Ainolan näkökulma Iltalehdestä tältä päivältä. Sen luettuasi voi miettiä, mitkä ammattikunnat saavat töitä "tasa-arvoistuvassa" Suomessa.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!