torstai 27. elokuuta 2015

URBAANISUUS UHKAA URBAANIN LUONON URBAANIA MONIMUOTOISUUTTA

Lähiympäristömme muuttuu rajusti joko huolimattomuuttamme tahikka ihmisen tarkoituksenmukaisen hävittämisen seurauksena. Olemme luontokappaleita siinä missä muutkin maapallon lajit. Emme ole muita parempia emmekä muita huonompia, mutta muita lajeja itsekkäämpiä ja häikäilemättömämpiä me ihmiset olemme. Emme arvosta luontoa pätkääkään ja jos ihmisen etu menee vähänkin ristiin äiti luonnon kanssa, me olemme valmiita aloittamaan kaikessa häikäilemättömyydessä mielivaltaisen lajien tuhoamisen.

Kaupungistuminen on uhannut perinteisiä luontomuotoja, mutta siinä sivussa se on antanut myös oman säväyksensä luonon monipuolistumiselle. Voimme ihmisen myötävaikutuksella todeta syntyneen urbaanin luontotyypin. Ihmisen seurana kaupunkeihin on kulkeutunut monen moisia otuksia ja eliötä, jotka ovat kivasti kotiuteneet kaupunkiasumuksiin ja niiden liepeille. Oravat, tilhet, harakat, saukot, merimetsot jne. ovat olennainen osa suomalaista kaupunkiluontoa.

Onko kaupunkiluonto hyväksyttävissä osaksi luonnon monimuotoisuutta? Mitä ilmeisemmin on, koskapa sen on annettu kehittyä ja muovautua vapaasti. Sopiikin pohtia onko luomamme urbaani luontotyyppi vaalimisen ja suojelun kohde siinä missä maaseudun kulttuurimaisema, vanha rakennus tai joku historiallisesti merkittävän tapahtuman temmellyskenttä vai onko kaupunki paikka joka muuttuu mielivaltaisesti ihmisen mielivallan ansiosta?

Vaikka ihmisiä yritetään väkisin asuttaa kaupunkeihin ja näin vieraannuttaa perinteisestä suomalaisesta luonnosta ja metsäperinteestä, jota myös junttiudeksi kutsutaan, en ole havainnut minkäänkaltaista toimintaa kaupunkiluonnon turvaamiseksi. Nähdäkseni kaupunkeihin syntyneen urbaanin luontotyypin turvaamiseksi voisi joku tehdä jotain. Urbaani luontotyyppi on viimeinen napanuoramme äitiluontoon, joten uskoisi Vihreiden toimivan tämän tärkeän asian puolesta vai onko sekin liike leipiintynyt ja maallistunut vuosien vieriessä?

Jos otamme esimerkiksi kaupunkiemme uhanalaisimmat sienet, niin oletteko nähneet minkäänlaista toimintaa saati kamppanjointia näiden vauhdilla katoavien luontokappaleiden tulevaisuuden turvaamiseksi? Missä ovat Vihreiden sieniä levittävät paljasjalkapartiot tai sienien tärkeyttä esillä pitävät sienivastaavat? -Niitä ei yksinkertaisesti ole! Mikäli asioihin ei puututa räväkästi,  kaupunkien uhanalaisin sieni häviää kokonaan. Annammeko urbaanisuuden uhata urbaanin luontomme urbaania monimuotoisuutta? Annammeko pukuhuoneisiin ja uimahalleihin vuosikymmenet kuuluneen silsan hävitä sukupuuttoon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!