torstai 27. elokuuta 2015

Autoverokikkailu: Lisää työttömyyttä omille ja balteille lisää työtä vähintään 5%

Poliitikkojen säästöt ja talouspainotteiden muutokset ovat vain byrokratiaa lisäävää rahojen siirtoa taskusta toiseen. Voimme hyvin ottaa esimerkiksi hallituksen autoverouudistuksen. Lasketaan uuden auton veroa ja nostetaan vastaavasti polttoaineveroa. Lopputulos ei ole plus miinus nolla vaan pitkä miinus. Käytännössä tämä tietää työmatkaliikenteen ja kuljetusten kallistumista eli hinnat nousevat ja kansan omaksi hyväksi käyttämä raha vähenee.

Siispä em. manööverin ansiosta Suomen ostovoima vähenee ja työttömys lisääntyy. Autoilun vähenemisen toteutumisessa lienee kyseessä selkeä vihreiden tavoite, jota istuva hallitus ajoi silkkaa hölmöyttään eteenpäin. Vihreiden lisäksi voittajia autotemppuverokikkailussa ovat balttilaiset kuljetusyritykset, jotka voivat tankata rekkansa maamme rajojen ulkopuolella. Näin hallituksen tavoite Suomessa tapahtuvasta 5% työnlisäyksestä toteutuu - Joskin kasvavan työn tekevät pitkälti alipalkatut ulkomaaalaiset autonkuljettajat.

Tämä talouden temppukorjaus hallitsee Suomen lähihistoriaa. Lähes samat ministeriöiden virkahenkilöt valmistelevat samoja asiota samalla tyylillä. Hallitusten ja ministereiden vaihtuessa vain valmisteluun liittyvät perustelut sekä selitykset muuttuvat. Vaikka Suomi valui jo unionin toivottomien kastiin, ei mitään muutosta valmistelijoihin tai valmisteluun näytä tulevan.

Jos joku puuttuu virkahenkilöiden mahdollisuuteen jatkaa märäaikaista työtään eläkkeeseen saakka, älähdetään välittömästi. Puolustusministeri Jussi Niinistö koki tämän välittömäsi etsiessään uutta verta hallinnonalansa huipulle. Kyseistä juttua en lähde tapauskohtaisesti kritisoimaan tai ylistämään. Mutta ikuisten henkilökemiasta kertovien juttujen esiin nousu osoittaa, että virkahenkilöt suojautuvat joukolla.  Virkahekilöt pelkäävät muutoksen tuloa ja sitä kuka saa lähteä seuraavaksi.

Vähäinenkin perehtyminen Suomen talouden faktohin vahvistaa, että tuuletuksen ja uuden veren tarvetta löytyy eteenkin valtionvarainministeriöstä. Minkäänlaisesta tulosvastuusta ei voida puhua tarkasteltaessa ministeriöiden viime vuosien valmistelua. Missään yksityisessä yrityksessä ei suvaittaisi moista taloudellista alavireisyyttä. Sen sijaan, että meillä vaihdettaisiin väkeä ministeriössä, annetaan sen seurauksena yritysten taantuman ja työttömyyden kasvaa Suomessa. Ministeri Jussi Niinistöstä sopisi muidenkin ottaa oppia. Jussi Niinistöllä on kansan valitsemana päättäjänä selkeä mandaatti toisin kuin virkahenkilöhississä asemaansa nousseilla huippupalkkaisilla puolueiden kaveeraajilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!