lauantai 8. elokuuta 2015

Maailman rikkain prosentti tienaa pian yhtä paljon kuin muut - AMMUTAAN NE ?!

Otsikko tuntuu äkkiseltään härskiltä ja epäinhimilliseltä, mutta eikös silloin yltäkylläisyys jakaantuisi oikeudenmukaisemmin? Asiassa on toinenkin puoli. Jos hyväksymme sen, että maailman väestön rikkain prosentti tienaa pian saman verran kuin muut, hyväksymme samalla sen, että lähes miljardi ihmistä näkee nälkää ja joka viides sekunti lapsi kuolee nälkään!

Entäpä jos todellakin maailman rikkain prosentti lakkaisi olemasta, mitä silloin häviäisi? Tuskinpa jäisi maat viljelemättä, tiet auraamatta tai muutkaan työt tekemättä. Eikä yritysten toimivuus häviäisi mihinkään omistajien poistuessa. Päin vastoin jäisipä muille enemmän jaettavaa parempina palkkoina sekä alhaisempina hintoina. Vai onko sittenkään noin?

Jotta varallisuudellaan pääsee edes maailman rikkaimman prosentin häntäpäähän, ei tarvitse olla edes miljonääri, sillä 650 000€ varallisuus riittää tähän. Suomesta 650 000€(ennen velkoja) omastavia kotitalouksia löytyy 92 300 eli 3,7 prosenttia maamme kotitalouksista. Suomen rikkain 5% väestöstä omistaa reilut 31% koko maan varallisuudesta. Forbesin tilastojen mukaan Suomessa asustaa ainoastaan neljä miljardööriä ja kaikkien sukunimi on Herlin.

Jos palamme otsikossa mainittuun ampumisteemaan, niin suomalaisuus huomioon otettuna näkemys siitä saattaa muuttua. Kuinka monta työpaikkaa vähemmän maassamme olisi ilman Herlinin suvun osaamista ja pääomia? Vaikka Herlinit tienaavat rutkasti, ilman heitä saattaisi vähän tienaavien tienistit olla nykyistä pienimpiä ja heidän määränsä nykyistä suurempi.

Ökyjä kohtaan tunnetun laajan ja syvän kiukun ymmärtää helposti varsinkin taloudellisen laman aikana, silloinhan köyhien köyhtyessä tuloerot kasvavat nopeimmin. Nytkin juuri he elostelevat ja rikastuvat, ketkä vaativat vuosia köyhtyneeltä kansalta vyön kiristystä ja säästöjä. On kuitenkin syytä tutkia eikä summassa hutkia, sillä joku lienee ansainnut työllistämisellä ainakin osan varallisuudestaan.

Sopiikin aprikoida miten kukin voi parhaiten osallistua hallituksen esittämiin yhteiskuntasopimukseen ja lamatalkoisiin. On sanomattakin selvää, että tavallisella kansalla ei ole enää mistä säästää yhteiseksi hyväksi. Mikäli köyhentynyt enemmistö pistetään palkanalennuksin tai verottamalla pakkosäätöjen kustantajaksi, seuraa siitä totaalinen yhteiskunnan romahdus. Niin palvelusektori ja veropohja katoaa olemattomiin. Tästä seuraava epävarmuus, levottomuus sekä turvattomuus kiihdyttää rikkaiden ja varallisuuden pakoa Suomesta.

Entäpä jos ne Suomen 92 300 taloutta, jotka kuuluvat maailman rikkaimpaan yhteen prosenttiin ja joiden varallisuus on yli 650 000€ antaisivat talkoisiin 100 000€ panoksen. Näin sijoituksena teollisuuteen työhön tms. saataisiin kokoon 9 230 000 000€.  Toisin sanoen he, keillä on varallisuutta rutkasti tekisivät sillä "herliinit", panisivat sen tuottamaan uutta työtä ja hyvinvointia. Kysesä ei ole omaisuuden verottaminen vaan tuottoisa sijoitusvelvoite yhteisen hyvän eteen. Valtiovallan ainoaksi tehtäväksi jäisi esim. energiaverotusta muuttamalla sijoitusten tuoton takaaminen.

Luonnollisesti edellämainittu sijoitusvelvoite kasvattaisi lisää olemassa olevia tuloeroja. Mutta kumpuaako siitä mitään ongelmaa, jos samalla suuri osa kansaa nousee työttömyydestä ja kädestä suuhun elävästä osa-aikatyökierteestä turvalliselle elämisen tasolle, jossa he pystyvät maksamaan asuntonsa, autonsa, elämään halumassaan paikassa: SUOMEN KANSALAISET KYKENEVÄT SUNNITTELEMAAN JA RAKENTAMAAN POSITIIVISESTI SEKÄ VARMASTI PERHEENSÄ TULEVAISUUTTA JA HYVINVOINTIA!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!