Jostain kumman syystä innostuin reilu vuosi sitten tutkimaan Facebookin Uudenkaupungin valtuutettujen palstaa. Palasin siihen useina iltoina, syötin sinne blogin tukemia ärsykkeitä ja tein samalla mielenkiintoisia havaintoja. Ennen vaaleja palsta suorastaan vilisi ehdokkaiden ja nykyisten valtuutettujen kommentteja. Suurin osa heistä ilmoitti juhlallisesti sitoutuvansa säännölliseen yhteydenpitoon kaupunkilaisten kanssa ja heille sinkoili runsaasti tykkäyksiä siitä hyvästä.
Välittömästi vaalien jälkeen palstalta hävisivät lähes poikkeuksetta he, ketkä eivät päässeet valtuustoon. Tämä siitä huolimatta, että he saivat lähes poikkeuksetta merkittäviä luottamustoimia esim. lautakunnissa. Heillä on määrätyistä asioista valtuutettuja paremmat tiedot, joten heillä olisi ollut paljon annettavaa keskusteluille ja Facebookin palsta olisi ollut selkeä kanava vaikuttamiselle.
Huonon vaalimestyksen vuoksi poisjäänti keskustelupalstalta kuvaa poistujan luonnetta tai motiiveja. Joko hän oli pikkusielu tai veti nokkiinsa, kun kansa ei äänestänyt häntä tai hänen lähtökohtansakin oli vain itsekäs julkisuuteen pyrkiminen. Tässä vaiheessa häviävät myös tykkääjistä näiden ei valtuustoon päässeiden vakio tykkääjät.
Ajan saatossa aktiivisten keskustelijoiden määrä po. Facebook palstalla on vähentynyt, mutta valtuutetuista vajaa viisi pyrkii, muista kiireistä huolimatta, tuomaan näkemyksensä julki lähes asiassa kuin asiassa. Uudessakaupungissa keskustelu elää ja etenee asiallisena sekä informatiivisena vähäisestä luottamushenkilökeskustelijoiden määrästä huolimatta, sillä nämä harvat keskustelijat ottavat reippaasti ja ujostelematta faktapohjalta kantaa asioihin, joskus heidän tunteensakin pulpahtavat pinnalle. Käytyjä keskusteluja ruokkivat oivallisesti aktiiviset ja runsaslukuisat kommentaattorit.
Joukosta löytyy myös sellaisia valtuutettuja, ketkä ovat aikoinaan lähteneet Uudenkaupungin valtuutettujen forumin keskusteluihin mukaan, mutta jääneet altavastaajiksi ja siten hävinneet palstalta lähes tyystin tai tyystin. Niin poisjääneillä kuin nykyisillä aktiivisilla keskustelijoilla on omat erityispiirteensä, jotka tulivat esiin jo vaalikampanjoissa. Lähes kaikkien kesken keskusteluista poisjääneiden vaalijulkisuus perustui pitkälti puolueilta saatuun valmiiseen mediamateriaaliin. Sen sijaan aktiiviset keskustelijat ovat pääsäntöisesti jo vaaleja suunnitellessaan käyttäneet omaa päätään eli valinneet sloganit jne. itse.
Vaikka aktiiviset Facebookissa keskustelijat ovat järjestään aktiivisia luottamushenkilöitä, ei po. palstalta puuttuminen välttämättä todista päinvastaista. Kaikilla ei ole aikaa, intoa tai esim. taipumusta kirjoittaa. Silti he perehtyvät käsiteltäviin asioinin pieteetillä ja hoitavat luottamustehtävät tyylikkäästi äänestäjiä kuunnellen ja vaalilupaukset pitäen kunnioittaen.
Usealla poliittisella palstalla esiintyy/esiintyi myös sellaisia tyyppejä, jotka harvemmin tuovat ilmi mitään itse pohdittua. Saattaapa joku yrittävät kiilloittaa kilpeään esiintuomalla järjestötoimintaa, johon hän itse osallistuu. Tuntuu lähinnä koomiselta, kun jotkut hakevat ja tuovat esiin tietoa esim. paikkakunnan ympäristöä uhkaavista asioista ja yksi mainostaa kuppikuntansa järjestämää konserttia tai miltei Tupperware kutsuja. Tämä kertoo minä-keskeisyydestä, joka haittaa palstalla käytävää keskustelua. Onneksi tätä ei juuri esiinny Uudessakaupungissa.
Tykkäykset ja tykkääjät ovat Facebookin palstalla oma maailmansa. Eräille tykääjille on tärkeintä se kenen tekstiä tykätään, itse tekstillä ei tunnu olevan väliä. Jotkut taas eivät periaatteesta tykkää, jonkun kirjoittajan tekstistä, vaikka tämä rustailisi saman sortin tekstiä kuin kuin tykkääjän aiksemmin tykätty kestosuosikki. Myös poliittiset käänteet saavat tykkäykset loppumaan, kuten persoonaan suuttuminen.
Tykkääjien joukkoon sopii myös heitä, ketkä eivät tunne tykkäysissä mitään puolueellisuutta. He tykkäävät vastapuolen politiikon tekstistä ja jopa saattavat tekstin voimalla kehua tätä. Kun tämä ylipuoluerajojen tapahtuva kehuminen on valtuutettujen keskeistä, voi silloin todeta oikeiden ihmisten istuvan valtuustossa - he eivät toimi puolueensa vaan kaupunkilaisten parhaaksi.
Sen verran tämä tutkiskelu kiinnostaa, että ehkäpä tästää saa julkaistua vaalien alla jotain konkreettista nimin ja numeroin. Se on kuitenkin kaukana...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!