maanantai 10. tammikuuta 2022

SUOMI RIKASTUU MAAKUNNAT KÖYHTYY

 Väitteet siitä, että rahamme eivät riitä sote palveluihin ja siksi nykyinen uudistus tarvitaan välttämättä, on silkkaa puppua. Oheinen Tilastokeskuksen esitys todistaa, että suomalaisten varallisuus on reilusti tuplaantunut 1970-luvulta. Tuolloin ryhdyttiin rakentamaan hyvinvointi-Suomea: peruskoulu, terveyskeskukset, sairaalat, uimahallit, jäähallit, lentokentät, tiestö jne..

Päättäjien arvomaailma on ajanut Suomen nykyiseen tilanteeseen. On tärkeämpää investoida miljardeja euroja pääkaupunkiseudun tanssintaloihin ja vastaaviin kuin terveyspalveluihin maakunnissa. Tämä siitä huolimatta, vaikka esim. Suomen vientitulot ja ns. perustyö tehdään pääsääntöisesti maakunnissa. Irvokkainta on lentokenttään investointi pääkaupunkiseudulla. Se tehdään vain siksi, että kantaeurooppalaiset pääsisivät Suomen kautta Aasiaan. Samalla yhteiskunnan varoista syydetään satojamiljoonia euroja tappiolliselle Finnairille.

Syntynyt tilanne on varsin mystinen, sillä siihen on päädytty eduskunnassa, jossa 200 kansanedustajasta 22 tulee Helsingistä ja 36 Uudenmaan vaalipiiristä eli äänin 58-142 maakuntia on ajettu alas pääkaupunkiseudun joutavien kotkotusten ja viritysten rahoittamiseksi. Ehkäpä tulevaisuudessa saamme suomalaisen ensin ja Suomen takaisin, jos valitsemme tarkemmin kansanedustajamme.

Ikävin tilanne on Uudessakaupungissa, asukasta kohden Suomelle eniten vientituloja tuttavassa kaupungissa. Meillä on Suomen suurin tehdas, jonka tuotteet menevät vientiin. Silti 15 000 uusikaupunkilaista rahoittaa pitkälti 4 000 työntekijän tehtaan henkilökunnan, joka ei juurikaan ole kirjoilla Uudessakaupungissa, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä olemisen. Olisikohan parempi tehdä yhteisöverouudistus kuin sote uudistus?

Vallan keskittäminen Turkuun, ei paranna kuin turkulaisten elämää ja oloja. Tämä varsinkin, jos sote-alue toimii pääkaupungista tulevan sanelun mukaan ja niinhän se tulee toimimaan, jos alue ei saa verotusoikeutta esim. niistämällä osan nyt valtiolle ja pääkaupunkiin valuvista työn tuloksista! Muutoista tarvitaan, mutta se syntynee vasta eduskuntavaalien seurauksensa.

                        Bruttokansantuote asukasta kohti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!