torstai 27. tammikuuta 2022

TURVALLISUUSRISKI #1 :NATO VAI EU

Suomen turvallisuuskeskustelu etenee harhaisella mielikuvalinjalla: kyllä vai ei NATO:lle. Taustoihin valtamediamme ei kiinnitä vähääkään huomiota. Kun Suomi teki kaupat F-35 hävittäjistä, ei niiden saamisen tai toiminnan epävarmuudesta kerrottu mitään. Totuus lienee se, että ilman aasialaisia eli kiinalaisia komponentteja ei synny ensimmäistäkään F-35 hävittäjää.

USA on NATO:n suurin rahoittaja ja selkeä isäntä, mutta kuka omistaa USA:n kiinalainen omistus USA:ssa on niin suuri niin keskeisillä aloilla, että Kiina voi aiheuttaa melkoisesti hankaluuksia USA:n taloudelle ja siten sen kyvylle rahoittaa NATO:a. Trumpin aikana USA:n rahoitus osuus puolustusliitossa nousi esiin ja presidentti vaati jäsenmailta vahvempaa osallistumista NATO:n kuluihin. Nyt Biden käänsi kelkkansa ja siksi Yhdysvaltojen talous yskii äärettömän pahasti. Kuinka sen talouden käy, jos Kiina ja Japani ryhtyvät pääomatoimiin ja pistävät USA:n talouden polvilleen? Siinä ajautuu vaikeuksiin niin USA kuin NATO.

Teknologiateollisuudessa Kiina on vahvistanut asemaansa niin, että tulevaisuudessa puhutaan kahden kaupasta, jota Kiinan lisäksi hallitsee USA. EU on jäänyt näistä kuvioissa kauas taakse. Suomi lyöttäytyy EU:n näennäisinhimillisten arvojen vuoksi vaikka kyseessä on kauppaliitto. Kiinassa sorretaan osaa kansalaisista, siksi sitä pidetään huonona kauppakumppanina. Mutta entä Suomen kauppasuhteet esim. maihin, joissa varkailta katkotaan käsiä ja uskonnon arvostelusta putoaa pää? Kun suomalaisen puolustusteollisuuden tuotteita löytyy Jemenistä, voitaneen puhua säälittävästä kaksinaismoraalista Kiina arvostelun suhteen.

Huomatkaa sekin, että suurin osa eurooppalaisesta sähköautoteollisuudesta nojaa vahvasti kiinalaiseen suunnitteluun ja osaamiseen. Esim. Uudenkaupungin autotehtaasta kiinalaiset omistavat 20 prosenttia. Muistakaa sekin, että puhelin puolella kiinalaiset ovat edellä Aplen ja Samsungin yhteenlaskettuja myyntilukuja, sama pätee myös kehitykseen. Teknoloogisen osaamisen suhteen tulevaisuus on USA:n ja Kiinan käsissä. Lyöttäytyessään inhimillisyyteen vedoten talousunioniin, hukkuu kaksinaismoraalinen Suomi muun EU:n mukana.

Suomen tulisi suhtautua NATO:n ja EU:n yhtä skeptisesti kuin Venäjään ja pohtia vaikkapa sitä, miksi venäläiset rakentavat kaasuputkia Kiinan ja Intiaan. Ovatko venäläisetkin huomanneet, että EU on mennyttä kalua ja sen on parempi rakentaa kasvuaan tulevien nousevien talouksien ja teknoloogisten osaajien kanssa? Jos olisimme itsekkäitä, kuten Saksa ja Ranska ovat EU:ssa, olisiko meidän järkevintä kääntää katseemme itään ja luoda hyvät kauppasuhteet sinne nyt, kun esim. Venäjän markkinoilla on yllin kyllin tilaa suomalaisen työn tuloksille?


LINKIT:

 

Kiinalaisia osia F-35 hävittäjissä 

Yli puolet maailman uusista yksisarvisista on kiinalaisia – Onnistuuko USA pysäyttämään Kiinan voittokulun teknologiassa? 

Kiinan ja Yhdysvaltojen taistelu teknologian herruudesta

Amnesty: Suomalaisia aseita voi edelleen päätyä Jemenin sotaan  

Kiinasta maailman suurin talous 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!