keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

KIINTEISTÖJEN ARVO ROMAHTAA PÄÄKAUPUNKISEUDIULLA!

Suomi velkaantuu väkisinkin. Entisen velan lisäksi koronavirus nostaa Suomen velkataakkaa vähintään kahdellakymmenellämiljardilla eurolla. Tämä lienee alakanttiin osuva fakta. Sen sijaan Olli Rehn Suomen pankista ennakoi talouden romahtamista 13% ja PT 4,5%. Olli Rehnin perusteluihin pystyisi jokainen kuusivuotiaskin: Mitä kauemmin koronan aiheuttama lama jatkuu, sitä enemmän se vaikuttaa maan talouteen. Suomen Pankin ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennusteet ovat käytännössä sama asia mutta veikkausten ääripäät. Korostan sanaa veikkausten, sillä siitähän on kyse - KOSKA JOKU TALOUSTIETÄJÄ OLISI KYENNYT ENNUSTAMAAN TARKASTI TULEVAISUUDEN? - EI KOSKAAN!

Selkeän pysyvän faktan lausuu valtionvarainministeri Kulmuni, joskin sekin lienee lainankasvun alaraja. Väistämättä Suomi ajautuu tilaan, jossa se joutuu priorisoimaan jotain kansalaistensa terveyden turvaamiseksi. Ensimmäinen valinta täytyy tehdä kansainvälisellä tasolla: Käyttääkö velkaantuva Suomi velkarahansa ja uhraako se omien kansalaistensa terveyden auttamalla tosi pahaan koronakurimukseen ajautuneita EU-maita vai seuraako Suomi Hollannin esimerkkiä ja keskittyy omien kansalaistensa terveyden turvaamiseen. Varsin oudosti YLE:n toimittaja kutsui Hollannin toiminta-mallia  populismiksi ja omien äänestäjien suosimiseksi. Sopii kysyä, onko se populismia, jos Suomen eduskunta keskittyy pitämään huolta omista kansalaisistaan eikä auta maita, joissa pistetään jalkapalloilijoiden palkkoihin suuremmat summat kuin Suomen vuotuinen budjetti?

Toinen priorisointikohde löytyy Suomen sisältä. Maamme taloutta on hoidettu vuosikymmenet tulonsiirroilla pääkaupunkiseudulle. Tapahtuuko istuvan hallituksen päätöksillä viimeinkin se, että viidenmiljoonan suomalaisen terveys ja elämisen laatu asetetaan pääkaupunkiseudun pisararatojen, metrojen, museoiden, kirjastojen edelle. Jos Suomen hallitus toimii suomalaisten edun mukaisesti kansanterveys edellä, tietää tämä EU-säätelyn vahvaa löysentymistä ja pääkaupunkiseudun kasvun siirtymistä sinne, missä vientiteollisuus ja elintarviketuotanto/teollisuus luo maamme talouden todellista kasvua. Jos jälkimmäinen skenaario toteutuu, seuraa tästä maan ja kiinteistöjen arvon raju muutos - TUOTTAMATTOMALLA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA em. ARVOT ROMAHTAVAT ja MAAKUNNISSA NE NOUSEVAT!

Linkit:

Kulmuni KL:lle: Julkinen velka voi kasvaa jopa yli 20 miljardia tänä vuonna 

PT: Talouden äkkipysähdys saattaa rajoittua kuluvaan kevääseen 

Olli Rehnin arvio Suomen talous voi tänä vuonna supistua jopa 13 prosenttia 

1 kommentti:

  1. "että viidenmiljoonan suomalaisen terveys ja elämisen laatu asetetaan pääkaupunkiseudun pisararatojen, metrojen, museoiden, kirjastojen edelle." Älä Valkonen unta näe - varsinkaan jos puhutaan niistä neljästä miljoonasta, jotka eivät asu pääkaupunkiseudulla.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!