torstai 7. helmikuuta 2019

ORPO OLI PITKÄLTI OIKEASSA

Sinänsä tuntuu oudolta puhua desimaaleista, kun halutaan taata laadukasta hoitoa sitä tarvitseville. Kyseessä on tarpeen ja sen tyydyttämisen kohtaaminen. Jos kymmenen hoidokin kanssa pärjää yksi hoitaja hyvin, minkä takia sinne pistää väkisin toisen notkumaan tyhjänpanttina? Tai jos kymmen hoidokkia vaatii kolme tai neljä hoitajaa laadukkaan palvelun toteamiseksi, miksi lailla suljetaan laatu pois määräämällä hoitajien pääluku jolloin lain määräämällä desimaalilukemalla.

Hoitotyössäkin pitäisi kyetä hoitajamäärässä käyttää tervettä maalaisjärkeä. Eihän autonhuollossakaan pistetä kahta asentajaa tappelemaan siitä kumpi saa vääntää öljypropun auki. Koko keskustelun pilaa kansanedustajien vaalikiima ja siksipä näiltä järjettömyyden jättiläisiltä karkasi järki heti keskustelun aluksi ja Orpo, ken oli pitkälti oikeassa, antoi periksi. Pitäkää nyt mielessä, että koko keskustelun ainoa syy löytyy lähestyvistä vaaleista. Jos näin ei olisi, olisivat kansanedustajat puuttuneet ongelmaan jo vuosia sitten.

Todellinen ongelma piilee luottamuspulassa, joka kohdistuu pitkälti suuriin vanhuspalveluita tuottaviin yksiköihin. Mielestäni niiden moraaliton toiminta todistaa yritysten kelvottomuuden tuottamaan po. palveluita. Jos mammuttiyhtiön, joka kohtelee asiakkaita plus henkilökuntaa huonosti, liikevaihto on 60 miljoonaa euroa ja se tekee tappiota 4,5 miljoonaa euroa eikä se anna toimitusjohtajalle kenkää vaan maksaa hänelle reilut viisimiljoonaa euroa vuodessa, pitäisi hälytyskellojen soida.

Kansanedustajien tulisi puuttua tähän moraalittomuuteen ja siitä sikiävään asiakkaiden sekä henkilökunnan kuvottavaan hyväksikäyttöön kovalla kädellä. Jos näitä yrityksiä ei saada markkinoilta ulos edes eduskunnan voimin, täytyy luoda aukoton valvontajärjestelmä, jonka nämä mammuttiyhtiöt kustantavat - ei eduskunta voi olla voimaton, silloin, kun kyseessä on rehellisten työntekijöiden inhimillisen kohtelun ja työnsä tehneiden plus vanhuuden turvansa maksaneiden kansalaisten inhimillinen kohtelu!

Toivottavasti tämäkin keskustelu avaa äänestäjien silmät ja saavat heidät vaihtamaan vallassa istuvat omahyväiset, vallassa hintaan mihin tahansa roikkuvat, kansanedustajamme uusiin vastuullisiin päättäjiin. Tämä onnistuu parhaiten, kun ääniä ja mahdollisuus annetaan heille, ketkä eivät ole ketkumaisuuttaan osoittaneet. Vetäisenpä tässä esiin muutaman tämän vaalipiirin nimen: Aki Lindeniltä löytyy lääkkeet pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan palauttamiselle Suomeen - Sanna Paasikiven elämän näkemystä ja kokemusta tarvitaan valtakunnan huipulla - Vilhelm Junnilan näytöt kunnallispolitiikassa osoittavat hänen olevan kelpo valtiomies - Sami Virtanen tekee vilpitöntä käytännön työtä lasten ja nuorten hyväksi ylistämättä itseään. Tällaisissa ihmisissä on ainesta todellisiksi kansan asialla toimiviksi kansanedustajiksi!

9 kommenttia:

 1. Sanovatten kirja- ym. viisaat, että lakiin on hyvä merkitä vähimmäismäärä hoitajia potilasta kohden - siis sairaanhoitajia. Voi tietysti olla että pian älykkäät robotit hoitelee hommia.
  Muuten olen sitä mieltä, että laatumittarit on oltava, ja tehokas valvonta niiden noudattamiseksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vierailuista ja Jormalle kommettiosion täyttämistestä! Ehkäpä tässä tilanteessa hoitajien vämimmäismäärän määrääminen lakiin on paikallaan, mutta tilanne muuttuu, jos eduskunnassa itsuiu kansanedustajia, ketkä tuntevat ongelmat omakohtaisesti tai lähipiiristä ja jopa haluavat korjata po. ongelmat. Tuolloin laki muuttuu turhaksi ja jopa haittaa vanhuspalveluiden järkiperäistämisttä laadukkaaksi.

  VastaaPoista
 3. Onhan se noinkin kuten Java toteaa. Mutta saammeko uusia kansanedustajia.

  VastaaPoista
 4. Java kurkottaa kuuseen, mutta kapsahtaa Kanervaan.

  VastaaPoista
 5. Kun ensin olisi täytetty suositusten edellyttämät 0,5 hoitajaa/ympärivuorokautista hoivaa tarvitseva vanhus. Läkiin on turha kirjata 0,7 hoitajaa, kun ei niitä nytkään ole helposti saatavilla. (toisin kuin Super väittää) Mutta kaiken kaikkiaan olen samaa mieltä näistä isoista yrityksistä ja heidän "laadustaan". Ei anna hyvää kuvaa toimialasta. Joskin julkisen puolen vastaavat puutteet ovat vaalikiimassa unohtuneet lähes kokonaan?

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynneistä, kommenteista Harrille kokemusperäisistä ajatuksista! Mielestäni meidän tulee ensin taata hyvä hoidon taso lapsille, vanhuksille, sairaille ja vammaisille. Kun laatukriiterit on määritelty tarkasti, luodaan valvontakoneisto. Tämän jälkeen kilpailutetaan yritykset, joille jätetään vaikkapa 30% kunnan em. toiminnoista. Me emme saa ajaa alas julkistapuolta koskaan. Jo markkinatalouden emämaassa USA:ssa taataan yritysten välinen kilpailutilanne, sillä vain se pitää markkinatalouden toimivana. Suomessa suuret toimijat ovat osoittaneet, että ne menevät siitä missä aita on matalin voiton kiilto silmissä, joten ne täytyy jo nyt poistaa kelvottomina markkinoilta! Nämä päätökset tulee tehdä kuntakohtaisesti, koska muulloin paikallinen tietämys jää käyttämättä.

  VastaaPoista

 7. Suuret kansainväliset suuryritykset hallitsevat hoivapuuolen ja kunnan päättäjät tekevät helpoimman ratkaisun eli ostosipimuksen.Kun vaalit on käyty niin pulinat loppuu ja homma jatkuu samanlaisena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynneistä ja kommentista! Näin minäkin pelkään käyvän. Katsokaa kuinka kevyin eväin Uuttakaupunkiakin on hoidettu .- VALTUUSTO EI NOUDATA EDES OMIA PÄÄTÖKSIÄÄN, VAAN TOIMII 43-0 NIITÄ VASTAAN.

   Poista
 8. Hei, olen Albertiina Aleksandra Suomesta. Haluan todistaa siitä, miten sain lainan Ryan Cliftonin lainayritykseltä. Sain 60000 euron liikelainan HUOMAUTUS: Se on luotettava ja aito Jos olet kiinnostunut lainan saamisesta, ota yhteyttä suoraan EMAIL: ryancliftonfirm@gmail.com

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!