perjantai 22. helmikuuta 2019

HELSINKILÄISEN SÄHKÖAUTON VALTAVA HIILIJALANJÄLKI!

Tuskinpa tästä maailmasta löytyy mitään pinnallisempaa tai vähemmän totuuteen perustuvaa asiaa kuin suomalainen energiakeskustelu. Äärimmäinen ristiriitaisuus pullahtaa esiin verrattaessa sähkölämmitteisiä taloja ja sähkökäyttöisiä autoja. Kuinka suorassa sähkölämmityksessä käytettävä sähkö voi olla ilmastolle ja luennolle vaarallista ja jopa kiellettyä, jos samasta talosta ladatun sähköauton sähkö puolestaan on puhdasta ja pelastaa koko maailman.

Normaalilla järjellä ajatellen sähkö ja sen käytön haittavaikutukset ympäristölle ovat riippuvaisia siitä, miten sähkö on tuotettu. Tältä pohjalta meidän tulisi ryhtyä verottamaan/rajoittamaan sähkönkäyttöä. Pistetään esim. kivihiilisähkölle ja lämmölle rempseät verot ja vaikkapa kielletään rakentaminen sinne, missä lämpö ja sähkön tuotanto perustuu kivihiileen. Tämä olisi realistista ympäristöpolitiikkaa, joka mielikuvien ja illuusioiden sijasta nojaa faktoihin.

Huvittavuuden huippu lienee se, mikäli todellakin ryhdytään verottamaan energian ja lämmön tuottoa sekä rajoittamaan saastepaikkakuntien kasvua, ykköskohteeksi nousee pääkaupunkimme. Kuinkas ollakaan kivihiili Helsingissä juuri Vihreät ovat merkittävässä asemassa. Kuvitelkaa nyt käytännössä kuinka paljon Helsingissä täyteen ladattu sähköauto on saastuttanut ennen kuin sillä ajetaan metriäkään. Otetaan vertailuksi vaikkapa minun vanha dieselini, jonne tankaan Uudessakaupungissa kalanperkuujätteistä valmistettua dieseliä.

Polttomoottori autojen verottamisen ja vainoamisen sijaan meidän tulisi ottaa ympäristöpolitiikassamme järki käyttöön. Dieseliä voi valmistaa lähes mistä tahansa jätteestä, joten sitä piisaa niin liikenteeseen kuin lämmitykseen. Muutenkin on kohtuutonta, jos autoilua verotetaan jo yli kahdeksanmiljardin euron edestä vuodessa ja liikenteeseen käytetään tuosta summasta vain miljardi euroa. Koko ympäristöpolitiikka perustuu päättäjien kusetukseen, josta kärsivät juuri me miljoonat tavalliset pulliaiset, jotka tarvitsemme auto päivittäin.


Kivihiili-Helsingin rakentamista tuli rajoittaa ja suunnata kasvu hallinnon ja omistamisen seuduilta sinne, missä tämän työn tulos syntyy. Kukaan ei kysy hiilijalanjälkeä, kun valtakunnan yhteisiä varoja syydetään esim. Tanssin taloon, Odin kirjastoon, Kansallismuseon laajentamiseen, vaikka ympäristöä ajatellen meidän tulisi siirtää kaikki rakentaminen pois yhteiskunnalle lisäarvoa tuottamattomasta kivihiili-Helsingistä!

5 kommenttia:

  1. Hyvä Jari Valkonen!
    Olen jo vuosia lukenut mielipiteitäsi Suomen helsinkikeskeisyydestä.
    Tilastofaktaa kuitenkin on se, että pk-seutu on valtionosuusjärjestelmässä positiivinen. Eli pk-seutu elättää osin muuta Suomea.
    Mitä kivihiilestä tuotettuun energiaan tulee niin Helsinki alkaa olla tiensä päässä. Helsingin hiilivoimaloiden alasajolle on tehty jo päätökset. Muutos on raju eli mitä tilalle.
    Mitä suomalaiseen sähköntuotantoon tulee niin se on rempallaan rajusti. Neljännes sähköstä tulee tuontina ulkomailta ja Suomen isot voimalaitokset alkavat olla elinkaarensa päässä! Eikä voimalaitoksia rakenneta vuodessa!

    Tässä vielä ennuste Ukiin kopioituna Harto Forssin blogista

    Kaupunkikehityksen 1.3miljoonaa kirjoitti 22.2.2019 klo 13.25
    Poliitikot,
    lukekaa tämän tuoreen tutkimuksen tulokset ja hyväksykää tosiasiat. Tilastokeskuksen vuosituhannen alussa tehty väestöennuste Ukiin pätee edelleen:
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/29b1efbf-a56e-4c6a-b012-a04e320f9045

    VastaaPoista
  2. Kiitos käynneistä ja kommentista! Kyllähän se on, jos arvioimme paikkakuntia perustyön ja etenkin vientiteollisuuden tuoton kannalta, niin muun maan perässävetämästä kunnasta on kyse. Muualla maassa ajetaan alas palveluita, kun Helsinkiin rakennetaan metroja, ökykirjastoja, Tanssin taloja jne.. Muistaakseni kuntien tehokkuustilastossa Helsinki on sijalla 300 ja jotain.

    VastaaPoista
  3. Tottakai Helsinki pärjää kun kymmeniä vuosia on tehty politiikkaa Helsingin näkökulmasta se on tätä metropolipolitiikka ajattelua. Pitkällä tähtäimellä se on tuhoisaa Suomelle.

    VastaaPoista
  4. Sukupuolineutraali päiväkoti, han, hon eller hen. Minne helvettiin tämä maailma on menossa? Häh! Tai mitä tehdään 100000 puolalaiselle hiilikaivosmainarille, jotka tuottavat henkensä menettämisen uhalla sähkötöpseleihin polttoainetta puolalaisille ja etenkin saksalaisille?
    Sopii miettiä tätäkin nordstream-kaasuja Saksaan odotellessa.
    Muuntokoulutetaanko mainarit sähköautojen akkujen korjaajiksi? Niinku vai tuleeko lehvaleesan ajat takas?

    VastaaPoista
  5. Hei, olen Albertiina Aleksandra Suomesta. Haluan todistaa siitä, miten sain lainan Ryan Cliftonin lainayritykseltä. Sain 60000 euron liikelainan HUOMAUTUS: Se on luotettava ja aito Jos olet kiinnostunut lainan saamisesta, ota yhteyttä suoraan EMAIL: ryancliftonfirm@gmail.com

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!