sunnuntai 4. marraskuuta 2018

VÄÄRÄT HENKILÖVALLINNAT KÄYVÄT TYYRIIKSI!

Pitäisikö kansan saada tietää asiat, joista päätetään? -Tästä itsestään selvästä asiasta väännetään kättä joillain harvoilla paikkakunnilla. Ennen vaaleja hehkutetaan avoimuutta ja kansan kuulemista, mutta vaalien jälkeen kaikki mainittu unohtuu. Tuolloin alkavat paikanjakoneuvottelut ja jossain jo pitkälti niissä sivutetaan kansan tahto ja luottamustehtäviin valittavien osaaminen ja asioihin perehtyminen eivät paina paikanjakovaa´assa pätkääkään.

Paikkojenjakamisen tapahtuessa em. kuvion mukaan, huipulle nousevat itsekkäät ja vallanhimoiset pyrkyrit ja heidän nöyrät tukijansa. Tältä pohjalta syntyvä päätöksenteko kääntyy pian katastrofaaliseksi riitelyksi, jossa faktojen ja äänestäjien edun sijaan viimeinen sana ja oman egon esiin pääseminen ratkaisevat. Käsiteltäviä asioita viedään eteenpäin keinolla millä hyvänsä, jopa äärimmäisen härskisti valehdellen ja salaillen.

Juha Aaltonen haluaa kunnon selvitykset, jottei terveyskeskuksen suhteen tehdä vääriä ratkaisuja. Luulisi kaikkien olevan Aaltosen kanssa samaa mieltä, mutta eipä ole näin: OSA PITÄÄ TERVEYSKESKUKSEN TILAA HUONONA VALLITSEVIEN MUTUJUTTUJEN PERUSTEELLA. Jos meillä todellakin halutaan toimivaa yhteistyötä, kuten vappulaulujen tekijänoikeuksia hamuava tyyppi julistaa, selvitetään päätäjille aina asioiden faktat. Yleensä päättäjien tietämys palvelee paremmin kaiken rahoittajaa kaupunkilaista kuin päättäjien päätösten takaa löytyvä itsekkyys, riidanhalu ja kykenemättömyys myöntää virhettään.

Meillä ajauduttiin väärien poliittisten valintojen seurauksena vastaavaan tilanteeseen, jossa joku iso poliittinen kiho on erehtynyt keskellä paloaseman pihaa ja punaisten paloautojen ympäröimänä julistamaan paloautot keltaisiksi. Kun poliittista kihoa kehotetaan katsomaan tarkemmin ja hänelle todetaan, että punaisiahan nuo paloautot ovat, vastaa iso kiho kiukkuisesti: Sulje silmäsi, niin todellisuus ei haittaa - KUN MINÄ SANON PALOAUTOJEN OLEVAN KELTAISIA, NIIN NE OVAT KELTAISIA!

Juha Aaltosen vaatiessa faktoja kouluremontin, monitoimihallin ja elinkaarimallin osalta jäivät nekin faktat tulematta. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että Aaltosen kanssa em. asiasta vaativat faktoja he, ketkä haluavat vaieta tosiasioista terveyskeskuksen suhteen ja tehdä päätöksiä mutumeiningillä. Toisaalta taas juuri he ketkä vaativat Aaltosen kanssa tietoa terveyskeskuksen kunnosta, eivät motivoidu nykyisten koulujen kunnon tai elinkaarimallin seurausten tarkkaan selvittämiseen.

Aaltosen huoli kohdistuu kaupungin talouteen ja tulevaisuuteen, jonka virheellisiin tai puutteellisiin tietoihin perustuvat päätökset vievät pahimmillaan kymmenienmiljoonien eurojen, ehkä lähemmäs sadanmiljoonan euron takamatkalle. Aaltonen haluaa tietoa. Hän ei vastusta terveyskeskuksen kunnostamista tai monitoimihallin rakentamista saati uusi kouluja. Aaltonen ajaa kaupunkilaisten kannalta toimivinta ja taloudellisinta ratkaisua. Sallittakoon esimerkki: Jos autoon riittää öljynvaihto, turha siihen on koneremonttia tehdä, niin yksinkertaisesta asiasta puhutaan.

Päätöksenteossa valmistelijat eivät äänestä. He tekevät juuri niin kuin 22 valtuutettua päättävät eli selvittävät taustoja tai valmistelevat uudestaan. Virkahenkilöiden päätösvalta rajoittuu siihen, minkä he luottamusmiehiltä saavat, joten sopan keiton sallimmisen ja sen poskelleen maustamisen syyt löytyvät aina luottamushenkilöistä. Pidän suoranaisena ihmeenä, jos valtuustostamme ei löydy 22 valtuutettua, jotka pistävät pisteen nykyiselle touhulle. Samaan syssyyn pääsemme varmaankin ja viimeinkin eroon avuttoman onnettomasta virkakoneiston vetäjästä.

Luonnollisesti luottamushenkilöpuolellakin tarvitaan tuntuvia muutoksia. Itsestään kiinnostuneet egoistit ja älyttömistä viimeisistä sanoista kiinnipitävät riitelijät täytyy lopultakin vaihtaa yhteistyökykyisiin, kaupunkilaisten parhaasta kiinnostuneisiin, päättäjiin. Kuinka paljon paremmassa jamassa kaupunkimme olisikaan, jos, nykyisten tyyppien sijasta, vallassa olisivat istuneet asioista kiinnostuneet Aaltosen tyyliset luottamushenkilöt. Kannattaisikohan Juhaa kysellä...

12 kommenttia:

 1. Olen pitkälti kanssasi samaa mieltä. Tosin jutussasi on yksityiskohtia joita en kannata. Esim. koulukompleksista ei ole saatu samanlaista tietoa kuin nyt tk:sta. Tosin on pelättävissä vielä sieltäkin tulevan tietoa miten meitä on johdettu harhaa. Luotan kyllä Marko Kivistöön. Saatamme olla asioista erimieltä, mutta hän ei ole harhaanjohtaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö koulut julistettu huonokuntoiseksi ja uimahalli korjauskelvottomaksi yhtä huonoin perustein kuin tk?

   Poista
 2. Kyllä perusteet olivat erilaiset.

  VastaaPoista
 3. Että tuollaista Javaa tänään. Täytyy vissiin antaa puhelimessa palautetta, taas kerran.
  Sitten.
  Vähän kaupungin teettämästä rakentamisesta ja rakennuttamisesta.
  Mitään rakennusta tuskin on julistettu miksikään eivätkä ne ole toistensa veljeksiä.
  Mitä esim. uimahalliin tulee niin siinä on aivan erilaiset ulkoiset ja sisäiset rasitukset kuin koulussa tai terveyskeskuksessa.

  Mitä taas esim. tulee kouluhankkeeseen niin piilossa sitäkin suunnitellaan!
  Onko vieläkään saatu edes yhtä auttavaa nettisivua avattua kouluhankkeesta -Ukin historian ja Ukin omasta ja todennäköisesti kalliimmasta rakennushankkeesta?

  Miksi ei?
  Ihmettelen.
  Esimerkki. Epäonnistuminen näiden isojen hankkeiden suunnittelussa ja/tai päätännässä ja/tai rahoituksessa voi maksaa veronmaksajille uuden vuokrakerrostalon hinnan verran. Melko kallista, sanoisin.
  JAa

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista, vierailuista muille, Hartolle ja Juhalle!Kuten muissakin asioissa todenneena, totean tässäkin, etten kuulu asiantuntijoihin. Mielestäni rakennusten kunnon selvittämiset ja niistä seuraavat järkiratkaisut, niin taloudelliset kuin toiminnalliset, eivät voi olla mahdottomia eivät edes Uudessakaupungissa.

  Kyse on siitä, mitä valtuuston enemmistö haluaa. Luottamushenkilöt päättävät mitä suunnitellaan, mitä valmistellaan ja miten kaikki toteutetaan. Vaikka Uudessakaupungissa koettiin SUOMEN HISTORIAN VOIMAKKAIN TYÖPAIKKOJEN LISÄYS eli se millä muut kunnat ja kaupungit rakentavat menestyksensä, MEILLÄ TUHANSISTA TYÖPAIKOISTA KOITUI ONGELMIA!

  Kaupungilla on yhä realistiset mahdollisuudet parantaa asukkaidensa palveluita, elämisen puitteita ja jopa tuottaa ne nykyistä edullisemmin. Täyteen näytetty totuus on se, ettei tätä kaupunkia kasvateta tai kehitetä nykyisin eväin demokaduilla, kipponäyttelyillä eikä pienimuotoisilla tempauksilla saati johtajien palkkaamisella. Me tarvitsemme yhteistyökykyistä, luomisvoimaista ja enemmistöpäätöksiin sitoutuneita johtajia.

  Koska kaupungissamme ei saatu vähääkään kiinni autotehtaan valtavista mahdollisuuksista, ei maantieteellisestä sijainnista eikä mistään muustakaan, MEIDÄN TULEE TUULETTAA VOIMAKKAASTI NIIN LUOTTAMUS- KUIN VIRKAHENKILÖJOHTOA! Päätöksenteossamme soisi näkyvän edes pienen orastavan järjenjuoksun, asioiden tärkeysjärjestyksen pistämisen sekä AVOIMUUDEN.

  Hallituksen pöydän ympäriltä olisi syytä heittää pois koko nykyinen porukka samoin kaupunkiorganisaation johto sekä suunnitteluvastuut ovat onnettomalla tasolla - MITÄÄN MERKITTÄVÄÄ POSITIIVISTA EI OLE SAATU AIKAISEKSI. Nämä upeeta valtavaa, tehdään kivaa -tyypit, jotka nuolevat toistensa perseitä, täytyy heittää pois ja korvata uusilla tyypeillä, jotka pyrkivät kaupungin ja asukkaiden parhaaseen.

  Juha Aaltosen nostan esiin siksi, että istuin hänen kanssaan samassa persuryhmässä Tähtisen, Maikolan, Lohimiehen ja Mäkirannan kanssa. Se porukka perehtyi asioihin ja saavutti keskinäisen luottamuksen. Samaa perehtymistä tarvitaan yhä ja enenevissä määrin. Hartosta muistan kuinka hän oli eri puolella koulujen lopettamisasiassa, mutta tuli silti kuulemaan vastapuolen faktoja ja mikä tärkeintä: Vaikka oli kyse yhdestä Uudenkaupungin lähihistorian verisemmästä ja likaisemmasta väännöstä, äänestyksen jälkeen Harton kanssa yhteistyöhön ei jäänyt vähäisempiäkään säröjä!

  Lähihistoria osoittaa, että kaupungista löytyy tekijöitä, jotka saavat jotain hyvää aikaiseksi ja heitä, ketkä ovat kaupungille selkeä kulu. Arvon valtuutetut teitä löytyy varmaankin 22, joten pistäkää viimeinkin tekijähenkilöt asialle pistämään Uusikaupunki nousuun. Ja varokaa näitä puuha-Pirkkoja ja hehkuvia tyyppejä, heidän omahyväinen hehkunsa polttaa koko kaupungin.

  VastaaPoista
 5. Tulihan se demokatu sieltä, ehdin jo hieman huolestua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Demokatu hössötys tulisi ensimmäiseksi lopettaa ja keskittyä olennaiseen.

   Poista
 6. Herätys päättäjät!!!
  Liikekeskustan elävöittäminen (1 300 000 €)
  Yhteissummaa on nostettu 400000 eurolla viime vuodesta? Se on suunnittelukaudella 2021 asti suurin investointi.
  Älkää nyt herran tähden tuollaista summaa hyväksykö. Keskustaa kivijalkakauppoineen ei saa takaisin millään kadunpätkien kattamisviritelmillä. Siitä on jo yrittäjätkin lausuneet. Marketit ja kauppakeskusalue on hakenut jo paikkansa Ketunkallion kupeessa. Jo rakennettu keskusta on ja voi kohtuullisesti ilman miljoonien investointeja lasikupuihin.
  Suuri joukko oli jo korottamassa verojakin ja nyt tuollainen pilvilinnamainen summa ollaan kirjattu budettikirjaan.
  Käyttäkää osa rahoista vaikka vuokrakerrostalon pesämunaksi.

  VastaaPoista
 7. Missään kaupungissa ei keskusta kukoista vaan laitakaupungin ostoskeskukset.

  VastaaPoista
 8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Sitä vilkkaampi ja toimivampi keskusta, mitä enemmän ihmisiä. Ei toi toisin päin vai lähtisitkö Hinnerjoen keskustaan, jos sinne pykättäisiin riippusänkyjä ja puihin kiinnitettäisiin rättejä?

  VastaaPoista
 9. Terveyskeskuksen oirehtivat työntekijät ja sen purkamista esittävät virkamiehet voisivat lukea tämän artikkelin, joka avaa rakennusten sisäilmaston problematiikkaa
  https://www.rakennuslehti.fi/blogit/laakareiden-mukaan-rakentajia-on-syyllistetty-jo-liikaa-homeongelmista/

  VastaaPoista
 10. Kaikki tutkimukset kansantajuisesti kaikille julki. Kyseessä ei ole mikään rakettitiede vaan rakentaminen. Sen vaihtoehdot päättyvät rahasummiin ja käyttöikään. Niiden perusteella tulee tehdä päätös. Keskustan elävöittämisen ainoa perimmäinen tarkoitus näyttää olevan suojatyöpaikan luominen. Samalla kiva puuhastelu jatkuu kalliisti.

  VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!