keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Vastuullinen YLE unohti: F 35 on venäläisten suunnittelema

Suomessa media antaa totaalisesti vääristellyn kuvan suurvaltojen aseosaamista. Asioihin todellisuudessa perehtyneet saivat päästää kunnon röhönaurut, kun yhtä äkkiä aseasiantuntijaksi muuttunut USAn politiikanasiantuntija lateli vähintäänkin arveluttavia väittämiään. Hän totesi Yhdysvaltojen aseteknologian liikkuvan ylivertaisella tasolla, seuraavaksi hän rankkasi Kiinan ja Venäjää mies vähätteli rajusti.

Aseteknologiasta uutisoitaessa vastuullista journalismiaan rajusti mainostava YLE sivuttaa tyystin venäläisten uuden panssarivaunun Armatan. Tätä tankkia useimmat lännen asiantuntijat pitävät historian ensimmäisenä todellisena toisen polven panssarivaununa. Armatan häiveominaisuudet sekä puolustusarsenaali tekevät sen lähes mahdottomaksi tuhota nykyisellä panssarintorjuntatekniikalle. Valtamedian asenteesta Armataa kohtaa kuvaa hyvin se, että ainoastaan panssarin paraatiharjoituksissa tapahtunut hajoaminen sekä poishinaus ylitti uutiskynnyksen.

Vielä huvittavampi vastuullisen journalismin kaapuun verhottu valhe löytyy murheelliseksi muuttuneen F 35 lentokoneen taustalta. Kun Yle markkinoi hävittäjän erinomaisuutta ja ylivertaisuutta venäläishävittäjiin verrattuna, se unohtaa yhden perusjutun: Venäläinen Yakolevin lentokonesuunnitteluyritys oli ratkaisevassa määrin mukana F 35 suunnittelussa. Neuvostoliiton hajotessa jäi Yakolev taloudellisesti tyhjänpäälle ja siksi se lyöttäytyi yhteishankkeeseen Lockheedin kanssa. Yakovlev-Lockheed kumppanuus julkaistiin avoimesti maailmalla 1995, mutta miksi vastuullisen journalismin YLE vaikenee siitä vieläkin?

Viimeistään Obaman  ajan säästöpolitiikka ajoi USAn asekehittelyn taantumaan, josta hyvänä esimerkkinä ovat summittaisten lennokki-iskujen kasvaneet siviiliuhrit sekä F 35 lentokoneen vastoinkäymiset. Pidän vähintäänkin pöyristyttävänä YLEn yksipuolista tapaa uutisoida asioita. Vähintäänkin härskiksi pitää luokitella YLEntoiminta, kun se hehkuttaa samalla vastuullista journalismia - Koko touhu muistuttaa Goebbelsin tiedotustyyliä eli härskiä ja selkeästi tavoitteellista manipulointia.

Valtamediamme unohtaa sen tosiasian, että se ei enää hallitse viestintää yksin. Jokainen asioista kiinnostunut kykenee muutamassa minuutissa googlettamalla selvittämään esim. F 35 historian ja taustat sekä muut valtamedian totena markkinoimat uutiset. Kun yleensä esitetään asioita, niiden oikeellisuus todistetaan kertomalla taustat ja uutisen lähteet, mutta niiden sijaan esim. YLE marssittaa estradille samoja erikoistoimittajia ja asiantuntijoita. Minua ihmetyttää vallan kauhiasti kuinka sellainen USAn politiikan asiatuntija, joka ei tiedä yhtikäs mitään USAn vaaleista voi hetkessä muuttua kaiken USAn ja Venäjän lentoaseista tietäväksi asiantuntijaksi.

4 kommenttia:

 1. Rehelliset ihmiset eivät pärjää enää yhteiskunnassa kun niistä tehdään suurimpia roistoja.

  VastaaPoista
 2. Joko Java olet tutustunut terveyskeskuksen purkamiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä, käynneistä ja kommenteista! Olen jopa käynyt keskusteluja terveyskeskuksen tilasta ja tulevaisuudesta itseäni paljon paremmin asioihin perehtyneiden ihmisten kanssa. En ole kommentoinut asiaa, koska olin Jyväskylässä, jossa perehdyin ja keskustelin vihreiden tekemään valtuustoaloitteeseen budjettivallan antamisesta kaupunkilaisille. Ei taida istua Uuteenkaupunkiin. Meillähän luottamushenkilötkin antavat osittain budjettivallan virkahenkilöille, jotka survovat viranhaltijapäätöksillä miljoonia euroja maan rakoon . Jotain saatan rustata terveyskeskuksesta, mutta nyt luen Kari Aallon kirjaa jo kolmatta kertaa ja katson nuoren Morsen. Mukavia öitä!

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!