torstai 8. marraskuuta 2018

DEMOKRATIA KAIKKOA - ARVOKKAAT PÄÄTÖKSET JATKUVAT!

Porissa pyörrettiin päätös kulttuuritoiminnan ja liikunnan sijoittamisesta saman lautakunnan alaisuuteen. Jyväskylässä vihreiden aloite, joka parantaa kaupunkilaisten suoraa vaikutusmahdollisuutta kaupungin budjetin käyttöön, sai valtuuston ylivoimaisen enemmistön tuen. Porissa ja Jyväskylässä pyritään käytännössä kehittämään kaupunkilaisten päätöksentekovalta ja pitämään kaupunkien toiminta jo valmisteluvaiheessa avoimena kaupunkilaisille. Totuushan putkahtaa esiin siitä, että useampien päiden myötä aivokapasiteetti ja kokemus kasvaa.

Uudessakaupungissa nuoriso-, liikunta- ja kulttuuripuolelta hallitsivat aikoinaan omat lautakunnat. Nykyään kaikki kuuluu yhden yhdeksän jäsenen lautakunnan alaisuuteen. Kaikki po. toimialojen valmistelu kulkee ko. lautakunnan kautta eli emme voi enää puhua mistään asiantuntijalautakunnasta. Periaatteessa viisi lautakunnan jäsentä päättää valmistelusta, jonka hallitus saa eteensä. Kun mainitun lautakunnan alaisuuteen kuuluu kymmenien miljoonien eurojen omaisuus: teatteri, liikuntahallit, uimahalli, urheilukentät, lenkkipolut jne., niin varsin kepeästi kaupungissamme annettiin valmisteluvastuu keveille hartioille.

Meidän hallintosääntömme ei edistä avoimuutta tai kaupunkilaisten päästövaltaa, vaan keskittää sen pienelle tiiviille joukkiolle. Kun kuviota tarkastellessamme huomioidaan hallituksen tapa etsiä toimikuntien osaajat omasta porukastaan ja päättäjiemme härskiys nostaa omia palkkojaan, voidaan puhua pöyristyttävän itsekkäästä päättäjäjoukkiosta. Valmistelumme ja päätöksentekomme riitaisuus plus pysähtyneisyys vahvistavat itsekkyyden ynnä omahyväisyyden.

Uudessakaupungissa puolueet eivät edes pyri sijoittamaan lautakuntiin mahdollisimman osaavia päättäjiä. Lautakuntapaikat jaetaan pärstäkertoimella ja sen mukaan, jos tuet puolueen isoa kihoa hallitukseen, saat paikan hyvästä lautakunnasta. Jokainen voi itse todeta väittämäni todeksi, kun tutkailee esim. koulutus- ja nuoriso- liikunta ja kulttuurilautakuntien jäsenistöä. Jos lautakunnista haluttaisiin asiantuntijalautakuntia, niihin löytyisi kaupungista kymmeniä ellei peräti satoja nykyisiä jäseniä parempia lautakuntalaisia.

Päättäjiemme trendisana löytyy hyvinvoinnista. Jotkut voivat kaupungissamme hyvinkin hyvin ja toiset heitäkin paremmin. Virkakunnan uudet johtavat voinevat hyvin ja palkkioitaan nostaneet päättäjät paremmin. Myös sana arvostaminen nousi esiin viime valtuustossa. Arvostaminen lienee arvokkaana pitämistä ja sillä perusteltiin päättäjän taholta päättäjien omien palkkioiden korotusta. Tähän ei löydy perusteita, sillä jokainen kaupunkilainen voi Uudenkaupungin talouslukuja vilkaisemalla todeta päättäjiemme arvon miljoonissa euroissa, joskin miinusmerkkisissä. Mutta nythän kyse olikin siitä, miten päättäjät arvostavat omaa työtään ja jos päättäjät eivät positiivisesti kykene tekemään kuntalaisten kannalta arvostettuja päätöksiä niin nostamalla omia palkkioitaan he arvostavat edes itse itseään ja ainakin tätä päätöstä.

16 kommenttia:

 1. Jäähän meille
  HALLIntosääntö!!!
  Siihen voi mennä päivähoitoon, kouluun, uimaan ja hakemaan lääkärilt apua vaivoihin.
  Aivan siis jotain älyttömän mahtavaa!!!

  VastaaPoista
 2. Itsekkäiden ihmisten luoma hallintosääntö. Sen huippuna on palkankakorotus päättäjille ja siivojien työn lisääminen.

  VastaaPoista
 3. Laaksonen ja Ankelo löytävät itsensä tästä kirjoituksesta.

  VastaaPoista
 4. Pahoinvoiva päättäjä oivalsi palkata hyvinvointivirkamiehen.
  Ukissa ajatusta on laajennettu siinä määrin, että 2014 irtisanonut kaupungin työntekijät on korvattu 1.5-kertaisella määrällä uusia.
  Nimikkeitä vain keksittiin lisää.
  Verratkaa vuosia 2014 ja 2018.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verrattiin ja todetaan, että vastuutunto puuttuu päättäjiltä.

   Poista
 5. Talous on kuralla,palveluja kuulemma joudutaan karsimaan kun kiinteistöveroja ei nostettu, mutta kokouspalkkioiden nosto ei taas sitä aiheuta. Pikkusen on perustelut hakusessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun päättäjien järki on hakusassa niin silloin on perustelutkin. Keskustan elävöittämiseen piisaa aina rahaa, kaikesta tärkeästä voidaan karsia.

   Poista
 6. Keskustan elävöittämiseen piisaa. 1.3miljoonaa. Miksi summa on nostettu 400000 eurolla viime vuodesta? Käyttäkää rahat rakennusten korjauksiin joiden loppusummista vaan pelkkiä arvioita miljoonahaarukoinnilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä pöllömpi idea sitä enemmän se saa Ugissa rahaa. Kaikki hyödyllinen jää hunningolle.

   Poista
 7. Päälliköiden paikkoja lisätään ja tehdään aloitteitta lakimiehen palkkaamiseksi, mutta siivoojan toimi hylättiin heti vassarin taholta.

  VastaaPoista
 8. Ei vaan kommunistin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommunisti Haverisen toiminnassa oli aina ryhtiä ja selvä logiikka. Hän toimi kaupunkilaisten etua tavoitellen epäitsekkäästi. Laaksonen toimii omaa etua ajatellen. Törkeintä on omien palkkioiden nosto.

   Poista
 9. Oli mikä oli, mutta Samin toiminnassa ei ole mitään logiikkaa

  VastaaPoista
 10. Logiikka löytyy itsekkäästä vallanhimosta ja oman edun tavoittelusta.

  VastaaPoista
 11. 80.4 miljoonaa euroa
  Osa1.
  Pitääkö olla huolissaan?
  "
  Kaupungin investointimenot ovat erittäin isot suunnitelmakaudella 2019–2021.

  Viikaisten alueelle suunnitellun sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamiseen on varattu
  suunnitelmakaudella 45,7 miljoonaa.

  Vuonna 2022 jälkeen kaupungin investointitahti
  tasaantuisi normaalitasolle. Talousarvossa ei ole määrärahaa terveyskeskuksen korjauk-
  seen/rakentamiseen, koska sen toteutustapaa ja kustannusarviota ei tiedetä.

  Kaupungin investointimenot ovat 16,9 miljoonaa euroa vuonna 2019, 26,7 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 29,9 miljoonaa euroa vuonna 2021.

  Suunnitelmakauden investoinnit ovat yhteensä 73,5 miljoonaa euroa.

  Kaupungin ja liikelaitosten investoinnit ovat 21,7 miljoonaa vuonna 2019,
  28,0 miljoona vuonna 2020 ja
  30,7 miljoonaa vuonna
  2021.

  Suunnitelmakauden 2019–2021 investoinnit ovat yhteensä 80,4 miljoonaa euroa.

  Vuoden 2019 kokonnaisinvestointien määrä tulee vielä jonkin verran kasvamaan, koska
  osa vuonna 2018 aloitetuista hankkeista siirtyy vuodelle 2019, eivätkä ne ole vielä tiedossa.
  "
  Lähde:
  Kh:n esityslista 12.11.2018 / budjetti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väkiluku pienenee ja velka kasvaa. Kukaan järkevä ihminen ei muuta tänne. Kiitos riitelystä Laaksonen, Wala, Järvinen ja Vasama.

   Poista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!