sunnuntai 6. toukokuuta 2018

SAIRINEN SUOMEN TERVEYSTURVALLISIN PAIKKA!

Ensinnäkin kiitokset Vehmaan VPK:n ensivaste porukalle, kun kiirehditte happipullojen ja osaamisen kanssa pikaisesti Sairisiin. Ilman ripeyttänne ja taitojanne meitä saattaisi olla täällä yksi vähemmän. Kiitokset myös Uudestakaupungista saapuneelle ensihoitoryhmälle, joka tiedolla ja taidolla tutki, hoiti ja kuljetti potilaan TYKS:iin. Niin ikään kiitokset TYKS:n ystävälliselle ja osaavalle väelle. Meillä on terveysalan osaamista Vakka-Suomessa, sitä löytyy Uudestakaupungista, Laitilasta, Kalannista ja Vehmaalta. Kun Sairinen sijaitsee näiden paikkojen keskellä, voi turvallisin mielin todeta, että nopea hoidon saapuminen tänne on aina taattu.

Olen aina pitänyt Uudenkaupungin terveyspalveluiden lähellä oloa ensisijaisen tärkeänä ja yöpäivystyksen jatkumista Uudessakaupungissa välttämättömänä, mutta käytännön kokemus nosti hoidon saannin nopeuden ja laadun kärkeen. Jos hoidon saa nopeasti ja laadukkaasti kotiovelle, on se parempi kuin päivystys, johon soittaessasi sinua ohjaa robotti: Jos haluat, että sinulle soitetaan takaisin paina yksi. Mielestäni meidän tulisi satsata hoidon nopeuden saantiin ja laatuun sen sijaan, että hakkaamme rahaa odotushuoneeseen, jonka oven yläpuolella lukee: SAIRAALA! Luonnollisesti haluan mahdollisimman laadukkaat paikalliset terveyspalvelut kaikille uusikaupunkilaisille, mutta resurssimme ollessa nykyiset, tulee meidän keskittyä mainitsemiini asioihin.

Meidän on tunnustettava TYKS:n laadullinen ylivoimaisuus ja satsattava siihen, että uusikaupunkilaiset saavat, tarpeen vaatiessa, nämä palvelut mahdollisimman nopeasti elämänsä turvaksi. Kun ensihoitomme taso on korkea ja sen työntekijöitä on siunattu kyvyllä rauhoittaa hoidon ohessa potilasta, en näe kotiovelta TYKS:iin vievää terveyspalvelua lainkaan huonona vaihtoehtona. Enkä missään tapauksessa lähde kritisoimaan omaa sairaalaamme, joka on joutunut supistusten kierteeseen. Varmasti siellä on huonommat laitteet, surkeammat puitteet ja vähemmän vaikeimmissa tapauksissa tarvittavaa spesialistin tukea. Vielä kaikille kokemuspohjainen vinkki, jos tarvitsette vaativaa terveyspalvelua illalla: Odottakaa, jos mahdollista plus turvallista ja soittakaa vasta klo: 22.00 jälkeen 112:een, saatte laadukasta hoitoa kotiinne tai tarpeen vaatiessa pääsette monen mutkan ohi suoraan TYKS:iin.

5 kommenttia:

  1. Mullakin kävi samanlaisesti lääkitys alkoi jo ambulansissa ja jonon ohi suodaan leikkausaliin ja hyvää tuli.

    VastaaPoista
  2. Näin se vaan on että, kokemusten kautta totuus paljastuu. Olemme niin lähellä tyksiä, että erikoissairaanhoidon palvelut ovat tosi lähellä. Mitä Sairisista matka tyksiin kestää, 50 min? Tutkimuksen mukaan tyksissä on saapumisesta sydänpotilaalla hoito käynnissä keskim. 10 minuutissa. Asiantunteva hoito on tosin käynnissä heti ensihoitoyksikön tullessa paikalle. Heillä on puhelin ja kuvayhteys tyksin päivystävään lääkäriin. Vaikeata on saada hoitoa nopeammaksi
    sillä emme voi kaikki asua tyksin nurkalla. Ei sairaalamme ole heikossa asemassa. Tyttäreni on työssä tyksin ensihoidossa. Hän kertoi Ukin saaneen jokin aika sitten saaneen laitteen jonka he olisivat välttämättä halunneet, mutta Ukiin meni. Ollaan iloisia meillä on vielä runsaan vuoden hyvä terveydenhoito.

    VastaaPoista
  3. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Tapauksen taustalla on useiden viikkojen paikallisen terveydenhuollon käyttö. Kun julkinen puoli muuttui odotteluksi, pahimmmillaan viisi tuntiseksi, ja pompotteluksi, turvauduttiin yksityiseen palveluun. Kyseisessä tapauksessa potilas oli käynyt edellisenä päivänä terveyskeskuksessa, jonottanut yli viisi tuntia lääkäriä, joka katseli ja toivotti visiitille perjantaina uudelleen. Kun tähän liitetään vielä se, että terveyskeskuksessa ei lukuisten käyntikertojen jälkeenkään löydetty diapeettesta, jonka ensihoitaja havaitsi kahdessa minuutissa, herättää terveyskeskuksen toiminta ihmetystä. Sitä lisää myös se, että astmahoitaja ei vastaa soittoihin ja päivystyksessä robotti komentaa: Valitse yksi, jos haluat, että sinulle soitetaan takaisin - eipä ole soittoa kuulunut!

    En ole mikään terveysalan asiantuntija ja varsin vähän po. palveluja käyttänyt, mutta epäilen meillä kiireen ja kevyen kaluston haittaavan laadukasta hoitoa. Sama koulutus meidän ja TYKS:n väellä on, joten henkilökunnassa ei voi olla laatueroa muuten kuin harvinaisemman erikoiskoulutetun väen osalta. Kyse lienee ministeritason linjauksista: Vaikka Suomi on rikkaampi kuin koskaan, työtä täällä tekevät ja työnsä tehneet, ikänsä veroja maksaneet ihmiset saamat saavat täällä päivä päivältä hunompaa terveyspalvelua - rahat käytetään pisara-ratoihin, länsimetroon, keskieurooppalaisia palvelevaan lentokenttään jne. .

    VastaaPoista
  4. Kirjoitin erikoissairaanhoidosta. Se on eriasia kuin perusterveydenhoito. Aluksi kannatin sotea sillä sen piti lopettaa tämä jako ja olisi ollut vain terveydenhoito. Lääkäriin mennessä olisi päässyt laadukkaan hoitoputkeen joka olisi jatkunut tarpeeksi pitkälle. Sitten tulivat politiikot maakuntineen ja yksityisine terveydenhoitoineen. Sotessa perusteveydenhoidon hoitaa sote-keskus joka näillä näkymiin sentään tule Ukiin. Erikoissairaanhoitoa varten perustetaan liikelaitos. Vain taivas tietää minkälainen porras siihenkin tulee. Kaiken lisäksi sote-keskus saa vuodeksi määrärahan joka loppuessaan loppuu, mistään ei saa lisää. Tuleeko käymään niin, että määrärahan loppuessa lokakuussa odottelet tammikuulle hoidon jatkumista tai yleensä lääkärille pääsyä. Tämä kerrottiin tilaisuudessa jossa ei saanut esittää kysymyksiä alustajille. Sillai oikke.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Hartolle kommentistasi! Jos sote tulee, menetämme päätösvallan omissa asioissamme eikä pirukaan tiedä mitä saamme 60% makasmillamme veroeuroilla - Tallinna tunnelin?. No eipähän voi kukaan enää kerätä yöpäivystyksillä ääniä!

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!